S jesenskim danima stigli su nam i Dani kruha, koji se protežu tijekom cijelog mjeseca Listopada i kojima se obilježavaju dani zahvalnosti za plodove zemlje. Tom prilikom donosimo Vam prigodnu seriju recepata EKOZONA "kruščić zalogaji".
Prilikom spremanja različitih vrta kruha i kruščića, nezaobilazna namirnica svakako su raznovrsna brašna. EKOZONA u svom asortimanu nudi širok spektar različitih brašna: od pšeničnog, kukuruznog, integralnih brašna do pirovog i slanutkovog brašna, koja su pogodnija za osobe koje imaju potrebu za smanjenim unosom glutena. Posebno ističu pirovo brašno, koje je prehrambeno vrlo vrijedno jer sadrži mnogo vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana.
{jb_iconic_info}Evo ponešto o tim vrstama brašna:{/jb_iconic_info}
{tab=Pirovo}
Pir, dinkel ili krupnik jedna je od najstarijih poznatih žitarica, potječe iz Azije. Pir pripada istom redu kao i pšenica, iako je nešto bogatiji bjelančevinama, a sadrži i nezasićene masti, vitamine A, C i skupine B, minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) te vlakna. Pir je veoma otporna žitarica, a uz to tvrda ljuska štiti zrno od zračnih zagađenja pa je pogodan za biološki uzgoj. Iako je pirovo brašno po sastavu slično pšeničnom, ipak se preporuča ljudima osjetljivima na pšenicu, pošto sadrži slabiju vrstu glutena. Budući da obiluje vlaknima pirovo se brašno pogodno je za dijetetsku prehranu, a prisutnost ugljikohidrata, željeza i kalcija čini ga pogodnim za sportaše te osobe oboljele od osteoporoze. Pri pripremi kruha može se koristiti samostalno ili u kombinaciji sa drugim brašnima, a kruh od pirovog brašna smatra se hranjivijim i ukusnijim od pšeničnog kruha. Organsko EKOZONA pirovo brašno bez aditiva i pesticida možete pronaći na policama najbližeg Konzuma u pakiranju od 500g po cijeni od 11,99 kn.
{tab=Pšenično T-550}
Bijelo pšenično brašno (tip 400 i tip 550) dobiva se tehnološkim procesu mljevenja pšenice iz središnjih dijelova pšeničnog zrna (endosperma), sastavljenog najvećim dijelom od Škroba i bjelančevina. Iz tog razloga sadrži manje količine vitamina, minerala i dijetnih vlakana koje se nalaze u vanjskom dijelu zrna. Stoga bijelo brašno po nutritivnoj vrijednosti zaostaje za tamnim brašnima, ali je bitno boljih pecilnih svojstava, pa se često miješa sa sa tamnim brašnima u pripremi raznih pekarskih proizvoda. Ekozona bijelo brašno T-550 od organski uzgojene pšenice bez korištenja aditiva i pesticida dostupno je kupcima Konzuma po cijeni od 11,99 kn za pakiranje od 1 kg.
{tab=Integralno}
Poznato i pod nazivima graham, brašno od cijelog zrna ili prekupa, ovo brašno sadrži sve dijelove pšeničnog zrna, uključujući ovojnicu i klicu, što ga čini najpogodnijim za ljudsku prehranu. Sadrži vrijedna prehrambena vlakna, vitamine B skupine, minerale, fitokemikalije vitamin E te bjelančevine u većim količinama nego što je slučaj kod bijelog i polubijelog brašna. Kruh od integralnog brašna je punog okusa, ali grublje strukture, a u pripremi kruha i peciva preporuča ga se miješati sa bijelim ili polubijelim brašnom u svrhu poboljšanja pecilnih svojstava. Organski uzgojeno Ekozona integralno brašno na policama Konzuma dostupno je u pakiranju od 1 kg po cijeni od 11,99 kuna.
{tab=Kukuruzno}
Kukuruzno brašno je vrlo široke primjene, što najbolje dokazuje činjenica da spaja meksičku kuhinju (tortilje) sa međimurskom (zlevanka). Glavni prehrambeni proizvod od kukuruznog brašna je kruh, a ovo brašno žute boje svoje mjesto nalazi i brojnim tradicionalnim juhama, žgancima, okruglicama, savijačama i sl. Budući da ne sadrži gluten, kukuruzno brašno je pogodno za konzumaciju oboljelima od celiakije, ali zbog nedostatka glutena se ne može koristiti samostalno za pripremu jela od dizanog tijesta. Ekozona kukuruzno brašno samljeveno je od organskog kukuruza, ne sadrži aditive ni pesticide, a dostupan je kupcima najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca po cijeni od 17,30 kuna za kilogramsko pakiranje.
{tab=Slanutkovo}
Svoje mjesto u društvu žitarica našao je slanutak, jedini predstavnik mahunarki. Premda ljudi brašna razumljivo povezuju sa žitaricama, postoje i brašna od mahunarki, što je naročito važno oboljelima od celikaije, budući da takva brašna ne sadrže gluten. Kao i ostale mahunarke, slanutak ima nizak glikemijski indeks, visok sadržaj bjelančevina i vlakana, nizak udio masti te je lako probavljiv. Slanutkovo brašno je sastavni dio mediteranske, arapske i indijske kuhinje, pa je dobar za one željne eksperimentiranja u kuhinji. Ekozona slanutkovo brašno je 100% organski proizvedeno, a na policama Konzuma je dostupno u pakiranju od 500 g po cijeni od 19,90 kn.