Sastojci za prhko tijesto:
- 175 g brašna
- 3 žlice šećera
- 0,5 žličica soli
- 125 g hladnog maslaca
- 1 jaje
Sastojci za kremu od pistacija:
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
Zajedno umutiti da se dobro sjedini
- 4 jaja, dodavati jedno po jedno
Kad se sve dobro sjedini dodati
- 150 g mljevenih pistacija
- 150 g bademovog brašna
- 30 g brašna
Sastojci za kremu od vanilije
- 400 ml mlijeka
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 1 štapić vanilije
- 25 g brašna ili Gussnela
- 500 g svježih malina
Priprema:
Od navedenih sastojka napravite prhko tijesto, ostavite minimalno 30 minuta u hladnjaku, pa razvaljajte u male kalupe za tortice. Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 180 ° C cca. 10-15 minuta.
U međuvremenu napravite kremu od pistacije i napunite ravnomjerno pečene tortice te opet vratite u peć na 180 ° C cca. 10 minuta. Ostavite tortice da se ohlade.
Za kremu od vanilije zakuhajte mlijeko. U širem loncu ugrijte 300 ml mlijeka i šećer. U međuvremenu u posudi izmiksajte žumanjke, brašno, ostatak mlijeka i vaniliju. Zagrijano mlijeko ulijte u smjesu od žumanjaka. Vratite kremu u loncu na vatru i uz stalno miješanje s pjenjačom, kako vam krema ne bi zagorjela, skuhajte kremu dok ne dobijete željenu gustoću. Kremu ravnomjerno rasporedite na lim za pečenje, stavite na hlađenje, ali prije toga posudu prekrijte folijom kako se na površini ne bi stvorila korica.
U ohlađenu kremu dodajte slatko tučeno vrhnje. Kremu od vanilije našpricajte s dresir vrećicom na ohlađene tortice i dekorirajte sa svježim malinama.
Poslužite uz uz svježe pripremljenu Jubilarnu Franck kavu.