Petak, 07 Travanj 2017

Čoko-karamel torta / Žakline Troskot & Franck

Napisao:  G.E.T. Foto: Josip Regović /StoryGourmet
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Čoko-karamel torta /  Žakline Troskot & Franck

Sastojci za biskvit:

  • 165 g bjelanjaka
  • 60 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 75 g šećera u prahu
  • 100 g žumanjaka
  • 33 ml mlijeka
  • 200 g bademovog brašna

Dražen Posavčević, Doris Pinčić Rogoznica, Žakline TroskotDražen Posavčević, Doris Pinčić Rogoznica, Žakline TroskotSastojci za hrskavi dio:

  • 200 g mliječne čokolade
  • 100 g zdrobljenih vafla

Sastojci za mousse od tamne čokolade:

  • 200 g tamne čokolade
  • 60 ml punomasnog mlijeka
  • 3 žumanjka
  • ½ mahune vanilije
  • 240 ml slatkog vrhnja

Sastojci za mousse od karamele:

  • 200 g šećera
  • 240 ml slatkog vrhnja
  • 10 g želatine
  • 480 g tučenog vrhnja

Priprema:

Bjelanjke i šećer umutite u čvrstu meringu. U drugoj zdjeli miksajte maslac sa šećerom u prahu, pa dodajte žumanjke i mlijeko. Lagano dodajte snijeg od bjelanjka i bademovo brašno. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 nekih 15-20 min. 

Za hrskavi dio, rastopite mliječnu čokoladu na pari. Dodajte smrvljene vafle. Ulijte ovu smjesu na biskvit i ravnomjerno rasporedite na ohlađeni biskvit. Staviti na hlađenje 30 minuta.

Za Mousse od čokolade, zagrijte mlijeko i prelijte preko žumanjaka, pa sve skupa preko sjeckane čokolade. Dodajte vaniliju. Ostavite na stranu da se malo ohladi. U međuvremenu istucite vrhnje u snijeg (ne prečvrsti) i umiješajte lagano u čokoladu. Mousse ravnomjerno rasporedite preko biskvita s hrskavim dijelom. Stavite na hlađenje minimalno 4 sata.

Za Mousse od karamele, prvo natopite želatinu u hladnoj vodi, pa onda napravite karamel od šećera koji otopite do zlatno smeđe boje u koji ulijete toplo slatko vrhnje i kuhate dok se smjesa ne sjedini. Maknite karamel s vatre i dodajte želatinu. Istucite vrhnje u šlag (ne prečvrsti) i pažljivo umutite u ohlađeni karamel. Mousse od karamela možete ravnomjerno rasporediti preko čokoladnog sloja ili možete s dresir vrećicom dekorativno našpricati.    

 

Poslužiti uz uz svježe pripremljenu Jubilarnu Franck kavu.

Franck Jubilarna kava i kolači – gastronomska kombinacija iz snovaFranck Jubilarna kava i kolači – gastronomska kombinacija iz snova