Sastojci za biskvit:
- 165 g bjelanjaka
- 60 g šećera
- 100 g maslaca
- 75 g šećera u prahu
- 100 g žumanjaka
- 33 ml mlijeka
- 200 g bademovog brašna
Sastojci za hrskavi dio:
- 200 g mliječne čokolade
- 100 g zdrobljenih vafla
Sastojci za mousse od tamne čokolade:
- 200 g tamne čokolade
- 60 ml punomasnog mlijeka
- 3 žumanjka
- ½ mahune vanilije
- 240 ml slatkog vrhnja
Sastojci za mousse od karamele:
- 200 g šećera
- 240 ml slatkog vrhnja
- 10 g želatine
- 480 g tučenog vrhnja
Priprema:
Bjelanjke i šećer umutite u čvrstu meringu. U drugoj zdjeli miksajte maslac sa šećerom u prahu, pa dodajte žumanjke i mlijeko. Lagano dodajte snijeg od bjelanjka i bademovo brašno. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 nekih 15-20 min.
Za hrskavi dio, rastopite mliječnu čokoladu na pari. Dodajte smrvljene vafle. Ulijte ovu smjesu na biskvit i ravnomjerno rasporedite na ohlađeni biskvit. Staviti na hlađenje 30 minuta.
Za Mousse od čokolade, zagrijte mlijeko i prelijte preko žumanjaka, pa sve skupa preko sjeckane čokolade. Dodajte vaniliju. Ostavite na stranu da se malo ohladi. U međuvremenu istucite vrhnje u snijeg (ne prečvrsti) i umiješajte lagano u čokoladu. Mousse ravnomjerno rasporedite preko biskvita s hrskavim dijelom. Stavite na hlađenje minimalno 4 sata.
Za Mousse od karamele, prvo natopite želatinu u hladnoj vodi, pa onda napravite karamel od šećera koji otopite do zlatno smeđe boje u koji ulijete toplo slatko vrhnje i kuhate dok se smjesa ne sjedini. Maknite karamel s vatre i dodajte želatinu. Istucite vrhnje u šlag (ne prečvrsti) i pažljivo umutite u ohlađeni karamel. Mousse od karamela možete ravnomjerno rasporediti preko čokoladnog sloja ili možete s dresir vrećicom dekorativno našpricati.
Poslužiti uz uz svježe pripremljenu Jubilarnu Franck kavu.