Stiglo je proljeće, a s njim i mlada vina
{tab=Sadržaj}
Iz sadržaja:
Najave
- Ciklo G.E.T. Tour Korčula
- Hrvatska kobasijada u Pečuhu
- 7. Dalmacija Wine Expo
Novosti
- Posljednje ’Zbogom’ Zlatanu Plenkoviću
Manifestacije
- Pink Day 2016
Foto reportaža
- Gastronauti u Ozlju i okolici
Degustacije
- Premijera Solum Rosea
- Premium priča 3: Nova generacija
- Franck gastro radionica s Ivom Pehar
- Jasminka With VUGLEC & BODREN
Urednikova kolumna
- Movia - Vesna i Aleš Kristančič
Vinske skitnje
- Cote de Maconnais do Cote de Nuits
Podrumarov dnevnik
- Filtracija vina
- Buteljiranje vina
Recepti Ive Pehar
- Losos s hrenom i matovilcem
- Kolač od jabuka s hrenom
- Kolač s bijelom čokoladom i hrenom
- Opera kolač
- Linzer kolač
{tab=Riječ urednika}
Eto, dragi moji, stiglo nam proljeće. Sve je procvalo, a boje su u prirodi zaigrale svoj ples. To, naravno, znači i puno radova u vinogradu ili polju. Naravno, ono najbitnije - počinjemo se spremati za sezonu. Po svemu sudeći, bit će ovo rekordna turistička sezona, ali to nas ne smije uljuljkati, jer Turska, Grčka i ostali oko nas u velikim su problemima i zato će nam sezona biti odlična; toga moramo biti svjesni. Još nemamo strategiju eno-gastro turizma. Nemamo ni jasnu strategiju ni „običnog” turizma, a kamo li ovu. U svrhu brendiranja Hrvatske kao vinske regije napravili smo skoro pa ništa, a kako stvari stoje, ni nećemo. Dobili smo i prvog Hrvata u grupi one malobrojnih s titulom Master of wine. Nema veze što je Ivan Barbić većinu života proveo u Švicarskoj, što tamo živi i radi, on je naš i o tome su se raspisale sve novine. Međutim, zašto ga nismo angažirali da predstavlja naša vina na, recimo, ProWeinu ili na sajmu u Veroni, a išlo se nešto i u Bordeaux. Kad već imamo čovjeka tog kalibra, zašto to ne iskoristimo? Možda zato što bi čovjek probao vina koja predstavlja, jer razmišlja kao Švicarac, nema na slijepo praznih priča, možda bi nam rekao da nam vina, generalno, nisu najbolja na svijetu, da trebamo još puno raditi, da način na koji uporno guramo svoja vina van i nije baš sasvim dobar, a vina koja se vrate okićena zlatima ne znamo iskoristiti u svrhu promocije i tako, svašta bi nam mogao reći, a to nije u redu. Mi najbolje znamo što nama treba, mi ćemo se fino hvaliti da je naš čovjek Master of wine i to je to. Uostalom, što će nama svijet, nama gosti ionako sve popiju, bar za sada, a u buduće... Kog to briga, ionako sam bog zna kud će ova država.
Do sljedećeg broja,
veliki G.E.T.- ovski pozdrav!
Tomislav Stiplošek