U porečkoj sportskoj dvorani Žatika od 8. – 10. svibnja održana je 22. izložba vina i vinarske opreme – Vinistra, koja je ovom prilikom okupila oko 120 izlagača i oko 10.000 posjetitelja koji su imali prilike kušati vina istarskih vinara, ali i vina iz nekoliko gostujućih regija.
Ovogodišnja 22. Vinistra svečano je otvorena u petak 9. svibnja, a okupljene su pozdravili Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra; Edi Štifanić, gradonačelnik Poreča; predsjednica HGK županijske komore Pula, Jasna Jaklin Majetić; Valter Flego, župan Istarske županije te Darko Lorencin, ministar turizma RH i Tihomir Jakovina, ministar poljoprivrede RH. Kao posebni gosti ovogodišnje Vinistre pozdravne govore održali su i veleposlanica Republike Francuske, Michèle Boccoz te predsjednik regionalnog vijeća pokrajine Champagne-Ardenne, Jean Paul Bachy, koji je ujedno i predsjednik Skupštine europskih vinskih regija (AREV).
Program Vinistre od petka do nedjelje obilježila je nekolicina predavanja interesantnih vinarima i vinogradarima a tiču se trošarina i posebnih poreza koje je održao Zdravko Adamović, voditelj Odjela za alkohol iz Sektora za trošarine i posebne poreze Carinske uprave. Dr.sc.Marijan Bubola s Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča održao je predavanje na temu zlatne žutice, veoma opasne bolesti vinove loze koja je tijekom 2014. godine službeno potvrđena u Istri.
Jedna od novosti ovogodišnje Vinistre je besplatan ulaz za predsavnike Ho.Re.Ca. sektora i druge profesionalce vinske branše. Njima je, uz prethodnu registraciju, bio osiguran besplatan ulaz tijekom prva dva sata sajma kroz subotu i nedjelju, čime se željelo dati prostora za sklapanje poslova i razmjeni kontakata u doba dana kada je na sajmu posjećenost slabija.
Vinske reklame i naljepnice – izložba naziv je simpatične izložbe koju su osmislili i predstavili Goran Crnković i Mirjana Kos Nalis iz Državnog arhiva u Rijeci, a okuplja brojne etikete i oglase kojima su tadašnji proizvođači reklamirali svoja vina te priznanja i medalje s tadašnjih sajmova i smotri vina a kojima su vinari sudjelovali.
Predstavnici regije Champagne-Ardenne predstavili su na uvodnom predavanju koje se održalo u petak gospodarstvo i turizam ove poznate vinske regije, turističke rute Champagne, podrume šampanjca i druge karakteristike njihovog turizma, a sve to uz degustaciju šampanjaca.
Od tradicionalnih degustacija koje prate izložbu u petak je održana degustacija terana koja je također povukla pitanje slovenske zaštite kojom se zabranjuje korištenje naziva teran našim proizvođačima. Degustaciju je vodila Danijela Kramarić iz Hrvatskog sommelier kluba, a vinari čija su vina sudjelovala u degustaciji su Geržinić, Tomaz, Benvenuti ,Coronica i Kozlović. U subotu je održana degustacija istarskih pjenušaca Misal iz podruma obitelji Peršurić, posvećena nedavno preminulom Giordanu Peršuriću, jednom od prvih proizvođača pjenušaca u Istri. Preostali dio vikenda ostao je u znaku vinskih mjehurića budući da su svoje šampanjce predstavili gosti iz Francuske, podrumi Legras, Waris-Hubert te Prestige des Sacres što je mnogima pružilo jedinstvenu priliku da kušaju prave šampanjce.
Gastronomski dio izložbe u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača obilježili su nastupi chefova Maistrinog Luxury Divisiona; menije su predstavili Andy Gaskin, izvršni chef Luxury Klastera; Radovan Blagić, izvršni chef hotela Monte Mulini; Teo Ivanišević, izvršni chef Hotela Lone; Nikola Hrelja, izvršni chef Hotela Adriatic te izvršna slastičarka iz Monte Mulini Hotela, Kristina Jehnić. U subotu je na Vinistru došao i dinamični Damir Modrušan iz restorana Zigante iz Livada dok su iz Nizozemske došli chef Leon Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom te Rene` Koelman iz sirane Bourgundisch Lifestyle – prvi nizozemski proizvođač sireva kojemu je Guilde des Fromagers (Ceh proizvođača sireva) dodijelio majstorsku titulu Maître Fromager. U nedjelju se na Vinistri predstavio poznati porečki restoran Divino koji je ujedno pružao i suport u logistici gostujućim restoranima, a završnica je pripala specijalistima mediteranske kuhinje, dalmatinskim gostima Braci Sanjinu, Zlatku Gallu i Hrvoju Zirojeviću.
Udruga cerebralne paralize Istarske županije na čelu s dr.sc. Lorenom Lazarić Stefanović, na štandu kojeg je dijelila sa štandom IQ – Istarska kvaliteta za vino, prodavala je vina nositelja IQ oznake po cijeni od 60,00 kuna, a sve u sklopu humanitarne akcije koja već osmu godinu provodi projekt pod nazivom Zaplivajmo zajedno čiji je cilj omogućiti djeci oboljeloj od cerebralne paralize kvalitetan vid rehabilitacije kroz kontinuirano plivanje tijekom godine. U humanitarnoj akciji sudjeluju i udruga Vinistra te pulska tvrtka Medit kroz prigodnu prodaju boca vina iz berbe 2014. koje doniraju istarski vinari dobitnici oznake Istarske kvalitete za vino – IQ. Boce vina ukrašene su prigodnim etiketama s motivima plakata prerano preminulog dizajnera i dugogogodišnjeg prijatelja i suradnika Vinistre, Predraga Spasojevića,kao i kontra etiketom na kojoj su osnovni podaci sudionika ove humanitarne akcije.