Ponedjeljak, 25 Travanj 2022

5. Salon pjenušavih vina Zagreb otjerao kišu mjehurićima

Napisao:  G.E.T. Julio Frangen
(Reading time: 1 - 2 minutes)
5. Salon pjenušavih vina Zagreb otjerao kišu mjehurićima

U petak 22.4.2022., održan je 5. Salon pjenušavih vina u velikoj dvorani restorana Maksimir. Na njemu je 27 izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Italije predstavilo svoja vina  razdraganim vinskim ljubiteljima i znalcima koji su petak popodne odlučili posvetiti mjehurićima ne obazirući se na sivo nebo. Tijekom priredbe oblaci su se razišli, a uz zvuke filmske glazbe Elme & Admira iz sastava Filmmusicorkestar, ozračje je bilo posebno – i kako su mnogi naglasili, potpuno drukčije od drugih vinskih događaja u Hrvatskoj.

5. Salon pjenušavih vina Zagreb

Na izlagačkim mjestima mnogi su vinari imali više od dvije etikete pa je broj butelja na kušanju bio oko 100 - prava poslastica za ljubitelje mjehurića.  Uz standardno kušanje, posjetitelji su mogli nazočiti dvjema besplatnim radionicama, kojima je mreža Salon of Sparkling Wines ponovno pokazala koliko je obrazovanje vinske publike važno i treba biti dostupno svima koji se vinom bave.

5. Salon pjenušavih vina Zagreb

Prvu radionicu, već tradicionalnoga naziva »PJENUŠAVI SUSRET u ČAŠI: Hrvatska & Slovenija« moderirale su organizatorice, dr Nina Levičnik, osnivačica mreže Salon of Sparkling Wines i prof Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb. U neobaveznom vinskom razgovoru uz najbolje ocijenjene pjenušce Mreže  -  Istenič, Kota, Degrassi, Albina, Protner i Kozinc - polaznici su prepoznavali »šampanjske« note, ali i nove utjecaje »terroira« što se posebno ogledalo u slovenskim pjenušavim vinima u kojima je jedna od ukomponiranih sorti bila i »žametna črnina«, nekad davno korištena u popularnom »cvičeku«. Na drugoj radionici  »ZAGORSKI I ISTARSKI MJEHURIĆI: Kota & Degrassi« po dva pjenušca su predstavili vinari Tihomir Kota iz Zagorja i Moreno Degrassi iz Istre, predstavivši na taj način i povijest vinarija te svoje pjenušave pravce, sorte, terroire i -  planove za nove pjenušce!

5. Salon pjenušavih vina Zagreb - najbolje ocjenjeni pjenušci

Salon pjenušavih vina Zagreb pokazao je raznolikost sortimenta i regija u kojima se pjenušava vina proizvode, doveo je ciljano publiku koja voli i želi više naučiti o  mjehurićima te najavio regionalne pjenušave doručke diljem Hrvatske, a prvi sljedeći susret najavio za Ljubljanu  6.5.2022., na 8. Salonu penečih vin Ljubljana.  

Dobro došli!