Petak, 09 Srpanj 2021

Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event - vrhunska edukacija, druženje i humanost

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Zagreb Wine EnoGASTRO Vip Event - vrhunska edukacija, druženje i humanost

Posljednji ovogodišnji Wine EnoGASTRO Vip Event - Međunarodna konferencija vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca  - održao se 01. srpnja u Zagrebu u restoranu Tagliata. Veliki broj ugostitelja i turističkih djelatnika okupio se kako bi saznao i upoznao posebnosti ovog „drugačijeg eventa”, a njihovo druženje na ovom lijepom eventu nije poremetilo ni kratkotrajno poslijepodnevno nevrijeme.

Gosti su mogli uživati u brojnim kvalitetnim proizvodima izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjedne nam Slovenije.

Izlagači koji su uveličali ovaj event su: Vina Prelac, Vinarija Gospoja, Matić vina, Sosich wines, Ščurek vino, Kopjar, Vinarija Kabola, Anđelini vina, PP Orahovica, Vinarija Vivoda, Kraljevski vinogradi, Pjenušci i vina Josipović, Vinarija Škaulj, Cromaris, PG Orehovec, Tiskara Sušak, Gastro tim, Đanić rakija I likeri, Riba Dražin, Marikomerc, Vina Jakovac, Destilerija Šimić, Mini mljekara Veronika koja je oduševila sa svojim vrhunskim sirevima, Alden bakalar, Auto-hrvatska s Peugeot vozilima, Histris, Dukat Hrvatska s President sirevima, Scorpio ugo oprema, Gligora, Javna ustanova Rera s prezentacijom Kaštela i Kaštelanske enogastronomije i voda Jana.

Wine EnoGASTRO VIP Event

Poseban izlagački prostor i prezentaciju imali su izlagači s područja Zagrebačke županije koji su prezentirali vinske ceste i vinare Jastrebarskog područja i županije, zatim izvrsni Turopoljski štrukli s tartufima koje je pripremala gospođa Ivana Belošević iz Pekare Cipov a posebnu slatku notu eventu dala je tvrtka Choco.hr Palatin doo sa svojim izvrsnim pralinama i čokoladnim slasticama.

Uz razna iznenađenja jedno posebno je bilo kada je napravljena vrlo lijepa prezentacija kaštelanske eno-gastro baštine „Kaštelanski žmuli i pjati” predstavili su se s pripremljenom sipom i bobom a koju su sljubili s vrhunskim kaštelanskim Crljenkom. Sve je to vodio gospodin Srećko Radnić iz Javne ustanove RERA.   

Osim druženja s izlagačima, posjetitelji su mogli poslušati brojne radionice vrhunskih govornika. Vrlo lijepu prezentaciju imao je chef Dragan Jovanović o Sous vide kuhanju i vakuumiranju moderne generacije, zatim GASTRO-Tim o MEIKO perilici za kvalitetne ugostitelje i hotelijere, o sljubljivanju sira i vina govorila je Mira Šemić, dok je Filip Savić pričao o potencijalu Rose vina. Bilo je tu i ostalih zanimljivih tema poput: važnost pravilnog servisa u ugostiteljstvu (Mario Meštrović), prezentacija o Rieslingu (Kruno Filipović i Manuela Maras), novi trendovi u miksologiji (Filip Sarilar).

Glavni cilj organizatora ovog događaja (Dantes - agencija Ricerca Mercato) bio je promovirati lokalne proizvođače. Zatim edukacija, podizanje kvalitete ponude i usluge i međusobno povezivanje partnera izlagača i ugostiteljskog sektora.

Kvalitetu ovog događanja prepoznali su mnogi partneri te su tako partneri ovog eventa Hrvatska turistička zajednica, Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba, Zagrebačka županija, Turistička zajednica zagrebačke županije, Hrvatska gospodarska komora ŽK Zagreb i Obrtnička komora Zagreb, a sam projekt je i pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede.

Partneri projekta su bili i Turistička zajednica grada Gospića i Turistička zajednica općine Plitvička Jezera koji su se predstavili svojom turističkom ponudom i zajedničkim projektom LIKA je LIK. 

Wine EnoGASTRO VIP Event

Također, treba napomenuti kako su održani humanitarni Cooking Show i humanitarna večera sljubljivanja hrane i vina u čijoj su pripremi sudjelovali gastro chef Dragan Jovanović, kuhar Marikomerca Tomislav Karamarko, kuhar Luka Dančulović, Željko Sabalić, te kuhari restorana Tagliata.  Gosti su mogli uživati u vrhunski pripremljenim jelima koja su bila sljubljena s vrlo kvalitetnim vinima kao i u promociji lokalne enogastronomije. Sommelieri Mario Meštrović i Filip Savić uz stručno vođenje Manuele Maras svojim pojašnjenjima su dočarali uzvanicima zbog čega je određeno jelo sljubljeno s nekim vinom i kako da kvalitetno sljubljujemo vino i hranu.

Prikupljeni iznos zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na svim ostalim eventima bit će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu „Sobu čuda”.  Kako poručuju iz Udruge – Čuda se rađaju tamo gdje ima puno ljubavi. Sretni smo što živimo u zajednici koja nas prepoznaje i to nam svakodnevno dokazuje. Zajedno počinjemo ponovno izgradnju naše nove Sobe čuda!!!

Dantes Begić i agencija Ricerca Mercato pozivaju sve koji su voljni pomoći da mogu to učiniti uplatom novčane donacije s naznakom „za sobu čuda” na račun Udruge IBAN: HR3324840081105429603  SWIFT: RZBHHR2X – RBA dd a sve info možete dobiti na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.