Subota, 22 Veljača 2014

Trapan, Ponente 2013

Napisao:  Davor Barać
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Trapan, Ponente 2013

Trapan, Ponente 2013Za početak sezone mladih Malvazija iz šišanskog "laboratorija dobrog raspoloženja" dolazi nam pravo osvježenje - vizualno i sadržajno. Upečatljivi zeleni istarski gonič i prozirna boca svakom poznavatelju svijeta vina daju jasnu sliku o očekivanom stilu, a preostalima privlače pogled izdvajajući ga na policama od ostatka svježih istarskih Malvazija dok je navojni čep samo završna (za konzumenta početna) točka ovog estetskog zahvata.

Nama, vinskim "pacijentima" je vizualni dojam bitan, ali ne toliko kao sadržaj butelje pa je prvo pravo pitanje svakog imalo znatiželjnog vinopije "donosi li ova godina nešto novo"? Odgovor je, kako to često biva kod vina, višeznačan. Naime, sadržaj možda i nije značajno promijenjen u odnosu na prethodne berbe, osim varijacija uvjetovanih klimatskim prilikama godine, ali nam se čini da je sa svježinom ove godine otišao korak dalje proizvevši izuzetno svježe, ali uravnoteženo vino.

Na nosu se otvara čistom i preciznom sortnom aromatikom gdje su je u prvom planu obilje poletnih cvjetnih mirisa, podržanih aromama zrele nektarine i citrusa koji nose voćni dio priče. Veseli voćni bombon i travnata svježina zaglađeni su s određenom dozom kremozne mekoće pozivajući na gutljaj.

Na nepcu je živo i naelektrizirano s laganim do srednjim tijelom gdje se umjereni alkoholi jako dobro uklapaju se u intenzitet okusa. Visoka ukupna kiselina nije jedina zaslužna za naglašenu razigranost već dobar dio zasluga leži na pratećoj mineralno-slanoj gorčini koja osim što podcrtava gutljaj, daje vinu minimalnu, ali dovoljnu dozu ozbiljnosti.

Najnoviji dizajn etikete i pristupačnost vina pozivaju na instant uživanje u vinu - zagarantirana zabava za cijelo društvo.