Utorak, 29 Prosinac 2020

Kušanje hvarskih vina Carić i čokoladnih tartufa Gamulin podsjetilo na mirise Hvara

Napisala:  G.E.T. Julio Frangen
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Kušanje hvarskih vina Carić i čokoladnih tartufa Gamulin podsjetilo na mirise Hvara

Hvarska Vina Carić i  čokoladni tartufi  Gamulin Chocolates  spojili su se u petak navečer (18.12.) na prvoj hrvatskoj zoom radionici sljubljivanja vina i čokolade.

Nakon nekoliko degustacija uživo prijašnjih godina u Jelsi, Splitu i Zagrebu, organizatori su odlučili ljubiteljima vina i čokolada uljepšati predbladgansko vrijeme  ovim neobičnim druženjem, na kojemu je, osim vođenog kušanja - bilo i poezije! Radionicu je moderirala Marija Vukelić, voditeljica projekta Abeceda finih zalogaja;  Ivana Ksrtulović Carić, direktorica marketinga vinarije Carić iz Svirača, predstavila je svoja dva vrhunska vina  pošip i plavac mali, a  Fedra Gamulin, kreatorica i vlasnica  Gamulin čokolada u Jelsi  - ispričala je kako nastaju njezine čokolade s izvornim okusima Hvara.

Sudionici  su kušali Carićev Pošip 2018 i višestruko nagrađivani Plovac Ploški Barrique 2013, svako vino sa 4 različite praline, dvije bijele, a dvije tamne vanjštine. Unutra su bila zanimljiva punjenja - koja su otkrivali sudionici radionice  u svojim domovima, mirišući, kušajući i razmišljajući  o Hvaru – komorač, smokve, bademi, limun, rogač, med, smokva, ljuta naranča... Prema glasovima publike, uz Pošip 2018 najbolje se spojio bijeli tartuf s punjenjem od suhe smokve, preprženih badema i komorača – svaki je sastojak dodatno pojačao herbalnost pošipa ali i njegovu specifičnu završnu, dopadljivu gorčinu.  S Plovcem Ploškim barrique 2013 sljubio se tartuf od crne čokolade  sa smokvom i prahom ljute naranče.

Stihove su recitirale hvarske pjesnikinje: Katarina Makjanić svoju pjesmu o smokvi, a  Zorka Bibić o naranči. Zorka je naglasila da je Hvar jedan od najaromatičnijih otoka i da se nada da će i ovi tartufi postati jedan od prepoznatljivih brendova Hvara. Iznenađenje večeri bio je pjesnik Enes Kišević koji je recitirao nekoliko pjesama, jednu od njih namijenjenu baš vinu i čokoladi „Zaljubljenost“, a dodatno je sve razveselio mladi Ljubo Carić (sin Ivane i Ive Carića) svojom božićnom pjesmom Borić za Božić.

Večer je bila ispunjena posebnom energijom, ispreplitali su se osmijesi i komentari o vinima i čokoladi s lijepim stihovima, spojili su se Hvar, Dubrovnik, Zagreb, Ljubljana. Enes Kišević  izjavio je na kraju kušanja da je  „Vino duša koju vidimo“ , a nakon radionice,  nadahnut ovim događajem napisao je pjesmu.

Dvije duše
Vino u bokalu:
duša u tijelu.
Vino je vidljiva duša.
Duša je nevidljivo vino.
Obje su duše
i ljudske
i božanske.
Jedna mi dah daje,
druga mi dah nadahnjuje.
Ta dva moja života.
Te dvije moje duše.
Podsvjesno svjesne sebe.
Vino u čaši.
Duša u tijelu.