Srijeda, 07 Listopad 2020

Na 2. Večeri poezije i vina „Vinum et poeta“ pobijedio Luko Paljetak

Napisao:  G.E.T. Dušan Mirković; Josip Mesić
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Na 2. Večeri poezije i vina „Vinum et poeta“ pobijedio Luko Paljetak

Pjesma dubrovačkog pjesnika Luke Paljetka „Berba“, dobitnica je nagrade „Vinum et poeta“,  2. Večeri pjesme i vina, u organizaciji  požeškog ogranka Matice hrvatske i Veleučilišta u Požegi. Večer se održala u romantičnoj sjenici kod Nastavne baze Veleučilišta iznad Vetova, 2. listopada 2020.

Na početku programa nazočne je pozdravila Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske:Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i baštinu, nego da pridonosi i gospodarskom napretku naše domovine. U Zlatnoj dolini okruženi smo prekrasnim gorama  i Bogom danom zemljom za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo jest upravo poezija, stoga smo spojili te dvije stvari u prekrasnu večer i manifestaciju - Vinum et poeta.“

Pozdrave u ime Veleučilišta uputila je i prodekanica dr. sc. Brankica Svitlica istaknuvši da su se uspjeli profilirati u instituciju koja je danas prepoznatljiva po dobrim vinima.Dobro vino brzo se popije, dobra pjesma dugo traje, a jedno bez drugog ne idu“ zaključila je prodekanica.

Kako je Luko Paljetak doživio berbu u svojim pobjedničkim stihovima?

BERBA

Grožđe je zrelo, sad ga treba gniječit,
pripremite se, djevojke, u badanj
        nitko tko nije vječit
              ne smije stupit, jer će kletva nada nj

pasti, a na nas poljubac od rose
jutarnje što vas skriva kao velo,
        raspustite sad kose,
               obnažite se, do bedara tijelo

okupajte u viru slatkog soka,
jer bez vas nema nit će bit pijanstva;
       u vinu je dubòka
             mudrost, u vinu sva su prostranstva

i zvjezdoznanstva sva i sva izgnanstva
i sve samoće i šutnje i riječi,
       vi pripadnice članstva
             zanosnog , koje srce srcem liječi.

Grožđe je zrelo, sad ga gazit treba,
djevojke, kao što što nȃs gaze bozi,
         šaljući sada s neba
                 blagoslov svakoj vašoj nagoj nozi,

jer ondje gdje se jedna s drugom spaja
penje se loza sve do vrata raja.

„Pjesma “Berba“ je rapsodična, zvonka, ritmična, jednom riječu maestralna“ – objasnio je dr.sc. Krešimir Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji je uz Ivana Babića i Lanu Derkač bio član Prosudbenog povjerenstva za odabir najbolje neobjavljene pjesme na temu vina i vinograda. Na natječaj, objavljen u Vijencu 18. lipnja ove godine,  pristiglo je čak  130 pjesama 91 autora, a u najuži krug, uz Paljetka, ušle su i pjesme Tomislava Marijana Bilosnića, Zvjezdane Čagalj, Vere Grgac, Božice Jelušić, Enesa Kiševića i Zorana Krušla. - "U pjesmama na sva tri narječja ispisivane su zdravice, napitnice i ode vinu, lozi, druženjima, prijateljstvu, s obiljem sinonima, a pojedini pjesnici pokušali su svojim stihovima dočarati okuse pojedinih vinskih sorti"–  nastavio je dr. Bagić.   

Pored Paljetkovih nagrađenih stihova, posjetitelji su mogli čuti i stihove Enesa Kiševića, članova Prosudbenog povjerenstva te prošlogodišnje pobjednice Lidije Bajuk. U glazbenom dijelu programa nastupila je požeška Klapa sv. Lovro te splitski glazbenik i šansonjer Darko Matičević koji je uglazbio i otpjevao stihove Luke Paljetka.

Enes Kišević

Paletu izvrsnih vina Veleučilišta u Požegi  predstavio je mr.sc. Josip Mesić, pročelnik Poljoprivrednog odjela: na stolovima su se našli Chardonnay, Sivi pinot, bijeli cuvée Vražjak, crveni cuvée Vučjak, Merlot i Muškat žuti, koji je oduševio ženski dio publike, dok je zvijezda večeri bio – Sivi pinot!  

U očekivanju predstavljanja vina Veleučilišta iz Požege i vinske poezije u Zagrebu, evo i nekoliko vinskih stihova Enesa Kiševića iz zbirke „101 vino od vina“:

Nikad ne kudi vino
tko s vinom zore čeka –
vino i najlošije kad je
bolje je od lošeg čovjeka.