Ponedjeljak, 05 Listopad 2020

Privilegij koji si možete i morate priuštiti

Napisao:  Silvija Munda
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Privilegij koji si možete i morate priuštiti

Komarna je vinogorje koje izaziva strahopoštovanje iz kojeg god kuta da ga gledate. Dok se ovdje nisu smjestili vinogradi, bio je to prilično surov pejzaž - kamen i nepristupačna makija.

Ta surovost se još i danas nazire, iako je sada krajolik kultiviran i prepun vinove loze. Može se reći kako smo divljini oteli dio zemlje i od nje napravili pitome vinograde. Ja i dalje, dok gledam Komarnu, osjećam snagu te zemlje, njen inat i, na kraju krajeva, njenu želju da zajedno s čovjekom da neku veću, drugu, posebnu vrijednost. Zato se vinogradari s Komarne spram svog komadića raja odnose s velikim poštovanjem, a zemlja im to vraća iznimnom kvalitetom vinove loza pa tako i fantastičnim vinima.

Komarna

Među te sretnike spada i ekipa iz vinarije Terra Madre - tema ovog mog teksta.

Vinarija Terra Madre

Terra Madre je vinarija čiji rad i napredak pratimo gotovo svake godine, tako da točno uočavamo svaku, i najmanju, promjenu. Svakako moramo naglasiti kako vina koja su zadnja izbacili na tržište, a pritom mislim prvenstveno na Pošip i Plavac mali, nikad nisu bila bolja.

Terra Madre Plavac mali

U njihovim vinima naći ćete iznimnu mineralnost kroz koju ćete u potpunosti shvatiti teroar Komarne.

U svakoj kapi osjetit ćete sortnost, do savršenstva istaknutu harmoniju i sklad. Vina su im savršeno izbalansirana, vrlo elegantna i pitka, čak su i alkohole koji u Dalmaciji često odu previsoko stavili pod kontrolu. Mogu reći samo: vina su im fantastična!

Terra Madre Pošip

Spremaju nam još neke nove stvari u podrumu, ali o tome kad dođe vrijeme. Vina koja nude obavezno kupite - posebice plavac mali, jer on može odležavati još sigurno 6 - 7 godina i da pritom bude sve bolji i bolji.

Terra Madre Plavac mali

Ono što me najviše fascinira u ovoj vinariji je potencijal u vinskom turizmu.

Dakle, vinarija je sagrađena na donjem dijelu Komarne, tik uz more. Pogled s terase je nešto što se ne zaboravlja – prizor je to koji pamtite cijeli život i uvijek me se vraćate.

Terra Madre

No idemo redom - cijela Komarna je eko zona što i vinima apsolutno daje dodanu vrijednost.

Međutim, odmah na početku problem – čim skrenete s magistrale prema vinariji nailazite na makadam i to u jako lošem stanju. Ekipa iz Terra Madre svako malo ga sanira, ali to nije to. Naravno, čeka se lokalna samouprava - to je nažalost kod nas tako.

Vinarija Terra Madre

Zašto država ne može pratiti privrednike koji stvaraju dodanu vrijednost, to mi još nitko nije uspio objasniti. Imaju oni ideju sagraditi određen broj bungalova uz more, omogućiti pristup brodovima pa bi i nautičari mogli obići cijelu vinsku cestu.

Dobrih planova je mnoštvo, no naravno, sve to mora još odobriti i lokalna samouprava - a to, već nam je poznato, traje i traje...

Trenutno je u funkciji samo vinarija, ali i to je izuzetan doživljaj. Kao što i pretpostavljate: sir, pršut maslinova ulja i naravno njihova fantastična vina. Sve to kušate na jednoj od najljepših terasa južnog Jadrana. To nije samo gušt - to je privilegija!

Terra Madre

Teško mi je opisati ugođaj te terase, jednostavno morate doći i osjetiti pozitivnu energiju. Kroz vina će vas provesti vrlo dobar sommelier, tako da će vam užitak biti potpun.

Dok uživate u njihovim vinima, s jedne strane okružuje vas ogromno i slobodno, divlje more, a s druge strane more vinove loze, simbola pitomosti i kulture. A vi, vi se nekako nađete između toga i uživate i u jednom, i u drugom i u tom času postojite samo vi, Komarna i vino u kojem uživate.

Terra Madre

Nadam se da će cesta ubrzo, a tada će i turisti puno lakše do vinarije. Tada će vjerojatno i restoran zaživjeti - sada još čeka bolja vremena. Kad zaživi bit će sasvim sigurno vrlo kvalitetan, kao i sve što ova vrijedna ekipa radi.

Terra Madre

Kao što rekoh doći u Terra Madre nije samo gušt nego i privilegij koji si možete i morate priuštiti. Neka posjet ovoj vinariji zauzme visoko mjesto na vašoj to do listi!

Osobna karta vinarije Terra Madre

Vinarija Terra Madre

Vlasnici vinarije: Damir Dominiković, Stipe Dominiković i Davor Martinović

Vinogorje: Komarna

Prve trsove sade 2008. godine

Prva berba (probna): 2010.

Enolog: Marko Šuman

Hektari: 16,55

Sorte: plavac mali, pošip, syrah, chardonnay i cabernet sauvignon

Etikete vina: Plavac mali rosé, Plavac mali premium, Plavac mali Barrique, Pošip Premium, Bijeli Cuvee, Plavac mali extra

Od 2013. godine njihova vina imaju eko certifikate

Godišnja proizvodnja vina: 80.000 boca

Kušaona otvorena 2017. godine

Adresa: Komarna 9, 20355 Komarna, Hrvatska

Web adresa vinarije: https://www.vinaterramadre.com/

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Vinogorje Komarna

Komarna

Nastaje prvim sadnjama loze u 2008. godini

Službeno nosi svoj naziv od travnja 2013. g

Nalazi se na poziciji Južne Dalmacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji; na putu između Splita prema Dubrovniku.

Sorte

Plavac mali

Terra Madre Plavac mali

Plavac mali je autohtona sorta grožđa u Hrvatskoj. Bobica je debele kožice i čvrste građe s puno sladora. Vino je tamno - rubinaste boje s modrim refleksom, lijepo razvijenog mirisa, krepko je i trpko sa specifičnim okusom.

Najbolji vrhunski plavci nastaju na položajima Dingač i Postup na poluotoku Pelješcu, a isto tako, grožđe plavca malog, fantastične rezultate daje na predjelu vinogorja Komarna. Vina dobivaju ime položaja ili se nazivaju nekim drugim imenom. Dingač je prvo, a Postup drugo po redu zaštićeno hrvatsko crno vino (1961. odnosno 1967.).  Sorte grožđa primitivo i zinfandel su genetski rođaci plavca malog, odnosno, plavac mali je nastao križanjem sorte crljenka (Crljenak kaštelanski) sa sortom Dobričić.

Pošip

Terra Madre Pošip

Pošip je autohtona sorta bijelog grožđa, a potiče s juga otoka Korčule. Vino Pošip je prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, zaštićeno 1967. godine.  Najbolje uspijeva na zaklonitim položajima Čare i Smokvice.

U posljednje vrijeme pokazuje tendenciju širenja i u druga dalmatinska vinogorja pa ga tako sporadično nalazimo na vinogorju Komarna, otoku sv. Klementu (Pakleni otoci), Hvaru, kod mjesta Putnikovići na poluotoku Pelješcu, na Korlatu (Ravni kotari), na Braču (Smrčeva luka) i na padinama Biokova iznad Brela. Rano dozrijevanje omogućuje mu širenje i u manje topla dalmatinska vinogorja.

Tomislav Stiplošek

Tomislav Stiplošek glavni je urednik G.E.T. Reporta i predsjednik udruge za kulturu stola G.E.T.

U 2016. godini FIJET Hrvatska u suradnji sa Zborom turističkih novinara HND-a dodijelio mu je priznanje za osobni doprinos popularizaciji i afirmaciji turističkog novinarstva te promicanje etičkih i profesionalnih standarda struke, koje dodjeljuje  u sklopu godišnje nagrade "Marko Polo".