Četvrtak, 21 Travanj 2016

Dani istarskih šparuga 2016

Napisao:  G.E.T. Foto: Sanja Mijac / Domaćica
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Dani istarskih šparuga 2016

Gourmet manifestacija Dani istarskih šparuga do 15. svibnja u sjeverozapadnoj Istri

- Donosimo recept gastro blogerice Sanje Mijac na bazi šparuga

Do 15. svibnja u Umagu, Novigradu, Brtonigli i Bujama, održavaju se Dani istarskih šparuga. Jedinstvena gourmet manifestacija već desetu godinu za redom promovira jela na bazi ove cijenjene samonikle kulture koja uspijeva na području Istre. Slasne delicije u kojima možete uživati u trideset vrhunskih restorana i konoba prenijet će vam ono najbolje što šparuga kao namirnica nudi.

U povodu ove gourmet manifestacije gastro blogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica, pripremila je iznimno jednostavan, brz i fin kremasti recept rižoto sa šparogama.

Kako ga pripremiti saznajte u nastavku:

SASTOJCI

  1. 500 g šparoga

  2. nekoliko žlica maslinovog ulja

  3. 2 crvena luka

  4. 250 g riže

  5. 1.5 dcl bijelog vina

  6. 250 ml vrhnja za kuhanje

  7. sol, papar, lišće peršina

  8. oko 1 l vruće vode

PRIPREMA

  1. Očistite šparoge tako da ih presavijete u donjem dijelu stabljike. U dijelu gdje šparoga pukne odvojite mekani (gornji) dio šparoge od drvenastog (donjeg) dijela. Gornje dijelove šparoga sačuvajte, operite i narežite na komadiće.

  2. U dubljoj tavi na ulju dinstajte crveni luk narezan na sitno dok ne omekša, zatim dodajte šparoge, dinstajte i njih dok ne omekane. Podlijte s malo tople vode ukoliko bude trebalo.

  3. Rižu operite, pa ju dodajte u tavu, dodajte i bijelo vino, povremeno sve promiješajte.

  4. S vremena na vrijeme podlijevajte rižu toplom vodom kako se ona bude kuhala. (Domaćica: svaka riža se kuha vremenski različito, moja je bila gotova za 15 minuta)

  5. Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, kuhajte još nekoliko minuta.

  6. Svježe lišće peršina operite, nasjeckajte na sitno i dodajte u rižoto.

  7. Začinite sa soli i paprom.

  8. Poslužite s parmezanom, rukolom i svakako po cijelom tanjuru pokapajte sok limuna za dodatni okus.