Gourmet manifestacija Dani istarskih šparuga do 15. svibnja u sjeverozapadnoj Istri
- Donosimo recept gastro blogerice Sanje Mijac na bazi šparuga
Do 15. svibnja u Umagu, Novigradu, Brtonigli i Bujama, održavaju se Dani istarskih šparuga. Jedinstvena gourmet manifestacija već desetu godinu za redom promovira jela na bazi ove cijenjene samonikle kulture koja uspijeva na području Istre. Slasne delicije u kojima možete uživati u trideset vrhunskih restorana i konoba prenijet će vam ono najbolje što šparuga kao namirnica nudi.
U povodu ove gourmet manifestacije gastro blogerica Sanja Mijac, poznatija kao Domaćica, pripremila je iznimno jednostavan, brz i fin kremasti recept rižoto sa šparogama.
Kako ga pripremiti saznajte u nastavku:
SASTOJCI
-
500 g šparoga
-
nekoliko žlica maslinovog ulja
-
2 crvena luka
-
250 g riže
-
1.5 dcl bijelog vina
-
250 ml vrhnja za kuhanje
-
sol, papar, lišće peršina
-
oko 1 l vruće vode
PRIPREMA
-
Očistite šparoge tako da ih presavijete u donjem dijelu stabljike. U dijelu gdje šparoga pukne odvojite mekani (gornji) dio šparoge od drvenastog (donjeg) dijela. Gornje dijelove šparoga sačuvajte, operite i narežite na komadiće.
-
U dubljoj tavi na ulju dinstajte crveni luk narezan na sitno dok ne omekša, zatim dodajte šparoge, dinstajte i njih dok ne omekane. Podlijte s malo tople vode ukoliko bude trebalo.
-
Rižu operite, pa ju dodajte u tavu, dodajte i bijelo vino, povremeno sve promiješajte.
-
S vremena na vrijeme podlijevajte rižu toplom vodom kako se ona bude kuhala. (Domaćica: svaka riža se kuha vremenski različito, moja je bila gotova za 15 minuta)
-
Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje, kuhajte još nekoliko minuta.
-
Svježe lišće peršina operite, nasjeckajte na sitno i dodajte u rižoto.
-
Začinite sa soli i paprom.
-
Poslužite s parmezanom, rukolom i svakako po cijelom tanjuru pokapajte sok limuna za dodatni okus.