U 08:00 je započelo – po prvi puta kod nas – po prvi puta na Biseru mora – po prvi puta u Supetru – 36-satno kuhanje!!!!
Nakon samog početka, bilo je javljanje uživo u emisiju Dobro jutro Hrvatska u kojoj smo pratili kvrčkanje u loncima, natjecanje je posjetio župan Zlatko Ževrnja, a potom nas je svojim dolaskom uistinu svih razveselio – veliki Miro Bogdanović koji je prije 11 godina osmislio i pokrenuo projekt Bisera mora – projekt koji danas u brojkama za 2016. godinu izgleda ovako: 200 natjecatelja, 21 zemlja, preko 300 sudionika!!!
Natjecale su se više škole, juniori u ribi, seniori u ribi, janjetini i rižotu, radile prezentacije, degustiralo, sudjelovalo na nevjerojatnom master classu moderne kuhinje Sokola Prenge, davale izjave za medije, išla javljanja u živo!
Oni koji su bili slobodni od natjecanja, predstavnici struke i medija, imali su posebno zanimljiv program Posjeta Vinogradu Stina, Vinskom podrumu u Bolu i Zmajevoj špilji. Posebno nas je očarao izuzetni Pošip, berba 2015, ali i Zoran Kojdić koji nas je s ogromnim znanjem i entuzijazmom za svoj posao naveo da se zaljubimo i zaronimo duboko u tajne Zmajeve špilje koja se skromno i samozatajno udobno smjestila duboko u masivu Vidove Gore – vrha svih jadranskih otoka.
Poseban dio dana je predstavljala cooking show prezentacija Hrvatske tradicijske kuhinje u režiji i izvedbi Svijeta u čaši. Nastupili su slijedeći restorani:
RESTORAN ANTONIJO, Rogoznica
RESTORAN RIBARSKA KUĆICA, Bol
KONOBA KOPAČINA, Donji Humac
WINE BAR & RESTAURANT ARTICHOKE, Jelsa
Kotanyi je održao MALU ŠKOLU ZAČINA, a Jože Zalar s DUKE pokazao Food & Design x3
MEĐUNARODNI STRUČNI OCJENJIVAČKI ŽIRI pod palicom Iztoka Legata, je imao težak zadatak, ali odabaro najbolje, a u dodjeli odličja je posebno uživala dopredsjednica ŠKMER-a, velika dama hrvatskog kulinarstva Marija Lulić.
Najbolja visoka škola u pripremi nacionalne kuhinje je Škola za srednje i više stručno obrazovanje „ Sergije Stanić“ iz Podgorice.
U kategoriji artistike – slatki display su apsolutni pobjednici sa čak 9 osvojenih zlatnih medalja predstavnici reprezentacije Turske na ovogodišnjem Biseru mora.
Najbolji juniori u kategoriji piletina su bili Rožle Žan Brelih iz Slovenije i Ante Totić iz Hrvatske, dok je u kategoriji riba slavio Gregor Potočnik iz Slovenije.
Veliki finale večeri – večer Makedonije s poznatim autohtonim jelima, pa cocktail party kao podrška cjelonoćnom natjecanju.
Za program i provod su se pobrinuli Ćubi i DJ Dado