Ponedjeljak, 19 Listopad 2015

Ne podnosite kvasac, a volite kruh?

Napisao:  G.E.T. Carski kruh bez kvasca
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Ne podnosite kvasac, a volite kruh?

Kušajte beskvasni kruh iz Konzum pekarnica

Svima je poznato da su osnovni sastojci u proizvodnji kruha brašno, jaja, sol, voda i kvasac. U svijetu je sve veći trend zdravog načina življenja i zdrave prehrane u kojoj se koriste najkvalitetniji sastojci kako bi naš organizam dobio sve potrebne nutrijente i funkcionirao što bolje i, naravno, što dulje.

Iako sve češće čujemo da u zdravoj prehrani nema mjesta za kruh,  prava istina je da je kruh ljudskom organizmu stvarno potreban i to od najranije dobi. Naime, najvažniji sastojak kruha su žitarice koje sadrže celulozu, iznimno važno i korisno vlakno za zdravu crijevnu floru. Danas je ponuda kruha u pekarnicama zaista raznolika, od onih tradicionalnih do integralnih obogaćenih raznim zdravim i hranjivim sjemenkama. 

Beskvasni kruh prava je riznica zdravih nutrijenata 

Priča o beskvasnom kruhu, kojeg možete kušati u Konzum pekarnicama, posebno je zanimljiva. Posebnost ovog kruha je korištenje fermentirane baze umjesto kvasca, čime se izbjegavaju brojni problemi ljudi koji ne podnose kvasac. Kruh je lagano kiselkastog okusa i prilično drugačiji od onoga na kojeg ste vjerojatno navikli. 

Brojna su istraživanja vezano uz  beskvasni kruh potvrdila mnoge zanimljivosti,  poput one da regulira glukozu u krv, pogodan je za usporavanje rasta raka, održava ravnotežu crijevne flore. Sami mikroorganizmi u beskvasnom kruhu sprječavaju razvoj drugih organizama zbog kiselog okruženja koje stvaraju. Upravo je i to jedan od razloga zašto beskvasni kruh može stajati i tjedan dana bez da izgubi svoj okus i svojstva. Beskvasni kruh je jako dobar i za vegetarijance jer mikroorganizmi beskvasne fermentacije sami osiguravaju B vitamin i biotin, elemente koji takvim načinom prehrane često nedostaju.