Utorak, 16 Rujan 2014

Ekozona najavljuje jesenski povratak jabuke: kraljice voća

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Ekozona najavljuje jesenski povratak jabuke: kraljice voća

Prvi dani jeseni označavaju  povratak kraljice voća jabuke, jednog od najpopularnijih glasnika tog godišnjeg doba. Jabuka je jedna od prvih kultiviranih vrsta, a do danas je u vrhu po svojoj rasprostranjenosti i traženosti među voćnim vrstama. EKOZONA, prva hrvatska certificirana ekološka robna marku u svom asortimanu nudi svježe jabuke koje su organski uzgojene na imanju Marice Jug, od kojih su napravljeni i prirodni EKOZONA sokovi od jabuke bez dodanih šećera i aditiva. 

Nutricionistica Jasmina Vrbanec potvrdila je opravdanost kraljevskog statusa jabuke sljedećim riječima: „Zahvaljujući prisutnosti flavonida, fenola i vitamina C jabuka ima jaka antioksidacijska svojstva, a iako nema visoku kalorijsku vrijednost,  kombinacija fruktoze, glukoze i saharoze jamči opskrbu našeg organizma prijeko potrebnom energijom.“

Poznato je preko 10 tisuća sorti jabuka koje se međusobno razlikuju po boji, obliku, ukusu, ali i udjelu hranjivih tvari potrebnih ljudskom organizmu. Ako se sirove jabuke kombiniraju s drugom hranom, naročito onom masnim i bogatom bjelančevinama  zadržat će se u želucu i do nekoliko sati, stoga se preporuča konzumiranje jabuka  pola sata prije ili nekoliko sati poslije obroka. Zahvaljujući pektinu, netopivom vlaknu koje bubri u doticaju s vodom, jabuka stvara osjećaj sitosti. Zahvaljujući prisutnosti fruktoze i ostalih šećera zadovoljava potrebu organizma za slatkim, što jabuku čini odličnom dijetalnom namirnicom. 

EKOZONA JABUKE

EKOZONA jabuke, ekološki uzgojene bez  korištenja štetnih pesticida i gnojiva dostupne su kupcima najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma. U prodaji su tri sorte jabuka: enterprise, topaz i florina te voćni sokovi koji su također proizvod OPG-a Jug. 

{tab=Enterprise sorta}

Riječ je o sorti jabuke porijeklom iz SAD-a koja dozrijeva krajem listopada, a odlikuje ju krupan plod okruglasto izduljenog oblika. Iako je temeljna boja žuta, 85 posto ploda je prekriveno crvenom bojom, a meso je slatko-kiselog okusa, hrskavo i vrlo aromatično. Otporna je na brojne bolesti i nametnike, stoga je pogodna za organski uzgoj.

{tab=Florina sorta}

Ova francuska sorta također dobro podnosi većinu bolesti, a dozrijeva krajem rujna i početkom listopada. Plod je srednje velik i tamnocrvene boje, a meso je slatkog i blagog okusa te vrlo hrskavo, pa je stoga Florina najpogodnija za konzumaciju u svježem obliku. Izvorna svojstva čuva dugo nakon branja, pa je dostupna i u zimskim mjesecima.

{tab=Topaz sorta}

Topaz je sorta uzgojena u Češkoj te je zbog svoje otpornosti na većinu bolesti pogodna za ekološki uzgoj. Dozrijeva krajem rujna, a odlikuje ju plod crvene poje prošaran žutim mrljama. Meso je čvrsto, sočno i hrskavo, a okusom je ugodno kiselkasto i aromatično. Može se jesti svježa, ali i koristiti u pripremi najrazličitijih deserata, ali i drugih jela. Posebnost ove sorte je visok udio vitamina C.

RECEPTI S JABUKAMA

{tab=JABUKA & KVINOJA}

  • 1 šalica kvinoje
  • 300 ml vode
  • 1 žličica cimeta
  • ¼ šalice grožđica
  • 1 šalica  sojinog mlijeka
  • 1  florina jabuka narezana
  • ¼ šalice badema

Stavite navedene sastojke u vašu omiljenu zdjelicu, zalijte ih sojinim mlijekom i imate sve što je potrebno za hranjiv i uravnotežen doručak

 

{tab=PEČENE JABUKE}

  • 2 šalice sušenih brusnica
  • 1 i pol šalica nasjeckanih lješnjaka
  • I šalica smeđeg šećera
  • 1 šalica vode
  • 2 čajne žličice cimeta
  • 6 nasjeckanih enterprise jabuka 

Navedene sastojke potrebno je peći 15-20 minuta, ovisno o veličini jabuka, jelo se poslužuje vruće.

{tab=ŠTRUDLA OD JABUKA}

  • 1,5 kilogram topaz jabuka
  • 80 g maslaca
  • 80 g grožđica
  • 2 žličice cimeta
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • Za tijesto: 
  • 300 g brašno T550
  • 2 žlice ulja 
  • 200 ml mlake vode

Jabuke je potrebno oguliti i naribati te pomiješati s grožđicama, cimetom i vanilin šećerom; sastojke je potrebno izmiješati dok se ne povežu. Nakon što se nadjev rasporedi potrebno je pažljivo saviti  tijesto, premazati savijače rastopljenim maslacem te peći oko 40 minuta na temepraturi od 200 stupnjeva.