Prvi dani jeseni označavaju povratak kraljice voća jabuke, jednog od najpopularnijih glasnika tog godišnjeg doba. Jabuka je jedna od prvih kultiviranih vrsta, a do danas je u vrhu po svojoj rasprostranjenosti i traženosti među voćnim vrstama. EKOZONA, prva hrvatska certificirana ekološka robna marku u svom asortimanu nudi svježe jabuke koje su organski uzgojene na imanju Marice Jug, od kojih su napravljeni i prirodni EKOZONA sokovi od jabuke bez dodanih šećera i aditiva.
Nutricionistica Jasmina Vrbanec potvrdila je opravdanost kraljevskog statusa jabuke sljedećim riječima: „Zahvaljujući prisutnosti flavonida, fenola i vitamina C jabuka ima jaka antioksidacijska svojstva, a iako nema visoku kalorijsku vrijednost, kombinacija fruktoze, glukoze i saharoze jamči opskrbu našeg organizma prijeko potrebnom energijom.“
Poznato je preko 10 tisuća sorti jabuka koje se međusobno razlikuju po boji, obliku, ukusu, ali i udjelu hranjivih tvari potrebnih ljudskom organizmu. Ako se sirove jabuke kombiniraju s drugom hranom, naročito onom masnim i bogatom bjelančevinama zadržat će se u želucu i do nekoliko sati, stoga se preporuča konzumiranje jabuka pola sata prije ili nekoliko sati poslije obroka. Zahvaljujući pektinu, netopivom vlaknu koje bubri u doticaju s vodom, jabuka stvara osjećaj sitosti. Zahvaljujući prisutnosti fruktoze i ostalih šećera zadovoljava potrebu organizma za slatkim, što jabuku čini odličnom dijetalnom namirnicom.
EKOZONA JABUKE
EKOZONA jabuke, ekološki uzgojene bez korištenja štetnih pesticida i gnojiva dostupne su kupcima najvećeg hrvatskog trgovačkog lanca Konzuma. U prodaji su tri sorte jabuka: enterprise, topaz i florina te voćni sokovi koji su također proizvod OPG-a Jug.
{tab=Enterprise sorta}
Riječ je o sorti jabuke porijeklom iz SAD-a koja dozrijeva krajem listopada, a odlikuje ju krupan plod okruglasto izduljenog oblika. Iako je temeljna boja žuta, 85 posto ploda je prekriveno crvenom bojom, a meso je slatko-kiselog okusa, hrskavo i vrlo aromatično. Otporna je na brojne bolesti i nametnike, stoga je pogodna za organski uzgoj.
{tab=Florina sorta}
Ova francuska sorta također dobro podnosi većinu bolesti, a dozrijeva krajem rujna i početkom listopada. Plod je srednje velik i tamnocrvene boje, a meso je slatkog i blagog okusa te vrlo hrskavo, pa je stoga Florina najpogodnija za konzumaciju u svježem obliku. Izvorna svojstva čuva dugo nakon branja, pa je dostupna i u zimskim mjesecima.
{tab=Topaz sorta}
Topaz je sorta uzgojena u Češkoj te je zbog svoje otpornosti na većinu bolesti pogodna za ekološki uzgoj. Dozrijeva krajem rujna, a odlikuje ju plod crvene poje prošaran žutim mrljama. Meso je čvrsto, sočno i hrskavo, a okusom je ugodno kiselkasto i aromatično. Može se jesti svježa, ali i koristiti u pripremi najrazličitijih deserata, ali i drugih jela. Posebnost ove sorte je visok udio vitamina C.