Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 870
Utorak, 21 Listopad 2014

Ekozona vam čestita dane kruha

Napisao:  G.E.T. Foto: Maja Danica Pečanić
(Reading time: 3 - 5 minutes)
Ekozona vam čestita dane kruha

Još od prapovijesnih vremena kruh je bio okosnica ljudske prehrane, a isto je i danas, budući da nema svjetske kuhinje koja se ne ponosi svojom inačicom kruha. U  danima listopada posebno uživamo u plodovima zemlje, stoga EKOZONA, prva hrvatska certificirana ekološka robna marka podsjeća na Dane kruha kao način iskazivanja zahvalnosti na plodovima zemlje. 

Neutemeljene kritike?

 Koliko je kruh važan u ljudskoj prehrani pokazuje i činjenica da je tijekom stoljeća postao sinonim za hranu, a samim time i preživljavanje kao takvo. Ipak u novije vrijeme sve su češće i oštrije kampanje koje se zalažu za izbjegavanje, pa čak i izbacivanje kruha iz prehrane. Nutricionistica Jasmina Vrbanec ističe: Kruh kao izvor vlakana i ugljikohidrata treba pronaći svoje mjesto u uravnoteženoj prehrani, posebno onaj iz cjelovitih sastojaka koji dodatno sadrži vitamine i minerale. To naravno podrazumijeva umjerenost, kao i konzumiranje integralnog, zobenog ili  raženog kruha iz cjelovitog zrna, jer su ti kruhovi prehrambeno vrjedniji od onih koji su rafiniranjem i procesiranjem izgubili mnoga hranjivih svojstava.

Ključ je u cjelovitosti

Složeni ugljikohidrati kao glavni izvor energije u organizmu te prehrambena vlakna važna u regulaciji probave čine žitarice esencijalnim dijelom prehrane. Upravo zato je važno da ih konzumiramo u cjelovitom obliku, što je više moguće. Naime, cjelovite žitarice bogatije su vitaminima B skupine kao i mikronutrijentima (mineralima u tragovima) u odnosu tehnološki obrađene žitarice, koje rafiniranjem gube većinu korisnih nutrijenata. Naročito su dobri proizvodi od cjelovitog zrna zobi, raži, ječma i riže, te na heljde, ječma, pšenice te kukuruza koji je dobar izbor za ljude koji ne podnose gluten. Žitarice pretvorene u brašno osnova su za pripravu kruha, a brašna iz EKOZONA mlina omogućuju pripravu kruha koji zaslužuje biti temelj prehrane. 

 

 

Povodom Dana kruha izdvajamo recept za probu.

Iz kuharice „Kruh i peciva“, Maje Kefeček u izdanju Planetopije.

{tab=Fini kruščići s bundevom}

Sastojci:

  • 300 g polubijelog pšeničnog brašna
  • 150 g integralnog pirovog brašna
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica soli
  • 250 g pirea od bundeve
  • 100 g tofua
  • sojino vrhnje ili mlijeko po potrebi

Postupak:

Pomiješajte brašno, kvasac i sol. Umiješajte pire od bundeve i izmrvljeni tofu i zamijesite. Ako je potrebno dodajte sojino mlijeko ili vrhnje(ovisi o gustoći pirea). Tijesto treba biti mekano, ali kompaktno.

Tijesto ostavite da se diže 2 sata. Oblikujte ga u okrugla peciva (9-10 komada)i ostavite da se dižu još 30 minuta.

Pecite ih 20 minuta u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200°C.

 

EKOZONA - prvi domaći certificirani brend ekoloških proizvoda,  koji se zalaže za čim veću zastupljenost domaćih ekoloških proizvoda u svom asortimanu. Svi proizvodi u asortimanu EKOZONE uzgajaju se bez pesticida i aditiva te zadovoljavaju stroge kriterije ekološkog uzgoja. EKOZONA danas broji  18 različitih kategorija proizvoda i ukupno 114 proizvoda.