Srijeda, 02 Prosinac 2020

Izvještaj s 1. dana održavanja festivala Split Gourmet Expo

Napisao:  G.E.T. Split Gourmet Expo
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Izvještaj s 1. dana održavanja festivala Split Gourmet Expo

Split Gourmet Expo 2020: Festival znanja, vještina i tehnika kuhara i konobara - (srijeda 2. prosinca 2020.)

"Manifestacije poput Split Gourmet Expoa iznimno su značajne za grad i ugostiteljsku djelatnost i drago mi je da su organizatori iznašli načina da uz poštivanje svih epidemioloških mjera i live stream održe festival, kao mjesto susreta i razmjene iskustava i znanja ponajboljih u svojim branšama, kuhara, barmena, konobara... HGK - Županijska komora Split je sa zadovoljstvom podržala ovu manifestaciju putem koje ujedno promoviramo i naglašavamo značaj izvornih i kvalitetnih domaćih proizvoda, posebno onih koji nose znakove kvalitete HGK" - poručio je Joze Tomaš, predsjednik HGK - Županijske komore Split povodom otvaranja Split Gourmet Expoa 2020.

Split Gourmet Expo - Zeljko Neven Bremec (radionica focaccia)Split Gourmet Expo - Zeljko Neven Bremec (radionica focaccia)

Festival organizira udruga Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Splita i Gradom Splitom, uz partnerstvo i potporu HGK - Županijske komore Split. Između ostalog, ovim natjecanjima, edukacijama i master classovima želeći naglasiti značaj i kvalitetu domaćih proizvoda, posebice onih koji nose znakove kvalitete HGK Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta. 

Festival je započeo predstavljanjem znanja, vještina i tehnika školskih timova konobara i kuhara u srijedu ujutro u Cornaro Hotelu i ŠKMER Kuharskoj Akademiji. Posebnost je da ove godine manifestacija objedinjuje natjecateljske kategorije 15. Bisera mora i 6. Grand Gourmeta te da se odvija kao dio programa Adventa u Splitu. Među mladim konobarima u kategoriji sinkroniziranog posluživanja Grand Gourmeta bila je najbolja Srednja škola Metković.

Marko Čelić, Antonio Tošić, Luka Dominiković i profesor Rade Nikoletić, Srednja škole MetkovićMarko Čelić, Antonio Tošić, Luka Dominiković i profesor Rade Nikoletić, Srednja škole Metković

„Srednja škola Metković se redovito prijavljuje na Grand Gourmet, a ovo nam je treća godina da osvajamo prvo mjesto. Zbog epidemiološke situacije bilo smo se s manjim brojem učenika, a izvrsna ekipa Marko Čelić, Antonio Tošić i Luka Dominiković učenici su 2. razreda. Dva su se mjeseca pripremali za ovu manifestaciju, dolazili i van nastave“  - kazao je mentor Rade Nikoletić, profesor Srednje škole Metković.

U međuvremenu su se učenici kuharskog smjera okušali u kategorijama Bisera mora u ŠKMER Kuharskoj Akademiji u skladu s propisanim mjerama zaštite od koronavirusa i uz ograničenja o broju sudionika. Sve je se moglo pratiti uživo na Facebook stranicama ŠKMER-a.

Split Gourmet Expo

"Drago mi je što se festival ove godine održava baš u Splitu jer je manifestacija od velikoga značaja za cjelokupnu gastro industriju u Hrvatskoj. Suradnju Turističke zajednice grada Splita i udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija tijekom Adventa u Splitu možemo povezati i našim krovnim sloganom „Ljubav nas spaja“. To je, s jedne strane ljubav prema gastronomiji i našim ugostiteljima, a s druge i prema svim posjetiteljima koji će ove godine programe pratiti putem prijenosa uživo ili mnogih poučnih snimki. Uz međusobnu podršku nastavljamo raditi na što kvalitetnijoj realizaciji, s mišlju da ćemo se jednoga dana ponovno udružiti na bliskim druženjima, prezentacijama ili edukacijama, kao i na prepunim splitskim ulicama u božićnom razdoblju" – izjavila je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice Split o suradnji Gourmet Expoa i Adventa u Splitu.

Poslijepodne su bile zakazane prve edukacije Split Gourmet Expoa s renomiranim gastro imenima iz regije.

Prva je bila o začinskim mješavinama za suho mariniranje mesnih delicija tvrtke Kotanyi pod vodstvom chefova Željka Nevena Bremeca i Hamida Hadžića, dugogodišnjeg šefa kuhinje sarajevskog Holiday Inna i drugih visokokategornika. Pripremao se biftek s Grill Argentina mješavinom, svinjski vrat i rebarca s kombinacijom začina za dimljena rebra u kombinaciji s dehidriranim medom. Marinirala se i piletina Purexa, hrvatskog proizvođača peradi koja se hrani žitaricama hrvatskog podrijetla, 100% bez GMO-a, bez hormona i kokcidiostatika. Pileća krilca na radionici začinjena su Grill Mexico kombinacijom, a otkošteni pileći bataci s Kentucky suhom marinadom.

Split Gourmet Expo - edukacija o začinskim mješavinama za suho mariniranje mesnih delicijaSplit Gourmet Expo - edukacija o začinskim mješavinama za suho mariniranje mesnih delicija

"Zbog same strukture određeni komadi mesa se trebaju marinirati. Postoji puno načina i recepata, a ono što je glavno nikad se ne smije ne pretjerati sa začinima jer osnovna namirnica mora zadržati svoj izvorni okus. Sve namirnice i začini trebaju biti u sinergiji, a ne da nešto prevlada. Sama marinade čuvaju organoleptička svojstva. Imamo brojne načine mariniranja - u trajanju od sata do 21 dan“ – naveo je Hamid Hadžić, koordinator ugostiteljstva u etno selu Ajdinović kod Sarajeva.

Split Gourmet Expo 2020 - Hamid HadžićSplit Gourmet Expo 2020 - Hamid Hadžić

Nakon njih planirana je tribina o pizzi  s vodećim hrvatskim pizza majstorom Marinom Vanjkom, osnivačem zagrebačke pizzerije O'Hare te predstavnikom talijanske škole za pizzaiole L'Accademia del Grano za Istočnu Europu.

„Kako se pravi savršeni gin“ istog poslijepodneva bila je tema splitskog koktel majstora i inovatora Jure Vojkovića i Marija Majcena, brand ambasador Badela 1862 te četverostrukog prvaka Hrvatske i svojevremeno vice prvaka svijeta u pravljenju koktela.