Najbolji chefovi na svjetskom natjecanju u kuhanju tjestenine „Barilla Pasta World Championship 2016“ dolaze iz Slovenije i Italije
Najbolji chefovi koji znaju savršeno skuhati tjesteninu dolaze iz Italije i Slovenije. Odlučeno je to na svjetskom prvenstvu u pripremanju tjestenine, Barilla Pasta World Championship 2016. koje se ovog vikenda održalo u Parmi.
U kategoriji „Great Chefs“ pobjedu je odnio Slovenac, Jure Tomič sa svojim receptom „Fusilli integrali s kozjim sirom i bundevama“.
„Još kao dijete osjetio sam strast prema kuhanju. Kuhanje me nadahnjuje – novi sastojci, novi stil, nove tehnike i, naravno, dizajn i inovacija“, rekao je Tomič koji je svojim spajanjem neobičnih okusa oduševio međunarodni žiri, sastavljen od uglednih svjetskih kuhara i tako zasluženo osvojio titulu najboljeg svjetskog kuhara tjestenina.
U kategoriji „Young Talent“, hrvatski predstavnik Tomislav Primorac, sa svojim je receptom „Spaghetti Camomilla“ ušao u finale, u kojem je pobjedu odnijela Talijanka Caterina Amelio.
„Veoma sam sretna što sam danas ovdje. Već je velika čast biti odabrana među 10 finalista i sudjelovati u finalu. Tjestenina je dio naše tradicije i našeg DNK. Često nakon napornog radnog dana, uživam u tjestenini, čak i samo s rajčicom“, istaknula je Caterina.
Podsjetimo, Svjetsko prvenstvo u pripremanju tjestenine je dvodnevno natjecanje pod pokroviteljstvom najvećeg svjetskog proizvođača tjestenine, talijanske tvrtke Barilla. Glavni je cilj ovog natjecanja, koji se već petu godinu za redom održava u Parmi u sklopu Akademije Barilla, istaknuti prednosti mediteranske prehrane te važnost tjestenine u prehrani ljudi te potaknuti kulturni dijalog među različitim državama i njihovom kulinarsko tradicijom.
Posebno smo ponosni što su se ove godine u sklopu svjetskog prvenstva uspjeli plasirati i naši predstavnici, Marina Gaši iz restorana Marina u Novigradu, koja se u kategoriji „Great Chefs“ hrabro borila protiv 16 chefova iz cijelog svijeta. U kategoriji mladih inovativnih talenata „Young talents“ naš je Tomislav Primorac, predavač na Kulinarskom institutu KulIN, stajao uz bok 10-torici najtalentiranijih koji su se plasirali na prvenstvo.
Tjestenina je ikona talijanske, ali i mediteranske prehrane, no svoje je mjesto pronašla i u brojnim drugim svjetskim kuhinjama. U Barilli su veoma ponosni i na činjenicu da su njihove tjestenine, zahvaljujući pomno odabranim i kontroliranim sastojcima izuzetne kvalitete te su tako neizostavan dio uravnotežene prehrane milijuna ljudi diljem svijeta.
Barilla je tijekom ovogodišnjeg natjecanja predstavila i svoju filozofiju „Dobro za tebe, dobro za planetu“ kojom želi istaknuti najviše standarde kvalitete proizvodnje i poslovanja – od proizvoda koji su ukusni, sigurni i nutricionistički uravnoteženi, do ostalih područja poslovanja kao što je utjecaj na okoliš u kojem djeluju, nadzor nad lancem nabave, sigurnost u procesu proizvodnje itd. Vizija razvoja tvrtke Barilla temelji se na visokom stupnju poslovne etike te se svaka poslovna odluka donosi s ciljem da bude dobra i za tvrtku, i za okoliš, i za ljude.
Sve recepte natjecatelja Barilla Pasta World Championshipa 2016. moguće je pronaći na službenim web stranicama Akademije Barilla
A i sami možete isprobati pobjednički recept.
POBJEDNIČKI RECEPT JURE TOMIČA – Fusilli Integrali s kozjim sirom i bundevom
Sastojci:
- 2 žlice maslinovog ulja
- Poriluk
- Bundeva
- 100 g kozjeg sira
- 12 bundevinih cvjetova
- 2 žlice bućinog ulja
- Sol
- Morska sol
- Slatko vrhnje
- Prah bućinog ulja*
- Tjestenine Barilla Fusilli Integrali
Priprema:
Poriluk narežemo na tanke trakice i brzo ga popržimo na maslinovom ulju. Bundevu i bućine cvjetove narežemo na tanke trakice i dodamo slatko vrhnje. U slanoj vodi skuhamo tjesteninu. Tri minute prije no što su tjestenine skuhane, u poriluk dodamo bundevu i slatko vrhnje. Kad je tjestenina skuhana, iscijedimo ju i umiješamo u umak zajedno s naribanim kozjim sirom. Dodamo malo vode u kojoj smo kuhali tjesteninu i promiješamo.
Serviramo sa svježim bućinim cvjetovima, morskom soli i prahom bućinog ulja.
*Prah bućinog ulja: Bjelanjke stavite na protvan i sušite u pećnici dok ne postanu hrskavi. Zdrobite ih u prah i pomiješajte s bućinim uljem.
Svjetskom natjecanju u kuhanju RECEPT TOMISLAVA PRIMORCA – SPAGHETTI CAMOMILLA
Sastojci:
- 15 g spaghetti (Barilla No. 5)
- 5 komada svježih škampi
- 100 ml bijelog vina
- 150 g kozjeg maslaca
- 100 g pročišćenog maslaca
- Češnjak
- Naranča
- 50 g poriluka
- 10 g čilija
- Svježi cvjetovi kamilice
- 100 g radiča
- Sol i papar
Priprema:
U zagrijanu tavu dodajte pročišćeni maslac i pirjajte škampe. Izvadite škampe na tanjur, a u tavu dodajte vino, pustite da se zagrije i potom ostavite umak sa strane. U tavu, na srednjoj vatri, zagrijte pročišćeni maslac te dodajte češnjak, čili i poriluk. Dodajte napola kuhane špagete, koricu naranče, sok naranče i cvjetove kamilice. Dodajte soli i papra prema okusu. Kad je tjestenina kuhana, dodajte listove radiča i umiješajte kozji maslac te škampe.