Petak, 20 Svibanj 2016

Food Revolution Dan obilježen i u Hrvatskoj

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Food Revolution Dan obilježen i u Hrvatskoj

Food Revolution svjetski je pokret pod okriljem Jamie Olivera, slavnog britanskog chefa. 

Cilj mu je edukacija o hrani i povratak zdravih kuhanih obroka u obitelj, vrtiće, škole, radna mjesta, gdje je naglasak na lokalnom uzgoju i kupnji domaćih namirnica. Ambasadori diljem svijeta svake godine slave Food Revolution Day, organizirajući pritom različite akcije.

I Hrvatska ima svoju Food Revolution zajednicu, koja je ove godine prvi puta službeno obilježila Food Revolution Day na otoku Krku!

Povodom tog dana u centru Malinske, ambasadorica otoka Krka, Sabina Barbiš i kuhari volonteri, među kojima i Zvjezdana Vukić, Ratko Iveković te Marin Pleše iz show-a Masterchef, kuhali su ukusna jela od krčkih delicija! Bilo je tu ponešto slano i slatko, morsko i voćno, za velike i male! U stilu Jamie Olivera, pripremali su brza i lagana jela od svježih lokalnih namirnica. Ljubav prema hrani i želja da se ista prenese na najmanje, vidjela se u svakom tanjuru. Svojih minimalno 300 gostiju, nahranili su tzv. morskim čušpajzom, šarenim povrtnim fishburgerima i nebrojenim vrstama voćnih smoothija. Pripremljena hrana besplatno se degustirala, a prezentirali su se i vrhunski otočki proizvodi, između ostalih Gelati d'Oro sladoledi bez šećera te Veli's čips i sok od jabuke.

U suradnji s Hrvatskim akademskim centrom primijenjenog nutricionizma, u osnovnim školama u Malinskoj i Krku provedena je kratka anketa o prehrambenim navikama otočke djece. Pitanja su bila o omiljenim i neomiljenim namirnicama i školskim obrocima, sudjeluju li u pripremi hrane kod kuće i sl. Rezultati ankete potvrđuju koliko je potrebno mijenjati prehrambene navike od malih nogu jer samo polovica učenika od njih 450 ispitanih jede povrće i voće svaki dan! Zanimljivo je ipak da u najmanje omiljene školske užine spadaju pudinzi i kruh s namazima poput čokoladnih namaza, marmelade i margarina. Pizza, tjestenina, ćevapi i pečeni krumpiri ipak su među omiljenijim obrocima, dok su povrtna variva najmanje ocijenjeni školski obroci. Veseli činjenica da 87% učenika želi naučiti kuhati, što je zeleno svijetlo za pokretanje projekta škole kuhanja za najmanje.

Ovu vrijednu akciju, koja će, vjeruju Foood Revolution Ambasadori za Hrvatsku, izroditi u nešto puno veće, omogućili su divni ljudi čije srce snažno tuče za one najmanje. Njima u ime Food Revolution-a Island Krk ovim putem veliko hvala: Udruga mladih Termen, Enzita team Kvarner Punat Trgovine, Gelati d'Oro, Veli's, Pekara Vrbnik, PG Šantek, Caffe&Cocktail Bar Marin, Kavana Beleca, Mrkač obrt, Tonini d.o.o. Krk, Argola, Tutti Frutti, La voće, Foto Studio Brujo, Radio Otok Krk, TO Ivić Malinska, TUO Giovanni, TO Zelenjava, P&B Hortikultura, Maravić d.o.o. Također veliko hvala svim profesorima i učiteljima osnovnih škola otoka Krka. 

Još jednom, svjedoci smo da hrana spaja ljude!

Za Food Revolution Croatia, Hrvatski akademski centar primijenjenog nutricionizma