U iškekivanju mladih vina...
{tab=Sadržaj}
Najava
- VinDel 2016
- Dani blatske lumblije
Novosti
- Prvi rođendan brazilske gastronomske atrakcije
- Pronađena Jackova bačva u Hrvatskoj
- Franck 125 YEARS EDITION
- Staropramen pivo predstavilo novi izgled
- Čarobno jesensko Grimbergen druženje
- Sretan rođendan!
- Upoznajte Bergmane
- Adriatic news
- London - Zagreb 1 : 0
Manifestacije
- 2. Igre gladi by Bicko
- Berba u Jaski 2016
- Najvažnija berba šipona
- Drugi Wine & Music
Putovanja
- Šumadija - prvi susret
Predstavljamo
- Restoran Angelus, Varaždin
- Obitelj Kolar, Baranja
- Šaptač zidovima
Gastronomija
- Dalmatinski pršut ima više razloga za slavlje
- Gurmanski doživljaj s Argetom
Urednikova kolumna
- Velikani budućnosti
{tab=Riječ urednika}
Umjesto uobičajenog uvodnika, osvrnut ću se na „Bijeli grozd”, nagradu koju dodjeljujemo za najbolje vinarije u domeni vinskog turizma i koja raste iz godine u godinu. Kao i proteklih godina, dodjela će se i ove održati u sklopu vinskog festivala VINOcom, krajem studenog u zagrebačkom hotelu Esplanade.
Kad god radite neka ocjenjivanja i top ljestvice, imate one koji se na kraju ljute jer nisu na popisu ili na željenoj poziciji. Naravno, takvi će doći uvijek s istom pričom, da to njima i nije važno. Ne žele prihvatiti da možda negdje griješe - ili u pristupu poslu ili, možda, u prezentaciji tog posla.
Ono što svakako raduje jest da ima puno mladih vinara i vinarki koji ozbiljno doživljavaju ovakve nagrade, bore se, trude, traže savjet, žele svakog dana biti sve bolji. To je činjenica koja nas mora veseliti, jer takvi ljudi donose napredak i uvijek žele bolje. Naravno, imamo već etablirane, uspješne vinare i neki od njih su skoro svake godine među prvim pozicijama na našoj top ljestvici. Nije čudo što „Bijeli grozd” postaje prepoznatljiva nagrada i vinarima draga, jer vinski turizam postaje jako veliki čimbenik u poslovanju naših vinara. U doba kada cijene vina padaju, a vina je sve više, da ne pričamo o uvozu svega i svačega pod etiketom vina, vinski turizam je izuzetno bitan. Zato je normalno da želimo izdvojiti, dati priznanje i pokazati ih svima, da se ugledaju na njih, one koji se najviše trude i daju svojim gostima neku dodanu vrijednost. Kao što svi vinari znaju, prodaja na kućnom pragu je najbolja prodaja. Mailovi s uputama za glasanje bit će poslani za par dana, a tko će ove godine biti najbolji, vidjet ćemo na svečanoj dodjeli „Bijelog grozda” krajem studenog.
Do sljedećeg broja,
veliki G.E.T.- ovski pozdrav!
Tomislav Stiplošek