Utorak, 29 Lipanj 2021

Na dražbama u bečkom Dorotheumu srušeni svjetski rekordi

Napisao:  G.E.T. DOROTHEUM
(Reading time: 1 - 2 minutes)
„Uspon skijaša” austrijskog umjetnika i arhitekta Alfonsa Waldea „Uspon skijaša” austrijskog umjetnika i arhitekta Alfonsa Waldea

Ovog su lipnja održane dvije dražbe aukcijske kuće Dorotheum na kojima su u nekim područjima postignute rekordne cijene. Bečki Dorotheum najveća je aukcijska kuća u srednjoj Europi i jedna od vodećih u svijetu.

U poznatoj bečkoj aukcijskoj kući Dorotheum 22. lipnja ove godine održana je dražba moderne umjetnosti koja je postala najuspješnija u povijesti ove kuće, a na kojoj su srušeni i neki svjetski rekordi. Tako je „Ples mrtvaca”, najpoznatije djelo tirolskog slikara Albina Egger-Lienza, dosegnuo cijenu od 1.031.930 eura i time postalo najskuplje prodano djelo ovog austrijskog umjetnika. Slika s antiratnom porukom dosad nije bila ponuđena na tržištu umjetnina, a dolazi iz jedne privatne američke kolekcije. Izvorno je pripadala slavnoj njemačkoj opernoj divi Elisabeth Rethberg koja ju je u dvadesetim godinama prošlog stoljeća preselila u svoj dom u New Yorku.

Djelo „Ples mrtvaca” tirolskog slikara Albina Egger-Lienza datira iz 1916. Djelo „Ples mrtvaca” tirolskog slikara Albina Egger-Lienza datira iz 1916. Na istoj dražbi oboren je i dosadašnji rekord za neko djelo austrijskog umjetnika i arhitekta Alfonsa Waldea. Njegova slika „Uspon skijaša” prodana je za 965.300 eura, što je znatno više od procijenjene vrijednosti. Na dražbi su prodana i djela francuskog slikara Pierre-Augusta Renoira, ruskog slikara i grafičara Borisa Grigorijeva, kolumbijskog umjetnika Fernanda Botera i predstavnika češke moderne Jana Zrzavýja.     

„Divlje životinje su ugrožene” poznate austrijske umjetnice Marie LassnigNa aukciji 23. lipnja prvi je put neko djelo suvremene austrijske umjetnosti premašilo milijunski iznos. „Divlje životinje su ugrožene” poznate austrijske slikarice Marie Lassnig postigle su cijenu od gotovo 1,4 milijuna eura, što je ujedno i rekordan iznos za djelo iz radionice ove čuvene umjetnice. Sliku je kupio nepoznati kolekcionar koji je u dražbi sudjelovao putem telefona.

Bečki Dorotheum najveća je aukcijska kuća u srednjoj Europi te jedna od vodećih u svijetu, a osnovana je još 1707. godine. Godišnje organizira oko 700 dražbi.