Utorak, 22 Prosinac 2015

Kako pripremiti jadranske lignje za blagdanski stol?

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Kako pripremiti jadranske lignje za blagdanski stol?

Bliži se vrijeme Božića, vrijeme koje se provodi s najmilijima, okupljeni oko blagdanskog stola. Vrijeme je to i kad se u dobrom društvu uživa u raznim delicijama, prvenstveno u jelima tradicionalne recepture. Namirnica koju se vrlo često može naći na blagdanskom stolu je i jadranska lignja, delikatesa koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu. 

O tome koliko je jadranska lignja popularna svjedoči i činjenica da joj je u Sjeverozapadnoj Istri posvećena gourmet manifestacija. Naime, od 1. prosinca, ove godine pa do 10. siječnja 2016., diljem konoba i restorana u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli održavaju se Dani jadranskih lignji, manifestacija tijekom koje svi zainteresirani mogu uživati u raznim delicijama pripremljenim od ove vrhunske namirnice. 

Ako ste pak od onih koji vole pripremati lignje u toplini svoga doma, donosimo vam jednostavan i izuzetno ukusan recept po preporuci konobe Astarea iz Brtonigle

Punjene lignje pod pekom (ili u pećnici) – za dvije osobe

Sastojci:

• dvije srednje velike jadranske lignje

• istarski pršut

• ovčji sir

• gljive

• riža

• jaje

• krumpir

• mrkva, tikvice

• češnjak, luk, peršin

• sol, papar

• maslinovo ulje

Priprema:

Očistite jadransku lignju te isjeckajte krakove. Na maslinovom ulju kratko prodinstajte krakove te ih sjedinite s češnjakom, peršinom i rižom te, prema ukusu, dodajte  pršut, sir i/ili gljive. Sve zajedno začinite solju i paprom te na kraju sve povežite s jednim jajem. Pripremljenom smjesom napunite lignje te ih posložite na dno peke. Oko liganja u peku posložite i blanširani krumpir, luk, mrkvu i tikvice te sve zajedno začinite solju i paprom te zalijte maslinovim uljem. Tako pripremljeno pecite 20 - 25 minuta.

Preporuka kuhara: 

Lignje pod pekom s krumpirom servirajte uz vrhunsku Malvaziju istarsku.

(Naravno, ako nemate peku, priprema je moguća i u pećnici).