Bliži se vrijeme Božića, vrijeme koje se provodi s najmilijima, okupljeni oko blagdanskog stola. Vrijeme je to i kad se u dobrom društvu uživa u raznim delicijama, prvenstveno u jelima tradicionalne recepture. Namirnica koju se vrlo često može naći na blagdanskom stolu je i jadranska lignja, delikatesa koja je upravo u ovo vrijeme godine najukusnija i najbolja za pripremu.
O tome koliko je jadranska lignja popularna svjedoči i činjenica da joj je u Sjeverozapadnoj Istri posvećena gourmet manifestacija. Naime, od 1. prosinca, ove godine pa do 10. siječnja 2016., diljem konoba i restorana u Umagu, Novigradu, Bujama i Brtonigli održavaju se Dani jadranskih lignji, manifestacija tijekom koje svi zainteresirani mogu uživati u raznim delicijama pripremljenim od ove vrhunske namirnice.
Ako ste pak od onih koji vole pripremati lignje u toplini svoga doma, donosimo vam jednostavan i izuzetno ukusan recept po preporuci konobe Astarea iz Brtonigle.
Punjene lignje pod pekom (ili u pećnici) – za dvije osobe
Sastojci:
• dvije srednje velike jadranske lignje
• istarski pršut
• ovčji sir
• gljive
• riža
• jaje
• krumpir
• mrkva, tikvice
• češnjak, luk, peršin
• sol, papar
• maslinovo ulje
Priprema:
Očistite jadransku lignju te isjeckajte krakove. Na maslinovom ulju kratko prodinstajte krakove te ih sjedinite s češnjakom, peršinom i rižom te, prema ukusu, dodajte pršut, sir i/ili gljive. Sve zajedno začinite solju i paprom te na kraju sve povežite s jednim jajem. Pripremljenom smjesom napunite lignje te ih posložite na dno peke. Oko liganja u peku posložite i blanširani krumpir, luk, mrkvu i tikvice te sve zajedno začinite solju i paprom te zalijte maslinovim uljem. Tako pripremljeno pecite 20 - 25 minuta.
Preporuka kuhara:
Lignje pod pekom s krumpirom servirajte uz vrhunsku Malvaziju istarsku.
(Naravno, ako nemate peku, priprema je moguća i u pećnici).