Dolaskom jeseni sve više boravimo kod kuće, a roštiljanja na otvorenom polagano ostaju iza nas. No,uživanje u okusu i mirisu roštilja moguće je i u prostoru u kojem boravimo, a da bi pripremili kvalitetan obrok dobro je znati koje posuđe i namirnice koristiti u pripremi. Stoga, provjerite male kulinarske trikove za pripremu roštilja u zatvorenom i uživajte u društvu najbližih.
1. KVALITETNA TAVA
Tava od lijevanog željeza ili gusa ili vrlo kvalitetna tava od čelika s debelim dnom koja može postići i zadržati visoku temperaturu izvrstan je izbor. Nakon što ste dobro zagrijali tavu, istodobno na tavi ne pecite više od dva - tri komada mesa. Na taj ćete način okretanjem, meso moći staviti na dobro ugrijan dio tave čime će meso biti ravnomjerno pečeno.
2. DOBAR IZBOR NAMIRNICA
Odabir kvalitetnog mesa prvi je uvjet ukusnog roštilja. Zato birajte nutrijentima bogate komade mesa za roštilj i sami pripremite marinadu bez industrijskih začinskih mješavina i preljeva. Osim glavnog sastojka, ne zaboravite i na priloge. Raznoliko povrće neizostavan je dio svakog jela, pa tako i jela s roštilja. Povrće neka bude šaroliko jer što su različitije boje povrća koje koristimo, više različitih vitamina i minerala unosimo u svoj organizam.
3. PRAVILNA PRIPREMA
Meso iz hladnjaka nikad ne bi trebali izravno stavljati na tavu, pustite da se malo temperira na sobnoj temperaturi prije pečenja. Mariniranje mesa idealan je način omekšavanja mesa te jednostavan način smanjenja mogućeg kvarenja. Posebnost svakog jela naravno čine začini jer mu daju aromatičnost, a našem organizmu antioksidativnu zaštitu, stoga u pripremi marinada budite kreativni.
4. USUDITE SE ISPROBATI NEŠTO NOVO
Osim sezonskog povrća koje se često priprema uz grill meso na tavi možete ispeći i sezonsko voće. Iako manje uobičajeno, voće se može kombinirati s mesom, bilo kao umak ili kao salata. Pečenjem se u voću karameliziraju prisutni šećeri čime na jednostavan način dobijemo brz i ukusan desert bogat vitaminima.
Kao primjer brzog i jednostavnog roštilj obroka isprobajte pečene gurmanske kobasice uz svježu salatu od sitno naribanog povrća s preljevom od jogurta u koji dodajte malo soli, papra, češnjaka i nasjeckane kapare. Ako ste pak ljubitelj ćevapa, brzinski ih pripremite na tavi bez dodavanja ulja, a kao prilog pripremite pesto od bosiljka i kajmaka uz kruh sa sjemenkama koji također prepecite kratko na tavi. Bosiljak je biljka koja ima protuupalna svojstva i odličan je izbor kako dodatak mesu jer daje posebnu aromu te ga istovremeno i nutritivno obogati.
Upustite se u pripremu nečeg drugačijeg i otkrijte nov način uživanja u roštilju i u vrijeme jesenskih dana!