Ponedjeljak, 21 Rujan 2015

Crveno meso i koncentracija

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Crveno meso i koncentracija

Brojna istraživanja potvrdila važnost crvenog mesa u prehrani

Početak je nove školske i studentske godine, no jednako tako i poslovne godine. Nakon ljetnog odmora često se pitamo kako se što brže vratiti u rutinu i biti koncentriran na ono što radimo. Odgovor je jednostavan i leži u pravilnoj prehrani čiji je sastavni dio i crveno meso. Osim što je crveno meso dokazan izvor proteina, željeza, cinka i vitamina B12, ima važnu ulogu za dobru koncentraciju tijekom cijelog dana, a time i postizanje odličnih rezultata.

Posljednja provedena istraživanja diljem svijeta pokazuju da nedostatak željeza utječe na sposobnost razmišljanja i koncentraciju. Naime, konzumacija crvenog mesa u svim populacijskim skupinama od neposrednog je značaja za organizam, a dokazano je da hranjive tvari prisutne u crvenom mesu imaju važnu potpornu ulogu u motoričkoj funkciji, zdravlju imunološkog sustava te prevenciji nedostatka željeza. Djeca koja pate od nedostataka željeza, imaju slabije razvijene motoričke i funkcionalne sposobnosti organizma što je osobito uočeno u čitanju, pisanju i učenju.

Prehrana bogata željezom (prvenstveno umjerena konzumacija krtog crvenog mesa) smanjuje umor. Upravo je željezo prisutno u crvenom mesu odgovorno za sprečavanje oboljenja od nedostatka željeza u pojedinaca, a time i smanjenja funkcijskih i motoričkih sposobnosti. Uočena je pozitivna korelacija u razini željeza u krvi i konzumacije crvenog mesa na način da su djeca koja su vrlo rijetko konzumirala crveno meso imala 4 puta veći rizik od nedostatka željeza od djece koja su konzumirala 2 do 3 puta tjedno crveno meso. Ista tendencija pokazala se i u drugim istraživanjima gdje je rizik od nedostatka željeza bio dva puta veći i kod djevojčica od 12 do 17 godina koje su konzumirale manje od 4 serviranja crvenog mesa tjedno. Kod svih navedenih istraživanja radilo se o usporedbi konzumacije crvenog mesa i piletine, s obzirom na razinu željeza u krvi.

Brojna provedena istraživanja stoga potvrđuju da crveno meso predstavlja pravilan izvor visoko kvalitetnih proteina, dok konzumacija istog osigurava brojne važne nutrijente neophodne za razvoj i održavanje funkcionalnih i motoričkih vještina našeg organizma.

Upravo zato preporučuje se uvrštavanje krtog crvenoga mesa u prehranu svakog pojedinca od najranijih dana jer uvelike poboljšava navedene sposobnosti.