Često možemo čuti ili pročitati kako je riba višestruko korisna i zdrava namirnica, kao i da bi se na našim stolovima trebala naći češće nego li se u prosjeku nalazi. To i jest istina. No u ovo doba godine riba je ipak česti gost u našim jelovnicima. I to, srećom, ne isključivo vezano samo uz vjerske blagdane. Još od srednjeg vijeka, u Europi je vrlo cijenjen bakalar, naročito sušen i soljen, a tradicija pripremanja ove ribe ukorijenila se i na ovim našim, balkanskim prostorima.
Ljubav prema ovoj izuzetnoj norveškoj ribi i domaćoj, majčinoj, kuhinji, stalna ulaganja i istraživanja primjene bakalara u tradicionalnoj kuhinji, briga o zadovoljstvu kupaca, partnerski odnosi s manjim trgovcima, trgovačkim lancima i grupacijama, obiteljska i profesionalna toplina u poslu i stvaranju proizvoda vrhunske kvalitete ključni su elementi poslovanja obitelji Stefanov, koja kroz svoj brand Baccalà della mamma želi svakom istinskom gurmanu ponuditi tradicionalan, ali u isto vrijeme i jedinstven i originalan doživljaj za nepce.
Zato svima koji žele tradicionalan, ali u isto vrijeme i jedinstven i originalan obrok, donosimo nekoliko recepata iz mamine kuhinje obitelji Stefanov.
Pržene (pohane) okruglice od bakalara u sezamu
Sastojci za 4 osobe: 300 g Baccalà della mamma - Bakalara na bijelo, 2 jaja, brašno, krušne mrvice, sezamove sjemenke, ulje za prženje .
Priprema: Od bakalara na bijelo žličicom napravite okruglice koje ćete prvo uvaljati u brašno, zatim istučena jaja pa u mrvice, a zatim ponovite postupak - ponovo uvaljate u brašno pa u istučeno jaje i na kraju u sezamove sjemenke. Tako pripremljene okruglice od bakalara ispržite u većoj količini vrelog ulja. Pržite ih dok ne dobiju zlatno žutu boju. Ocijedite ih, osušite na upijajućem kuhinjskom papiru te poslužite na listovima salate. Mogu se konzumirati i tople i hladne.
Preporučeno vino: chardonnay
Fuži s bakalarom na bijelo
Sastojci za 4 osobe: 400 g fuži, 300g Baccalà della mamma - Bakalara na bijelo, 2 žlice temeljca, sol
Priprema: Fuži stavite kuhati u vrelu i posoljenu vodu. U zagrijanu tavu stavite Bakalar na bijelo te razrijedite s 2 žlice temeljca i dosolite po ukusu. Miješajte dok ne dobijete gusti umak. Kad su fuži kuhani al dente, procijedite ih i dodajte u tavu s umakom od bakalara na bijelo. Sve skupa pomiješajte i poslužite toplo.
Preporučeno vino: malvazija
Šugo od bakalara sa palentom
Sastojci za 4 osobe: suhi norveški bakalar 200 g, 250 g pasirane rajčice, 250 g komadića rajčice, 1 dcl vina, glavica luka, komadić češnjaka, sol, papar, peršin, 200 g palente, maslinovo ulje.
Priprema: Suhi bakalar dobro se istuče batićem ili tučkom te ostavi namakati u vodi 24 sata (po potrebi treba zamijeniti vodu). Kad postane savitljiv, stavi se kuhati 2 sata dok mu meso i kost u sredini ne omekšaju. Kuhani bakalar zatim se očisti od kostiju i crne kožice. Voda od kuhanja bakalara sačuva se i koristi kao temeljac za podlijevanje. Luk se isjecka i poprži na maslinovu ulju dok ne dobije zlatnožutu boju. Doda se kosani češnjak, koji se također lagano poprži, a zatim i kuhani i očišćeni bakalar koji se miješanjem usitni, te pasirana rajčica, komadi rajčice, vino, sol, papar i temeljac po potrebi. Sve se skupa promiješa i ostavi kuhati još sat vremena uz lagano miješanje. Na kraju se začini peršinom.
Sa strane posebno skuhate palentu i poslužite uz šugo od bakalara.
Možete koristiti i gotovi šugo od bakalara Baccalà della mamma koji se samo podgrije i posluži uz palentu.
Preporučeno vino: teran