Soja se često koristi u prehrambenoj industriji, točnije u proizvodnji mesnih prerađevina, kao industrijski aditiv u funkciji stabilizatora, zgušnjivača, emulgatora te zamjene za meso i masti. Iako potrošači s pravom ne očekuju soju u salamama i šunkama, ona se tamo može pronaći u svojstvu aditiva. Ipak, u proizvodima pod brendom PIK nećete pronaći ni soju ni sojin lecitin.
Jeste li intolerantni na soju?
Soja sadrži niz spojeva koji djeluju na način da sprječavaju iskorištavanje pojedinih hranjivih tvari iz hrane,a može uzrokovati i manjak pojedinih minerala u organizmu. Zbog navedenih svojstava nutricionisti preporučuju osobama osjetljivim na alergene i bubrežnim bolesnicima izbjegavanje velikih količina soje i njenih prerađevina.
Alergijske reakcije na soju mogu izazvati različite simptome. Osjećate li nakon konzumacije proizvoda sa sojom svrbež i/ili respiratorne tegobe, mučnine ili grčeve u želucu pripazite na hranu koju jedete. Alergijske reakcije na sojine proizvode prisutne su kod odraslih ljudi, no ipak se u raspravama na ovu temu češće govorio intoleranciji na soju.
Imate li neke od navedenih simptoma,pravilan odabir prehrambenih proizvoda izuzetno je važan.S obzirom na činjenicu da nije neophodan sastojak te se zaista može izbaciti iz proizvodnje, soju sigurno nećete pronaći u mesnim prerađevinama pod brendom PIK.