Nedjelja, 11 Srpanj 2021

Belje osvojilo zlatnu medalju za Baranjski kulen

Napisao:  G.E.T. BELJE plus
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Belje osvojilo zlatnu medalju za Baranjski kulen

Na 21. ocjenjivanje kakvoće kulena/kulina koje je održano u Osijeku u organizaciji Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek, ove godine je pristiglo 24 najbolja primjerka kulena registriranih proizvođača širom Slavonije i Baranje.

Dr.sc. Goran Kušec, predsjednik ocjenjivačke komisije u ovogodišnjem ocjenjivanju, posebno ističe kvalitetu kulena: „Na tržištu postoji značajna razliku između proizvoda koji nose generički naziv kulen, kao vrsta trajne salame, i tradicionalnih kulena koje mi ocjenjujemo. S obzirom da je riječ o vrhunskom prehrambenom proizvodu inzistiramo na profesionalnom pristupu od tradicionalne pripreme do zrenja kulena pa su na ovom ocjenjivanju prisutna obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke koje se primarno bave proizvodnjom i plasmanom kulena na tržište. Kao ocjenjivačka komisija možemo izraziti zadovoljstvo visokom i ujednačenom kvalitetom svih ovogodišnjih uzoraka. Imali smo prilike kušati i ocjeniti tradicionalne kulene najznačajnijih proizvođača ove vrhunske suhomesnate delicije od kojih su najbolji nagrađeni zlatnim medaljama.“

Zlatna medalja za Baranjski kulen BeljeBaranjski kulen iz Belja proizvodi se prema strogo definiranoj specifikaciji udruge proizvođača Baranjski kulen i nositelj je zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla Europske unije. ZOZP znak na ambalaži jamči kupnju autentičnog i kontroliranog proizvoda, priznate kvalitete i načina proizvodnje koji je karakterističan za područje Baranje.

„Specifičnost Baranjskog kulena je ujednačena granulacija prilikom usitnjavanja mesa (8mm) te korištenje papra u proizvodnji. Cijeli proces proizvodnje, od pripreme nadjeva preko punjenja u prirodni ovitak do dimljenja, odvija se ručno na tradicionalan način. Samo zrenje Baranjskog kulena traje nekoliko mjeseci, čime on postiže svoj prepoznatljivi i vrlo cijenjen izgled i okus, te iznimno visoku kvalitetu potvrđenu i najnovijom zlatnom medaljom“ naglasio je Miodrag Komlenić direktor proizvodnje Baranjskog kulena u Belju i predsjednik udruge Baranjski kulen.