Naš glavni urednik, Tomislav Stiplošek, osim što dobro piše, dobro i kuha. Najviše voli isprobavati nove okuse, a na tanjuru voli slagati naizgled nemoguće kombinacije. Napominjemo da ima i strast prema sportu - omiljena sportska disciplina: sljubljivanje hrane i vina.
Često kuha za svoje ukućane i prijatelje, rado će podijeliti savjete, a kako nas često pitaju za ovaj recept, tako smo ga odlučili podijeliti javno.
Zelena milja
Sastojci (za 4 osobe)
- 500 g tjestenine
- 500g pilećih prsa
- 0,5 dl medice
- 2 glavice luka
- 1 zelena paprika
- 400 g graška iz konzerve
- 170 g kukuruza iz konzerve
- 100 g sira gaude
- 100g sira dimsi
- 0,5 dl vrhnja za kuhanje
- 1 stručak sviježeg peršina
- 100g slanine
- parmezan
- malo bijelog vina
- suncokretovo ulje, maslinovo ulje
- sol, papar, vlasac, mljevena crvena paprika
Priprema
1. korak
- Na zagrijanu mješavinu suncokretovog i maslinovog ulja stavimo piletinu narezanu na kockice.
- Posolimo, popaprimo
- Kad piletina dobije lijepu rumenu boju, dodamo medicu. Treba paziti da se medica ne zapali, jer nije predviđeno flambiranje.
- Ostavimo još par minuta na vatri da se medica reducira.
2. korak
- Na suncokretovom ulju dinstamo sitno nasjeckan luk, dok zažuti.
- Dodamo sitno nasjeckanu papriku, malo mljevene crvene paprike i malo malsinovog ulja
- Nastavimo dinstati da dobijemo kremoznu smjesu.
- Povremeno podlijevamo s malo bijelog vina da ne zagori.
- Kad postane jednolično, dodamo grašak i kukuruz.
- Dinstamo još max. 10 minuta.
- Dodamo meso i vrhnje za kuhanje. Dobivena smjesa ne smije biti pregusta.
3. korak
- Dodamo kuhanu tjesteninu
- Posolimo, popaprimo, dodamo vlasca po želji.
- Dodamo krupno naribane sireve, dimsi i gaudu
- Mješamo par minuta, samo da se sir rastopi i poveže sve ostalo.
- Maknemo s vatre
Serviranje
- U mužaru napravimo emulziju od peršina i maslinovog ulja.
- Emulzijom ukrasimo tanjur i stavimo gore malo sitno nasjeckane slanine za dekoraciju.
- Stavimo jelo.
- Posipamo parmezanom.
- Ukrasimo s par listova peršina.