Srijeda, 11 Siječanj 2017

Recept: Zelena milja

Napisao:  G.E.T. Foto: Siniša Đekić
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Recept: Zelena milja

Naš glavni urednik, Tomislav Stiplošek, osim što dobro piše, dobro i kuha. Najviše voli isprobavati nove okuse, a na tanjuru voli slagati naizgled nemoguće kombinacije. Napominjemo da ima i strast prema sportu - omiljena sportska disciplina: sljubljivanje hrane i vina.

Često kuha za svoje ukućane i prijatelje, rado će podijeliti savjete, a kako nas često pitaju za ovaj recept, tako smo ga odlučili podijeliti javno.

Zelena milja

Recept: Zelena miljaSastojci (za 4 osobe)

  • 500 g tjestenine
  • 500g pilećih prsa
  • 0,5 dl medice
  • 2 glavice luka
  • 1 zelena paprika
  • 400 g graška iz konzerve
  • 170 g kukuruza iz konzerve
  • 100 g sira gaude
  • 100g sira dimsi
  • 0,5 dl vrhnja za kuhanje
  • 1 stručak sviježeg peršina
  • 100g slanine
  • parmezan
  • malo bijelog vina
  • suncokretovo ulje, maslinovo ulje
  • sol, papar, vlasac, mljevena crvena paprika

 

Priprema

Recept: Zelena milja1. korak

  • Na zagrijanu mješavinu suncokretovog i maslinovog ulja stavimo piletinu narezanu na kockice.
  • Posolimo, popaprimo
  • Kad piletina dobije lijepu rumenu boju, dodamo medicu. Treba paziti da se medica ne zapali, jer nije predviđeno flambiranje.
  • Ostavimo još par minuta na vatri da se medica reducira.

2. korak

  • Na suncokretovom ulju dinstamo sitno nasjeckan luk, dok zažuti.
  • Dodamo sitno nasjeckanu papriku, malo mljevene crvene paprike i malo malsinovog ulja
  • Nastavimo dinstati da dobijemo kremoznu smjesu.
  • Povremeno podlijevamo s malo bijelog vina da ne zagori.
  • Kad postane jednolično, dodamo grašak i kukuruz.
  • Dinstamo još max. 10 minuta.
  • Dodamo meso i vrhnje za kuhanje. Dobivena smjesa ne smije biti pregusta.

Recept: Zelena miljaRecept: Zelena milja

zelena milja 53. korak

  • Dodamo kuhanu tjesteninu
  • Posolimo, popaprimo, dodamo vlasca po želji.
  • Dodamo krupno naribane sireve, dimsi i gaudu
  • Mješamo par minuta, samo da se sir rastopi i poveže sve ostalo.
  • Maknemo s vatre

Serviranje

  • U mužaru napravimo emulziju od peršina i maslinovog ulja.
  • Emulzijom ukrasimo tanjur i stavimo gore malo sitno nasjeckane slanine za dekoraciju.
  • Stavimo jelo.
  • Posipamo parmezanom.
  • Ukrasimo s par listova peršina.

Recept: Zelena milja