Četvrtak, 02 Prosinac 2021

24. prvenstvo sommeliera Hrvatske

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 1 - 2 minutes)
24. prvenstvo sommeliera Hrvatske

Ivan Jug- najbolji sommelier Hrvatske 2020/2021.

Sommelier Ivan Jug suvlasnik zagrebačkog restorana Noel proglašen je najboljim sommelierom na 24. prvenstvu sommeliera Hrvatske koje je, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom HTZ-a, okončano jučer, 01. prosinca 2021. u opatijskom hotelu Palace Bellevue.

Podsjećamo, 24. prvenstvo sommeliera Hrvatske započeto je izlučnim natjecanjima u Poreču i Zagrebu, još u studenom protekle godine. Kako je zbog epidemioloških razloga Prvenstvo moralo biti prekinuto odlučeno je da se njegova završnica (polufinale i finale) održi početkom prosinca ove godine.

Hrvatski  sommelier klub

Uz Ivana Juga, u finalu su se natjecali Josip Orišković (drugoplasirani), Dvorac Belaj, te Monika Neral (treće mjesto) trenutno bez zaposlenja. Prvak je sakupio najviše bodova u praktičnim disciplinama finala: opisu triju vina različite stilistike “na slijepo”, prepoznavanju šest različitih svjetskih destilata, posluživanju i dekantiranju crvenog vina, ispravljanju vinske karte, kreiranju menua na temelju zadanih vina, poznavanju svijeta vina i ophođenju s gostima i jednom disciplinom iznenađenja. Kao i prethodne godine, finalno natjecanje odvijalo se na engleskom jeziku.

Finalistima je nagrade i priznanja uručio Franko Lukež, predsjednik HSK-a.

Hrvatski sommelier klub neprofitna je strukovna udruga osnovana 1993. godine. Udruga danas broji 500-tinjak članova. Glavna zadaća HSK napredak je profesije sommeliera, produbljivanje svijesti o kulturi stola, kao i stalna edukacija profesionalaca i šire javnosti. Hrvatski sommelier klub, od 1994., član je Svjetskog udruženja sommeliera (L’Association de la Sommelierie Internationale – ASI).