Petak, 02 Srpanj 2021

Premijera pjenušca Noel – extra brut

Napisao:  G.E.T. TZKT, Igor Tomek, Hrvoje Košutić, Nikola Blažeković
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Premijera pjenušca Noel – extra brut

25. i 26. lipnja 2021., gotovo mjesec dana nakon uobičajenog termina, održan je 27. po redu Festival vina MoslaVina u pitoresknom gradu Kutini, sjedištu Moslavine. Ovogodišnji šampion MoslaVine je Škrlet Vina Košutić.

Prvog dana festivala održane su dvije tematske radionice - Odležani Škrleti i Pjenušava Moslavina, prvenstveno namijenjene vinskim profesionalcima, vinskim bloggerima i novinarima.

Uvertira za drugi dan festivala bila je premijera prvog komercijalnog pjenušca vinarije Košutić – Noel, extra brut. Riječ je o prirodnom pjenušavom vinu nastalom tradicionalnom metodom sekundarnog vrenja u boci uz odležavanje na talogu kvasaca od 24 mjeseca. Sorte zastupljene u ovom šarmantnom i preciznom pjenušcu su riesling 40%, chasselas 40% i chardonnay 20%.

Noel, extra brutPredstavljanje i kušanje vodio je renomirani hrvatski sommelier i vinski savjetnik Mario Meštrović, ponosni vlasnik A.S.I. Gold diplome. Gospodin Meštrović je naglasio kako je Noel besprijekorno odrađen pjenušac s dominantnim karakterom rizlinga te finim, mnogobrojnim i dugotrajnim mjehurićima uz dugi, elegantni i osvježavajući završetak. Na Meštrovićevo izlaganje nadovezali su se kolege sommelieri Tomo Jakopović i Josip Orišković te istaknuli kako se Noel instantno, visoko pozicionirao na sceni pjenušavih vina Hrvatske. Mnogobrojna publika na terasi Taboo Caffea uživala je u osvježavajućim mjehurićima te je s oduševljenjem upijala nebrojene informacije koje im je prezentirao Mario Meštrović.

Mario MeštrovićGotovo tropski uvjeti te lipanjske subote pretvorili su Noel u apsolutni hit drugog dana festivala te se tijekom cijelog dana i večeri tražio gutljaj više. Uz gastronomsku pratnju finger food delicija Gastroakademije Andri, premijera pjenušca Noel bila je zaista jedinstven i neponovljiv događaj u Moslavini. Sigurni smo ne i posljednji.