Peto ovogodišnje ocjenjivanje „Vinske zvijezde“ održalo se 9.11. u zagrebačkom restoranu Tajer u Zvonimirovoj koji će ovih dana proslaviti prvi rođendan, a priprema tradicionalna jela, onako kako su to radile naše bake i mame. (Tajer je međimurski izraz za tanjur ).
Na ovom ocjenjivanju tema je bila jesen u čaši. Tražila su se malo jača vina koja lijepo pašu uz jela od bundeve, gljiva, prve kobasice, krvavice, zelje, buncek - zimsku hranu koja dolazi.
Komisija se sastojala od 6 članova: doc.dr.sc. Ana-Marija Jagatić Korenika; enologinja (Agronomski fakultet); Josipa Andrijanić, enologinja; Lea Tripalo, 2.god dipl. studija Vinogradarstvo i vinarstvo, Agronomski fakultet Zagreb (mlade snage), Davor Zdjelarević, enolog i vinar, Saša Zec, enolog te Marija Vukelić, prof. (WSET2), aktualna voditeljica projekta, predsjednica komisije ovog ocjenjivanja. Vina je posluživao izvrstan Damir Funarić.
Svi sudionici projekta Vinske zvijezde su volonteri (organizatori i ocjenjivači), kuša se „naslijepo“ prema ocjenjivačkim listićima OIV-a, u komisiji su predstavnici sommeliera, enologa, vinskih trgovaca, vinskih novinara i mladih vinara/enologa. Tijekom 5-6 kušanja godišnje ocijeni se i do 200 vina proizvođača koji žele sudjelovati (prijaviti se na facebook stranici), a po ocjenjivanju se kuša 25 do 30 uzoraka. Ocjenjivanja organizira tvrtka Zlatne riječi koja je preuzela projekt od 2017., a najavljuju se na Fb stranici Vinske zvijezde https://www.facebook.com/vinskezvijezde . Svi vinari, čija su vina službeno na tržištu u buteljama, mogu sudjelovati u ocjenjivanju.
Ocijenjeno je 25 vina, 2 velika zlata ( 95 bodova), 12 zlata 4**** (90 -94), 8 vina s 3*** (85 do 89) te 3 vina s manje od 85 bodova.
Tjedne objave i opise vina možete pratiti na webu juliofrangenfoto.com, na facebook i instagram stranici Vinske zvijezde/ Wine Stars Croatia te na facebook stranici Dani otvorenih butelja (Vina mosaica). Najbolje ocijenjena vina svoje će mjesto naći i u časopisu Restaurant & Hotel u izdanju za rujan. Službeni fotograf ocjenjivanja je Julio Frangen, a medijski partner je specijalizirani časopis Restaurant & Hotel.
Rezultati su sljedeći:
PET zvjezdica ***** (95) osvojili su:
- Contarini Syrah Riserva 2012 14,5 % Degrassi vina, Istra
- Postup Donja Banda 2016, 14,5% Pelješac.
ČETIRI zvjezdice **** (90-94) osvojila su vina:
- Graševina DeGotho 2019 14,5% Kutjevo dd, Kutjevo
- Graševina vrhunska 2018, 13,5%, Iločki podrumi, Ilok
- Memento Syrah 2018, 13% Baraka Vina, Šibenik.
- Cabernet sauvignon 2018 14,5% Vina Vuglec, Škarićevo, Zagorje.
- 999, 2017, 13,5% Petrač vina, Hršak Breg, Zagorje.
- Frankovka Miraz 2016, 13,5%, Feravino – Feričanci.
- Frankovka 2016, 13,5 % PP Orahovica, Orahovica.
- Primus Plavac mali 2016, 13,5% Rizman vina, Komarna,
- Korlat Supreme Cuvée 2013 14,5% (Syrah, Merlot,Cabernet Sauvignon ) Badel 1862 d.d.
- Parac 2012 13% (merlot, cab.sauv.); Dubrovački podrumi, Gruda.
- Trajectum 2012 13,5% (cab. sauv.); Dubrovački podrumi, Gruda.
- Contarini Syrah Riserva 2011 14,2%-Degrassi vina, Istra. Cijena: 139kn, vinarija/web shop 91
TRI zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89):
- Rkaciteli 2019, 13% , Dalmacijavino, Split.
- Malvazija 2019, 13,5% Geržinić, Vižinada - Istra.
- Zeleni Silvanac 2019, 13,5% PP Orahovica, Orahovica.
- Manzoni Jarec Kure, 2019, 14% Sv. Ivan Zelina.
- Cabernet Sauvignon 2018, Povratak, Žepče – BiH.
- Orimos, Grande Réserve 2018, 13,5%, Francuska.
- Karizma 2017, 13,5% Petrač vina, Hršak Breg-Zagorje.
Nakon ocjenjivanja, restoran Tajer počastio je članove komisije finim ručkom, juhom od vrganja, domaćom piletinom orly s restanim krumpirom i izborom međimurskih slastica među kojma izvrsna međimurska gibanica i kukuruzna zlevanka
PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo (objavimo uz „kušali smo); dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova - odličan odnos cijene i kakvoće.