Petak, 16 Listopad 2020

Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma

Napisala:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Pušipel – vinska sorta koja sve više kroji budućnost međimurskog vinogradarstva, ali i turizma

Na 1000 hektara međimurskih vinograda prostire se 14 različitih vinskih sorti, dok se pušipel sam prostire na čak 100 hektara

Autohtona vinska sorta međimurskog porijekla poznata još u 19. stoljeću, pušipel, svojim zaokruženim i potpunim okusom te mirisom agruma posljednjih nekoliko godina osvaja vinsku scenu te nepca brojnih vinoljubaca, a njezinu kvalitetu dodatno potvrđuju i nagrade primljene na ovogodišnjem najprestižnijem svjetskom natjecanju vinara – Decanter World Wine Awards 2020.

Srebrna medalja pripala je sljedećim vinima: Cmrečnjak Classic Pušipel 2019, Kocijan Pušipel Classic 2019, Vina Horvat Pušipel Classic 2019, dok su brončane nagrade zasluženo pripale Vinima Preiner za Pušipel Classic 2019 te vinskoj kući Dvanajščak – Kozol za čak dvije vrste pušipela – Pušipel Classic 2019 i Pušipel Prestige 2017. COMMENDED/preporuka je pripala Pušipelu Classic 2019. vinarije Štampar.

Grozd PušipelaPušipel je, podsjetimo, iznimno rodna sorta bijelog grožđa koja ima prilično obilan urod, a poznata je još i pod nazivom moslavac, ali i šipon kako se na našim prostorima dugo i zvala. Riječ šipon proizlazi iz francuske izreke „c’est sibon“ što u prijevodu znači – tako je dobro. Krajem devedesetih godina, naziv šipon postaje zabranjen te je uveden naziv pušipel koji su Međimurci posebice usvojili i pretvorili u međimursku zaštićenu robnu marku 2007. godine. Pušipel se u novinskim člancima spominje još 1920. godine, no tada poznat i kao Moslavac bio je sorta velike rodnosti i lošijih rezultata. Međimurski vinari odlučili su to promijeniti i svojim znanjima i vještinama, kroz kraću rezidbu i manju rodnost, s vremenom su dobili vinsku sortu vrhunske kvalitete čiji je maksimalni rod po trsu 1,5 kilogram, dok se sorta i nadalje usavršava uz klonske selekcije koje će donijeti izvrsne rezultate u budućnosti. Da bi vino moglo nositi naziv pušipel mora zadovoljiti stroge standarde kvalitete, a međimurski vinari pune ga u jedinstveno dizajniranu bocu. Naime, udruga Hortus Croatie odredila je stroga pravila kojih se potrebno pridržavati u vinogradu i podrumu, a rezultati navedene inicijative itekako su vidljivi.

„Danas, Međimurci pušipelom nazivaju najbolja vina dobivena od ove sorte, a dijele ih na classic – vino iz redovne berbe, na prestige – vina kasnijih berbi te na pjenušac. U pogledu temperature, pušipel ili pušipel je najbolji ako se servira na temperaturi između 10 i 12 stupnjeva Celzijevih“, pojasnili su iz Vina Kocijan.

Pušipel predstavlja lagano i živahno vino, predivne zlatno žućkaste boje, koje odlikuje visokom kvalitetom okusa i mirisa. „U međimurskom vinogorju pretežno prevladava ilovasto – glinasto tlo što omogućuje pušipelu mineralnost u okusu“,  kazali su iz vinarije Cmrečnjak čija tradicija proizvodnje vina u obitelji seže do 1884. godine, a trenutno najstariji zasađeni vinograd pušipelom datira iz 1978. godine. Mirisom pušipela prevladavaju herbalne note i voćni karakter koji ujedno upotpunjuje i zaokružuje okus.

Kada se poslužuje uz hranu, pušipel se izvrsno sljubljuje sa sočnom svinjetinom u jelima. U želji da jedan nedjeljni ručak doista bude drugačiji od dosadašnjih, i onako „međimurski“ uz miris i okus pušipela,  ideju uz recepte za potpuno uživanje u hrani i pušipelu donosi vodeći hrvatski sommelier Siniša Lasan:

Hrana i vino

MESO Z TIBLICE

POSTUPAK za meso z tiblice:

  • (cca 3 kg) svinjski kare ili but obilno natrljamo solju, dodamo 6 lovorova lista, 6 češnja češnjaka i ostavimo par dana da odstoji
  • dosolimo u hladnoj vodi
  • stavimo u mokri pac na 2-3 tjedna uz povremeno okretanje mesa
  • dimimo 1-2 dana – onda stavimo kuhati, kad omekša, stavimo peći u pećnicu nekih sat vremena
  • kad se meso ohladi, stavljamo ga u slanine

MEĐIMURSKA GIBANICA

  • na tijesto za savijače koje smo namazali maslacem redamo nadjev od oraha, sira, maka i jabuka
  • pečemo sat vremena, zalijemo kiselim vrhnjem i pečemo još 25 minuta

ŠPIKANI SVINJSKI KOTLET i KALAPAJSANI KRUMPIR

  • kotlet našpikamo suhim šljivama, stapkama celera i mrkvicom, začinimo i polako pečemo u pećnici cca 2 sata
  • na svinjskoj masti popečemo luk, dodamo crvenu mljevenu papriku, čim zamiriši podlijemo temeljcem te dodamo krumpir narezan na tanke ploške i dinstamo polako te na kraju začinimo po želji