Wine, olive & heritage festival 2019. počeo je uz radost, glazbu i „sve najbolje od Hvara“ – vino, maslinu i baštinu - u četvrtak, 23.5. u jelšanskom parku, a trajat će do 26. svibnja ove godine. „Ova će manifestacija tijekom sljedeća tri dana uz domaće i strane sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina, a u prvom je planu promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara u suradnji s gostima festivala.Festival je namijenjen domaćim i stranim turistima, a cilj je promocija domaćih hvarskih proizvođača u okviru pojma „mediteranske prehrane“ – naglasila je Marija Marjan, direktorica TZ Jelse, organizatora ovoga važnog otočnog događanja. -
„Ideja festivala je da ga stvaraju lokalni ljudi svojim proizvodima i idejama, svojom željom za zajedničkim napretkom, ali i da uz goste-uzvanike nauče i nešto novo.“ Festival promovira „sve najbolje od Hvara“ na zabavnoj i edukativnoj razini te želi postati ciljano odredište stranih i domaćih turista svake godine u svibnju.
Na otvorenju su svoje proizvode predstavili vinari, uljari, udruge Trim i Faria te učenici Ugostiteljske srednje škole pokazujući i nudeći jela mediteranske prehrane koja su sami pripremili. Nazočne je svojom izvrsnom glazbom zabavljao Dino Petrić bend. Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, iz udruge „Održivi otok“ objasnila je gostima što to znači živjeti vino i Mediteran, u sklopu predavanja: Through four seasons, in our vineyards on Hvar / Mediterranean Diet// Četiri godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehrana. „Preko Udruge Održivi otok, već se dugo razvija projekt „održivi turizam“ koji uključuje sve segmente života na otoku, a četiri godišnja doba hvarskih vinograda ustvari je priča života na otoku koji je temeljen na ciklusu vinove loze. Vinogradarstvo i vinarstvo je grana koja obilježava naš otok već 24 stoljeća, od dolaska Grka. Sve aktivnosti i život otočana dijele se na razdoblje prije i poslije jematve.“ – naglasila je gđa Krstulović Carić i opisala navedena razdoblja povezavši ih s karakterističnim, tradicionalnim jelima otoka Hvara.
Direktorica TZ Jelse pozvala je uzvanike i turiste da i sljedeća dva dana provedu uz vino, maslinu i baštinu: u petak i subotu, 24. i 25. svibnja, na rivi će se od 20 h predstaviti svi sudionici festivala uz degustaciju lokalnih vina i ulja, a dodatne radionice bit će u jutarnjim satima (u petak je radionica o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani, u subotu program počinje u 11 h radionicom prof. Marije Vukelić „Mediteran u čaši vina i u stihu, a u nedjelju će se festival završiti radionicom „Raznolikost je naše blago /bugarske i hrvatske autohtone vinske sorte, poznate bugarske enologinje Galine Niforou,). U ovaj je festival uklopljen i Festival čakavice. Sve dodatne informacije potražite na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Zatvaranje festivala bit će u nedjelju, 26. svibnja.