Utorak, 05 Veljača 2019

Vino uz žlicu i Podravku

Napisao:  G.E.T. Goran Šerbula i Marko Čolić
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Vino uz žlicu i Podravku

Zaljubljenici u dobro jelo i kapljicu, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, uz pomoć gastro stručnjaka Domagoja Jakopovića Ribafisha, predstavili su u zagrebačkom Aperitivo baru zanimljiv eno-gastro koncept pod nazivom 'Vino uz žlicu'.

Ribafish i Dražen Đurišević (foto Goran Šerbula)Ribafish i Dražen Đurišević (foto Goran Šerbula)

Cilj im je promicanje navike konzumiranja vina uz kuhana jela, što je kod nas prilično zanemareno. U realizaciji ove ideje svesrdno su im pomogli Podravka i njezini promotori kulinarstva Dražen Đurišević, Zlatko Sedlanić i Zoran Delić. Popularni kuhari predstavili su monozačine Vegeta Maestro i Vegeta Natur kroz šest sljedova kuhanih jela koja se sljubljuju s vrhunskim vinima. Oni su osmislili recepte i pripremili ukusne obroke 'na žlicu' za pedesetak uzvanika, koji su prije uživanja u jelu i vinu, nepca osvježili Feravinovim pjenušcima Grasecco i Francesca te aperitivnim likerima iz Drinkoteke - Medicom, Lješnjakom i Suhom šljivom.

A što se jelo i pilo u Aperitivo baru kod izuzetno gostoljubivog domaćina Pepa Zorića?

Započelo se sa Zagorskom juhom, koju je pratio lepršavi Škrlet Ilovčak iz berbe 2017.

Zagorska juha (foto Marko Čolić)Zagorska juha (foto Marko Čolić)

Žlice su ostale u rukama da dočekaju novo jelo - Štrukle u juhi - uz otmjeni Pinkert Rose 2017.

Štrukle u juhi (foto Goran Šerbula)Štrukle u juhi (foto Goran Šerbula)

Potom je Rižoto s plodovima mora maštovito spojen s kontinentalnim Trdenićevim Pinotom bijelim 2017.

Rižoto s plodovima mora (foto Goran Šerbula)Rižoto s plodovima mora (foto Goran Šerbula)

Gulaš od divljači raskošno se 'zalilo' sa šest godina odležanim Polettijevim Cabernet sauvignonom.

Gulaš s divljači (foto Marko Čolić)Gulaš s divljači (foto Marko Čolić)

Njezino Veličanstvo Sarmu svečano je popratila 'po francuski' skladana Feravinova crna kupaža Miraz Cuvée 2015.

Njezino Veličanstvo Sarma (foto Goran Šerbula)Njezino Veličanstvo Sarma (foto Goran Šerbula)

Najizdržljiviji gosti uspjeli su se sačuvati za slasni Čokoladni desert, koji su spremno dočekala dva voćna vina Raak - od tri vrste crnog ribiza i dvije sorte višnje.

Čokoladni desert, Raak voćna vina i Drinkoteka likeri (foto Goran Šerbula)Čokoladni desert, Raak voćna vina i Drinkoteka likeri (foto Goran Šerbula)

Predstavnici medija na kraju ove ugodne večeri izrazili su svoje oduševljenje, ali i kritički sud, o spajanju vina, jela na žlicu i začina. Prema njihovim glasovima, najboljom kombinacijom pokazalo se vino Poletti Cabernet sauvignon 2013 uz Gulaš od divljači sa začinima Vegeta chilli, Vegeta Maestro papar i Vegeta Maestro lovor. Druženje se u Aperitivo baru nastavilo i nakon službenog dijela promocije 'Vina uz žlicu', a organizatori su najavili da se uskoro vidimo na nekom drugom mjestu sa sličnim, ali malo drukčijim izborom hrane i vina.

Vegeta začini

Podravkini promotori kulinarstva Dražen Đurišević, Zlatko Sedlanić i Zoran Delić u pripremi jela koristili su ove pripravke i začine: Vegeta Natur, Vegeta Natur povrtna kocka, Vegeta chilli, Vegeta Maestro češnjak, Vegeta Maestro češnjak granule, Vegeta Maestro mažuran, Vegeta Maestro papar, Vegeta Maestro crvena paprika, Vegeta Maestro peršin, Vegeta Maestro ružmarin, Vegeta Maestro bosiljak, Vegeta Maestro papar, Vegeta Maestro lovor i Vegeta Maestro cimet.

 Tekst: FAMA