Subota, 22 Travanj 2017

Kruh naš svagdašnji

Napisao:  G.E.T. Foto: Mohenski (bymohenski) & Janković
(Reading time: 2 - 3 minutes)
Kruh naš svagdašnji

Kruh naš svagdašnji daju nam danas...  Ne, nije pogrešan citat iz molitve, već opis posla ekipe tvrtke Obitelj Jukić iz Botinca. Ipak, zanima vas zašto asocijacija na Bibliju? Vrlo jednostavno, oni rade kruh, onakav kakvog ga radile naše bake, koje su to naučile od svojih baka... Jasno vam je što sam želio reći. Rade kruh bez raznih konzervansa, umjetnih aditiva i ne znam sve kojih slova i dodataka na deklaraciju. Takav kruh zahtijeva puno ručnog rada pa i sam proces dizanja tijesta je dugotrajan (mijesi se s hladnom vodom) i na kraj,u peku ga u peći na drva. Svaki dan 600 kilograma kruha... Pitate se koja je to ekipa i gdje možete nabaviti njihove proizvode? E pa eto, sve slijedi u nastavku teksta.

Obitelj Jukić - kruh (kao) domaći

Obitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaći

Uz vina vinarije Markota i delicije pršuterije Bura i sol, predstavljeni su nam proizvodi tvrtke "Obitelj Jukić" i način proizvodnje koji ih i čini tako posebnima. To su kruh peka - polubijeli i raženi te kruh iz kalupa - polubijeli, raženi, sa sjemenkama, kukuruzni i kukuruzni miješani.

Obitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaći

Obitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić j.d.o.o je tvrtka osnovana prije 3 godine, a nazvana je tako jer  su je osnovala trojica braće od četvorice u obitelji. Obitelj se cijelo vrijeme bavila pekarstvom, ali najmlađi od braće, Anto Jukić, tražio je način da poveže posao i tradiciju zavičaja. Tako je došao na ideju pečenja kruha na tradicionalan način, a to znači pečenje na drva. Od majke je dobio osnovni recept, a dalje je sve došlo uz težak i uporan rad. U samom začetku je bilo problema dok s putovanja stariji brat nije donio katalog talijanske obitelji koja proizvodi peći od specijalne opeke, u kojima su konačno uspjeli postići željeni rezultat pečenja. Kad je priprema hrane u pitanju, osnova za uspjeh je namirnica pa zato "Obitelj Jukić" nabavlja brašno isključivo iz jednog slavonskog mlina kako bi osigurali konstantu kvalitete.

"Kruh koji proizvodimo priprema se na tradicionalan način. Zamjes se radi od brašna, kvasa, soli i vode, bez dodavanja aditiva. Fermentacija se odvija prirodno i traje par sati. Po završetku fermentacije, tijesto se ručno oblikuje u peke od jedne i tri kile, kao i u kalupe. Proces pečenja se odvija na vatri. Zbog dima vatre i jednog našeg sastojka, pečen kruh ima specifičan okus.", rekao nam je Anto Jukić.

Obitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaći

Vlastito prodajno mjesto "Obitelj Jukić" ima uz proizvodni pogon u Botincu, na adresi Ulica dr. Luje Naletilića 67, a kruh se distribuira kroz mnoge trgovačke lance kao što su Spar, Vrutak, Diona i dr. te veći broj manjih i specijaliziranih trgovina (potražite ih!). Također, proizvode Obitelji Jukić koristi sve više restorana, za koje su napravljeni i posebni stalci za rezanje kruha.

Obitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaći

 

Obitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaćiProšli tjedan je u Splitu zgotovljen pogon s duplo većim kapacitetom od ovog u Zagrebu. U osvajanje dalmatinskog tržišta su se uputila dva brata, dok je u Zagrebu, uz podršku prijatelja, ostao najmlađi, Anto, koji ne miruje, već priprema nove proizvode i ideje.

Tako će se uskoro na lokaciji proizvodnje, u Botincu, na adresi Ulica dr. Luje Naletilića 67, otvoriti pizzeria (naravno, s pizzama iz peći na drva), a projekt koji je, također, pred samim završetkom jest pokretna pizza peć, ali o njoj više neki idući put.

Obitelj Jukić - kruh (kao) domaćiObitelj Jukić - kruh (kao) domaći