Nedjelja, 20 Veljača 2022

Dubrovnik i okolica i van sezone idealna su destinacija za odmor i gastro uživanje

Napisao:  G.E.T.
(Reading time: 2 - 4 minutes)
Dubrovnik i okolica i  van sezone idealna su destinacija za odmor i gastro uživanje

 

Jug Hrvatske poželjna je destinacija i za dane izvan sezone. Dapače, za pravo upoznavanje destinacije, ljudi i lokalnih običaja možemo slobodno reći idealno. Smještaj u prekrasnom Bota Palacu na adresi  Široka 2 na Stradunu u Dubrovniku najbolja je polazna točka iz koje kreće tura najjužnijim dijelom Hrvatske. Brojnim domaćim gostima vikend, u vrijeme kad nema gužvi, dovoljan je za istraživanje pravih gastro kutaka.

Bota Palace, dvokatnica bogate povijesti izgrađena 1667 g. svojim uređenjem, ali i ponudom posjetiteljima prikazuje posebnosti juga Hrvatske. Interijer Bota Palace inspiriran je bogatom povijesnom i kulturnom baštinom dubrovačkog kraja, a prostor je ukrašen djelima mladih dubrovačkih umjetnika što će biti izvrstan uvod u daljnje putovanje. Domaćini u čijem je vlasništvu Bota Palace, obitelj Šare rado će vas ugostiti u svom Bota Oyster & sushi baru u neposrednoj blizini ili Vam organizirati izlet do svakog kutka županije. Mogućnosti su brojne, od Konavala do Pelješca i Mljeta ili Mostara i Kotora.

Posjet poznatim gradskim znamenitostima, Palači Sponzi ili Kneževom dvoru uistinu može biti nezaboravan, pošto bi vrlo lako mogli biti jedini posjetitelji u ovo doba godine. Predah uz finu hranu, spoj lokalnog i modernog u Lucinom kantunu, simpatičnom restoranu skrivenom u jednoj od uličica unutar stare gradske jezgre savršen je odabir za večernje druženje.

Domaćini u Bota Palacu rado će Vas uputiti na Pelješac, vinsku oazu koju tek treba otkriti. Pustolovinu drugim najvećim hrvatskim poluotokom najbolje je započeti posjetom čarobnom Stonu. Prije šetnje zidinama koje su druge najduže u svijetu iza Kineskog zida, neizbježna je marenda i kava u najstarijoj konobi Baća. Otvorena je 1878. godine, a tu je kamenice i vino kušao car Franjo Josip kao i nesuđeni Engleski kralj Edvard te njegova odabranica Wallis Simpson.

Prva postaja na vinskoj turi svakako je poznata vinarija Matuško koja se izdavaja svojom kvalitetom, znanjem i upornošću. Od malog podruma za vinokušnju koji su posjećivali malobrojni turisti, «PODRUM MATUŠKO» u Potomju prerastao je u jedan od najvećih i najpoznatijih odredišta vinoljubaca iz cijelog svijeta u kojem vinski stručnjak ing. Mato Violić Matuško prezentira i nudi vrhunska autohtona vina pelješkog kraja i Dubrovačko neretvanske županije. Posjet toj vinariji ostaje trajni doživljaj koji se kasnije sa svakom čašom Matuškovih vina ponovo i ugodno vraća. Vinarija se nalazi u Potomju,  malom mjestu velike vinarske kulture i tradicije, a vinogradi na suncem okupanim padinama južne strane poluotoka Pelješca gdje se nalazi i poznata pozicija Dingač.

Fotografije Fabijana Drnasa

Nastavljajući vožnju pelješkim krajolicima, iduća postaja je Vinarija Korta Katarina. Nalazi se u Orebiću, gradiću bogate pomorske povijesti i vinogradarske tradicije koja datira još iz vremena Rimskog Carstva. "Korte" su stoljećima bile središte obiteljskih okupljanja obitelji pomorskih kapetana i pomoraca koji su izgradili ovaj dio Pelješca. Nadimak Korta Katarina predstavlja korte/vrtove Hrvatske. Vinarija Korta Katarina proizvodi vina od autohtonih sorti plavca malog ali i pošipa. Poštuje se znanje prošlih generacija s dodatkom strasti i modernog znanja za proizvodnju kompletnog asortimana vrhunskih berbi. Korta Katarina dom je vrhunskih vina, a važan dio upravljanja vinogradima je održavanje ravnoteže između vinogradarstva i prirode kao što je odgovornost prema okolišu i posvećenost prirodnim tehnikama uzgoja. Degustacija vina u Vinariji Korta Katarina svakako je poseban doživljaj.

Za kraj vinske avanture ostaje jedna potpuno drugačija, originalna i posebna priča. Vinarija Edivo svojim gostima ponosno prezentira vina koja sazrijevaju pod morem te u posebnim uvjetima poprimaju sasvim drugačiju notu. Njihov Navis Mysterium proizvod je najboljeg što ovaj kraj ima, a to su vinogradi i more. Vino u amfori daleko je najljepši hrvatski suvenir koji možete ponijeti s Pelješca.

Za predah od vinarija nabolji je izbor Oyster tasting Tour, nezaboravno iskustvo za svakog ljubitelja kamenica, ali i povijesti i prirode. Jedinstveni doživljaj obuhvaća uzbudljivu vožnju brodom do farmi kamenica te kušanje ove kraljice školjki netom izvađene iz mora – malostonsku kamenicu Ostreu edulis. Edukacija o načinu uzgoja koji se u zaljevu prakticira od antičkih vremena pravo je bogatstvo koje će svaki posjetitelj ponijeti iz ovog kraja. Kamenice su najukusnije i najpunije u ožujku kada se održava blagdan svetog Josipa i tradicionalna manifestacija "Festival kamenica" na kojoj lokalni školjkari svoje proizvode predstavljaju na Malostonskoj rivi.

Mali Ston dom je poznate gastro obitelji o čijim se specijalitetima pronio glas diljem svijeta. Obitelj Šare svoju ugostiteljsku avanturu započela je 1987. godine upravo u Malom Stonu otvorivši svoj prvi Bota restoran smješten u srednjovjekovnom  skladištu soli. Dvije rukom pisane kuharice nađene u prašnjavom kutku ovog zdanja, koje su tako, već zaboravljene, premostile razdoblje od Dubrovačke Republike na izdisaju sve do trenutka kada su pronađene i kada su ponovno poslužile svrsi. Ovo vrijedno otkriće poslužilo je kao podloga tradicionalnoj autohtonoj dalmatinskoj kuhinji koju restoran njeguje od samih početaka.

Noćna šetnja dubrovačkim ulicama za kraj boravka odiše ponosom i emocijama koje ćemo rado prepričavati prijateljima i pozvati ih na otkrivanje juga Hrvatske kakvog rijetko imamo prilike vidjeti u danima bez nezaobilaznih ljetnih gužvi.