Srijeda, 23 Ožujak 2016

Franck Jubilarna gastro radionica s Ivom Pehar

Foto: Helena Pletković
(Reading time: 4 - 7 minutes)
Franck Jubilarna gastro radionica s Ivom Pehar

Jubilarna kava u novom ruhu kao idealan poklon za svaku prigodu

Franckova Jubilarna kava, koja već desetljećima utjelovljuje tradiciju kvalitete, pojavila se u sasvim posebnom ruhu. Limited Edition pakiranje Jubilarne kave, predstavljeno na današnjoj gastro radionici Francka, nastalo je u suradnji s ilustratoricom Anom Žaja Petrak, koja je u svojem stilu ilustrirala ono što popularna Ciglica predstavlja i što je čini idealnim poklonom.

Svima poznati puni čokoladni okus i neodoljivi miris Franck Jubilarne ne očarava ljubitelje kave samo u šalici, nego i kao sastojak slastica. Neke od ideja za kolače pripremljeni na bazi kave sudionicima gastro radionice pripremila je Iva Pehar, pobjednica treće sezone MasterChefa Hrvatska.

„Franck Jubilarnu kavu pamtim otkad znam za sebe kao zlatni standard za sve kave. Sa svojim punim čokoladnim okusom i mirisom idealna je kao pratnja gotovo svim slasticama, ali bezbrojne su mogućnosti i kad je koristimo kao sastojak kolača. Jubilarna je univerzalna, zato je uvijek treba imati u kuhinji“, objasnila je Iva Pehar.

Kolače koje je pripremila pobjednica MasterChefa sudionici gastro radionice u slast su pojeli uz svježe pripremljenu Jubilarnu kavu iz džezve, koju je točno prema normativu, upravo onakvu kakva treba biti, skuhao Franckov profesionalni barist, Josip Novačić.

„Naša Ciglica zasluženo drži poziciju kraljice među kavama. Sa svojom kombinacijom najboljih arabica i robusta kava, prženih i mljevenih na poseban način, oduševljava već godinama, te je upravo ta tradicija njezina prepoznatljivost. Kako bismo dodatno razveselili potrošače, pripremili smo im iznenađenje i Ciglici dali novo ruho u „limited edition“ izdanju. Kao i uvijek, idealna je za poklon u svakoj prigodi.”, istaknula je Ana-Marija Brodarić, brend menadžerica za kategoriju mljevene kave u Francku.

Sa zasluženim statusom kraljice među kavama, Franck Jubilarna u Limited Edition verziji daje posebno značenje ritualu pripreme i uživanja u kavi. Dostupna je na svim policama Konzuma.

 Inspiracija za blagdane - recepti Ive Pehar

{tab=OPERA KOLAČ}

(vrijeme pripreme 2 sata)

Sastojci:

Biskvit:

7 bjelanjaka

30 g šećera

300 g mljevenih badema

200 g šećera u prahu

7 jaja

75 g brašna

50 g rastopljenog maslaca

Sirup od kave:

1 šalica vode

1/3 šalice šećera

 4 žlice Franck Jubilarne kave

Coffee butter cream:

 1/2 šalice skuhane Franck Jubilarne kave

 4 žlice šećera

 2 cijela jaja

 2 žutanjka

 5 žlica šecera

 400 g maslaca

 Čokoladni ganache:

 400 g čokolade

 2 žlice mlijeka

 500 ml vrhnja

 120 g maslaca

Priprema:

Biskvit:

Razmutiti 6 bjelanjaka sa šećerom u čvrst snijeg i staviti sa strane. Posebno izmješati bademe, šećer u prahu i cijela jaja na laganoj brzini dok ne posvijetli. Dodati brašno i rastopljeni maslac i miješati mikserom na laganoj brzini. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na četiri dijela i svaku koru peći 5-6 minuta.

Sirup od kave:

Skuhati 4 žlice kave u 473 ml vode (ovo je normativ za 2 šalice kave). Za kolač odvojiti pola šalice, a ostatak poslužiti prema želji. Pola šalice kave potrebno je povezati u manjem loncu s 4 žlice šećera te kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri dok se ne reducira, odnosno dok ne ispari voda i dok ne dobijete gusti sirup od kave.

Coffee butter cream:

Skuhanu Franck kavu pomiješati s 4 žlice šećera, reducirati i odložiti sa strane. Dva jaja i 5 žutanjaka pomiješajte s 5 žlica šećera, miješati mikserom do svjetlo-žute boje. U izrađenu smjesu jaja i šećera, dodati prethodno kremasto izmiješan maslac. Kada se sve poveže, dodati i reduciranu kavu.

Čokoladni ganache:

Isjeckati čokoladu na sitne komade i staviti u zdjelu. Mlijeko i vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dodati maslac, sve skupa promiješati i staviti u hladnjak.

Postupak slaganja:

Prvu koru namočiti sirupom od kave te premazati polovinom čokoladnog ganacha. Na to položiti drugu koru, također namočiti sirupom od kave i premazati kremom. Postupak ponavljati za sve kore.

{tab=LINZER KOLAČ}

(vrijeme pripreme : 45 min)

Sastojci:

12 žlica maslaca

3 žlice šećera

korica limuna

korica naranče

1 jaje

1 žutanjak

1/3 šalice glatkog brašna

1/4  šalice mljevenih lješnjaka

1/3 šalice mljevenih badema

1 žličica cimeta

1/4  žličice mljevenih klinčića

1/2  žličice praška za pecivo

prstohvat soli

1 šalica džema od malina

Postupak:

Pjenasto izmješati maslac i šećer, zatim dodati 1 jaje i 1 bjelanjak. U smjesu dodati brašno, lješnjake, bademe, cimet, klinčiće, prašak za pecivo i sol te miksati sve dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu. Podijeliti na dva dijela, od kojih je jedan malo veći. U plastičnu foliju zamotati veći dio smjese i staviti u hladnjak 30 min. Manji dio staviti u slastičarsku vrećicu i ostaviti na sobnoj temperaturi. Ohlađenu smjesu rasporediti na dno i po rubovima okruglog rebrastog kalupa za pite te staviti u hladnjak na 20 minuta. Ravnomjerno rasporediti džem od malina. Na kraju preostalom smjesom iz slastičarske vrećice iscrtati trake debljine 2 centimetra. Peći na 170 C, 40-45 minuta. Poslužiti uz Franck Jubilarnu kavu.

 

Inspiracija za blagdane - recepti Ive Pehar

OPERA KOLAČ (vrijeme pripreme 2 sata)

 

Sastojci:

       
 

Biskvit:

7 bjelanjaka

30 g šećera

300 g mljevenih badema

200 g šećera u prahu

7 jaja

75 g brašna

50 g rastopljenog maslaca

 

Sirup od kave:

1 šalica vode

1/3 šalice šećera

4 žlice Franck Jubilarne kave

 

 
 

Coffee butter cream:

1/2 šalice skuhane Franck Jubilarne kave

4 žlice šećera

2 cijela jaja

2 žutanjka

5 žlica šecera

400 g maslaca

 

Čokoladni ganache:

400 g čokolade

2 žlice mlijeka

500 ml vrhnja

120 g maslaca

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Priprema:

 

Biskvit:

Razmutiti 6 bjelanjaka sa šećerom u čvrst snijeg i staviti sa strane. Posebno izmješati bademe, šećer u prahu i cijela jaja na laganoj brzini dok ne posvijetli. Dodati brašno i rastopljeni maslac i miješati mikserom na laganoj brzini. Na kraju ručno umiješati snijeg od bjelanjaka. Smjesu podijeliti na četiri dijela i svaku koru peći 5-6 minuta.

 

Sirup od kave:

Skuhati 4 žlice kave u 473 ml vode (ovo je normativ za 2 šalice kave). Za kolač odvojiti pola šalice, a ostatak poslužiti prema želji. Pola šalice kave potrebno je povezati u manjem loncu s 4 žlice šećera te kuhati 10-ak minuta na laganoj vatri dok se ne reducira, odnosno dok ne ispari voda i dok ne dobijete gusti sirup od kave. 
 

Coffee butter cream:

Skuhanu Franck kavu pomiješati s 4 žlice šećera, reducirati i odložiti sa strane. Dva jaja i 5 žutanjaka pomiješajte s 5 žlica šećera, miješati mikserom do svjetlo-žute boje. U izrađenu smjesu jaja i šećera, dodati prethodno kremasto izmiješan maslac. Kada se sve poveže, dodati i reduciranu kavu.

 

Čokoladni ganache:

Isjeckati čokoladu na sitne komade i staviti u zdjelu. Mlijeko i vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade. Dodati maslac, sve skupa promiješati i staviti u hladnjak.

 

 

 

Postupak slaganja:

Prvu koru namočiti sirupom od kave te premazati polovinom čokoladnog ganacha. Na to položiti drugu koru, također namočiti sirupom od kave i premazati  kremom.  Postupak ponavljati za sve kore.

 

 

1/4  šalice mljevenih lješnjaka

1/3 šalice mljevenih badema

1 žličica cimeta

1/4  žličice mljevenih klinčića

1/2  žličice praška za pecivo

prstohvat soli

1 šalica džema od malina

 

 

12 žlica maslaca

3 žlice šećera

korica limuna

korica naranče

1 jaje

1 žutanjak

1/3 šalice glatkog brašna

 

LINZER KOLAČ (vrijeme pripreme : 45 min)
Sastojci:

 

 

 

 

Postupak:

Pjenasto izmješati maslac i šećer, zatim dodati 1 jaje i 1 bjelanjak. U smjesu dodati brašno, lješnjake, bademe, cimet, klinčiće, prašak za pecivo i sol te miksati sve dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu. Podijeliti na dva dijela, od kojih je jedan malo veći. U plastičnu foliju zamotati  veći dio smjese i staviti u hladnjak 30 min. Manji dio staviti u slastičarsku vrećicu i ostaviti na sobnoj temperaturi. Ohlađenu smjesu rasporediti na dno i po rubovima okruglog rebrastog kalupa za pite te staviti u hladnjak na 20 minuta. Ravnomjerno rasporediti džem od malina. Na kraju preostalom smjesom iz slastičarske vrećice iscrtati trake debljine 2 centimetra. Peći na 170 C, 40-45 minuta. Poslužiti uz Franck Jubilarnu kavu.