Gourmet manifestacija posvećena školjkama održava se do 20. ožujka po konobama i restoranima sjeverozapadne Istre
Do kraja tjedna svi ljubitelji školjaka mogu uživati u delicijama pripremljenih na bazi Istarskih kapešanta, pedoća, dondola, mušula, kanaštrela i oštriga na gourmet manifestaciji Dani školjaka, koju četvrtu godinu zaredom uspješno organiziraju turističke zajednice Umaga, Novigrada, Brtonigle i Buja.
Devet vrhunskih restorana i konoba Astarea iz Brtonigle, Mulino iz Buja, Melon, Rustica i Toni iz Umaga, Pergola i Porto Salvore iz Savudrije te Navigare i San Benedetto iz Novigrada nude maštovite menije s više slijedova po povoljnijim cijenama.
Ako niste u mogućnosti posjetiti manifestaciju donosimo recept poznate gastro blogerice Sanje Mijac poznatije kao Domaćica, koja je pripremila tjesteninu s dagnjama, jednostavan i ukusan recept gotov za manje od pola sata. Poznata blogerica poručuje da se s receptom možete igrati, nečega dodati manje, nečega dodati više, kako biste stvorili svoju vlastitu čaroliju okusa.
Tjestenina s dagnjama
Sastojci:
500 g tjestenine (linguini, špageti..)
3 žlice maslinovog ulja
1 režanj češnjaka
400 g pelata
350 g mesa dagnji
1.5 dcl bijelog vina
sol, papar, svježe lišće peršina
Priprema:
Tjesteninu skuhajte po uputama s vrećice. (Domaćica: Ja sam koristila malo više od pola pakiranja, jer je ova tjestenina deblja, vi možete staviti i cijelo pakiranje od 500 g, zavisi koju ćete tjesteninu koristiti).
Na maslinovom ulju popržite cijeli režanj češnjaka, kojeg možete sitno naribati ili nasjeckati.
Zatim mu dodajte nasjeckane pelate, kratko dinstajte, pa dodajte meso dagnji i bijelo vino, dinstajte još oko 5 minuta.