U subotu, 7.-og studenog 2015., restoran Bicko pripremio je zanimljiv program povodom Martinja u koji je „ugradio“ i kolinje. Proslava pretvaranja mladog mošta u vinu, tradicionalno Martinje, bio je popraćeno u duhu običaja turopoljskog sela – kolinjem te pečenjem kobasica i kuhanjem čvaraka, na radost svih prisutnih koji su se prisjetili kako su to radili naši stari.
Od početka programa u 15h, tijekom spravljanja čvaraka i pečenja kobasica, jegera i špeka na otvorenoj vatri – sve Bickove goste zabavljao je glazbeni sastav „Vinski Brati“. Ceremoniju krštenja mladog vina vodio je u svom prepoznatljivom, duhovitom i veselom stilu - Davor Dretar Drele.
Nakon službenoga dijela, slijedila je bogata martinjska večera s narescima, domaćim krvavicama, češnjovkama, turopoljskom patkom s mlincima, kuhanim buncekom, dinstanim zeljem i restanim krumpirom. Za desert su bili posluženi turopljski salamnjaci (salenjaci). Uz večeru bilo je servirano bijelo ili crveno vino.
Zbog velikoga interesa, Bicko u subotu 14.11.2015. u 19h organizira reprizu Martinjske svečanosti s Dreletom te nudi bogatu večeru ( s istim jelima i vinom kao na originalnoj proslavi) i glazbom Darka Janječića.
Rezervacije i informacije na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , http://www.bicko.hr/ ili na na telefon: 091 5193669.
Martinje ili blagdan svetoga Martina je dan koji se diljem srednje Europe slavi u skladu s tradicijom i mnogim običajima: 11. studenoga je datum na koji je 397. godine pokopan Sveti Martin iz Toursa. U Hrvatskoj se na dan sv. Martina njeguje tradicionalni pučki običaj simboličkog prevođenja mošta u mlado vino ("krštenje vina"). Sv. Martin slavi se kao zaštitnik vinara i vinogradara, ali i kao zagovornik protiv alkoholizma.