25.i 26. rujna 2015. hotelu Panorama u Prelogu, pod pokroviteljstvom Međimurske županije, održan je Panorama Pizza Expo, međunarodni sajam namirnica i opreme za ugostiteljstvo. Organizatori su zagrebačka udruga za kulturu stola G.E.T. i preloška tvrtka DG Sport.
Na sajmu su izlagali hrvatski i talijanski proizvođači koji su predstavili široku paletu proizvoda, od raznih tipova brašna, sireva, umaka, gljiva i ostalih dodataka za pizzu, ali i ostalih proizvoda za ugostiteljstvo, kao što su voda, pivo i slastice.
Panorama Pizza Expo otvorio je Matija Posavec, župan Međimurske županije, a osim njega, otvorenje su svojim dolaskom uveličali dožupanica Sandra Herman i gradonačelnik grada Preloga, Ljubo Kolarek. Voditelj programa bio je Mirko Fodor, a iz dvorane su uživo emitirani prilozi na Hrvatski Radio drugi program.
Središnji dio manifestacije bio je drugi po redu Panorama Pizza Kup, prvenstvo Hrvatske u spravljanju pizza.
Ove godine natjecalo se 14 pizza majstora iz ponajboljih hrvatskih pizzerija. Žiri u sastavu: Eduardo Mainardi, Gianni Calaon, Igor Zagajski, Časlav Matijević, Domagoj Jakopović Ribafish, Loreena Meda, Zlatko Gall i Zlatko Sedlanić, ocjenjivao je prema strogim svjetskim kriterijima izgled pizze, strukturu i stupanj pečenosti tijesta, okus, količinu namirnica, a posebno usklađenost svih elemenata i ukupan dojam.
Pizzeria O'Hara iz zagrebačke Malešnice s pizzaiolkom Kristinom Halužan osvojila je prvo mjesto i time potvrdila status trenutno najbolje hrvatske pizzerije. Drugo mjesto s ne mnogo manje bodova osvojila je konoba - trattoria Gatto Nero iz Novigrada. Njih je također predstavljala pizzaiolka, Marija Vodopija.
Treće mjesto osvojio je Ivan Delimar za pizzeriju 5 plus iz Koprivnice. "Išli smo se igrati i raditi ono što volimo. Život je igra i ako radimo ono u čemu uživamo uvijek netko to primijeti." - izjavio je na svojem Facebook profilu.
Uz njih, na 2. Panorama Pizza Kupu sudjelovale su sljedeće pizzerije: pizzeria Chello, pizzeria Šut, pizzeria Chello, hotel Panorama, pizzeria Lipov hlad, pizzeria Gastro Italiano, restoran pizzeria Angelus, pizzeria Nu. Neke od njih prijavile su i po dva pizzaiola da vide kakvi su im unutarnji odnosi snaga.
Pokrovitelji Panorama Pizza Kupa osigurali su poklone za sudionike tako da su vi natjecatelji dobili poklon pakete Podravke, prvo troje dobilo je i poklone Electroluxa, a pizzeria O'Hara s predstavnicom Kristinom Halužan, osvojila je automatsku registraciju na Pizza World Cup u Rimu, početkom listopada, što je za pobjednika Panorama Pizza Kupa osigurala tvrtka Mainardi food.
Oba dana održavanja manifestacije održavane su zanimljive edukativne radionice, od kojih ćemo izdvojiti samo neke.
Nutricionistica Maša Katić održala je predavanje o benefitima CO2, odnosno objasnila je zašto je dobro piti Jamnicu uz obrok, pizzaioli hotela Panorama predstavili su novost u svojoj pizzeriji - bezglutensku pizzu, a Gianfranco Crepaldi, istarski uvoznik talijanskih delicija, pokazao je kako pravilno napraviti vrhunski rižoto.
Kao glavni pokrovitelj Panorama Pizza kupa, G. Mainardi je na Panorama Pizza Expo doveo Giannia Calaona (obojica su bili i članovi žirija), trostrukog svjetskog prvaka na najprestižnijem svjetskom prvenstvu pizzaiola u Parmi, koji je prisutnim pizzaiolima i zainteresiranoj publici pokazao male tajne izrade vrhunske pizze te prezentirao kako se radi Pizza Scrocchiarella, koja je novi hit u Italiji.
Zlatko Sedlanić, Podravkin kuhar promotor, stručnjak za izradu pizza, također je prezentirao nekoliko pizza koje su pobudile interes svih prisutnih, kao što su Pizza Vegetariana na integralnom tijestu i desertna pizza s Linoladom.
Globotomija, Radna subota i Trbuhozborci su radio emisije 2. programa Hrvatskog radija koje su se u petak i subotu uživo emitirale iz dvorane. Održano je i nekoliko nagradnih igara, ali posebno je bilo zanimljivo u subotu, kada je u emisiji Trbuhozborci poznati glumac Vid Balog spravljao pizzu s međimurskim autohtonim namirnicama - mesom z tiblice i domaćim svježim sirom.
Riječ organizatora:
Članovi žirija koji su ocjenjivali pizze na prvom Panorama Pizza Kupu prošle godine složili su se da je vidljiv napredak u odnosu na prošlu godinu. To nas raduje jer znači da smo na dobrom putu i da smo potakli pizzaiole na promišljanje o namirnicama i pristupu ovom jelu koje ima mnogo potencijala. Pripreme za slijedeću godinu već su počele. Za sada možemo obećati da će napredak biti još vidljiviji, a obavještavat ćemo vas o zanimljivim detaljima.
Na podršci zahvaljujemo:
pokroviteljima i sponzorima - Međimurska županija, Mainardi food, Academia pizzaioli, Podravka, Istarski gušti, Terme Olimia, Wine Academy Croatia, Electrolux, vinarija Stručić, Gelati D'oro, Dukat, Jamnica, Bohnec;
medijskim pokroviteljima - Srce TV, Privredni vjesnik, wish.hr, HRB, Međimurske novine, Varaždinske vijesti, Radio 1, E-Međimurje, Varaždinski portal;
Izlagačima - Volim ljuto, Gelati D'oro, Dukat, Podravka, Pivovara Daruvar, Mainardi food, Bindi, Demetra, M.E.G.I.C. PIZZA, Farine ITALMILL, Tako Slatko, Jamnica, Lareto tartufi, Sapori;
kao i svima ostalima koji su na bilo koji način podržali ovaj projekt.