Nakon ulaska u Europsku uniju istarsko vino „Muškat momjanski“ sa zaštićenom oznakom izvornosti
Ministarstvo poljoprivrede na temelju Pravilnika o zaštićenim oznakama izvornosti i zaštićenim oznakama zemljopisnog podrijetla, tradicionalnim izrazima i označavanju vina dodijelilo je zaštićenu oznaku izvornosti za vino „Muškat momjanski“.
Na današnjem predstavljanju zaštićene oznake izvornosti za vino „Muškat momjanski“ govorili su Ivan Jakovčić, zastupnik u Europskom parlamentu, Edi Andreašić, gradonačelnik grada Buje, Gianfranco Kozlović, predsjednik Udruge „Vino Momilianum“, te Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam.
Svojim dolaskom podršku su dali zamjenica istarskog župana, Giuseppina Rajko te pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, Milan Antolović, viša stručna suradnica za zaštitu i valorizaciju autohtonih proizvoda, gđa. Blanka Sinčić-Pulić, direktor turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević, Franko Lukež, predsjednik Hrvatskog sommelier kluba te Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.
Pored postojećih zaštićenih oznaka izvornosti koje su stupile na snagu prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, „Muškat momjanski“ ili „Moscato di Momiano“ prvo je vino u Hrvatskoj kojem je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti (ZOI) nakon ulaska Hrvatske u EU. Rješenje je izdalo Ministarstvo poljoprivrede na predani zahtjev Udruge proizvođača Momjanskog muškata „Vino Momilianum“.
Zahvaljujući iznimno pogodnom položaju i mikroklimi, kao i specifičnom sadnom materijalu Muškata koji se tradicionalno koristi na Momjanštini, vino Muškat momjanski je jedinstveno na svijetu. Muškat momjanski je možda i najsjajniji brand Bujštine. Zato smo jako ponosni na dobivenu zaštićenu oznaku izvornosti za vino „Muškat momjanski“ – rekao je gradonačelnik Buja, Edi Andreašić.
Vino „Muškat momjanski“ karakteriziraju sljedeća svojstva: kristalno bistro vino, zelenkasto žute do zlatno žute boje, srednje do jako alkoholno, uravnoteženih kiselina, ekstraktno, izražene cvjetno voćne arome s dominantnim muškatnim karakterom. Desertna vina dobivena su posebnim načinom prerade prosušenog grožđa. Intenzivnijih su nijansi žute boje, jače alkoholna te kompleksnog i bogatog mirisa i okusa, s dominacijom aroma suhog i prosušenog voća (grožđice, suha smokva) te ponekad meda, uz i dalje prisutne muškatne note. Vina su ugodnog i dugotrajnog okusa, s finom retronazalnom aromom.
Vjeruje se da su Muškat bijeli ovamo donijeli seljaci iz talijanske regije Furlanije oko 1200. godine. Kroz stoljeća je srastao s lokalnim brežuljcima te s posebnostima klime i tla tog područja postigao iznimnu kvalitetu vina. Postoje brojni stari zapisi o uzgoju Muškata bijelog u Momjanu, njegovoj kvaliteti i utjecaju zemljopisnog područja na kvalitetu.