Ponedjeljak, 07 Listopad 2019

Kutjevo i Požega oduševili na Danima hrvatskog turizma

Napisao/la:  Lollipop PR Julio Frangen i Josip Novosel
(Reading time: 1 - 2 minutes)
(naslovna foto Julio Frangen) (naslovna foto Julio Frangen)

Slavonci još jednom dokazali da im nema ravnih kada su u pitanju gostoljubivost, odlična hrana i vrhunska vina

Slavonci su najbolji domaćini. To je još jednom potvrđeno u Kutjevu i Požegi u Požeško-slavonskoj županiji, jednoj od pet županija - domaćina Dana hrvatskog turizma. Sudionici ove manifestacije koji su za izlet odabrali obilazak kutjevačkih podruma i iznimno bogat slavonski ručak u Požegi, uživali su svim čulima.   

Ono što su Burgundija i Bordeaux za Francusku, Kutjevo je za Hrvatsku

Da je vinogradarstvo i vinarstvo zapisano u genetskom kodu Kutjevčana potvrđuje podrum iz 13. stoljeća, najstariji u ovom dijelu Europe, ali i brojne obiteljske vinarije među kojima su neke od najpoznatijih u Hrvatskoj. Tu je i najmodernija hrvatska vinarija Galić, koja osim za vrhunska vina, međunarodne nagrade osvaja i za arhitekturu i dizajn. U Kutjevu je i Krauthaker, jedna od najpoznatijih hrvatskih vinarija, nezaobilazno mjesto na Kutjevačkoj vinskoj cesti. Na Danima hrvatskog turizma u vinarijama Galić i Krauthaker održane su sommelierske radionice o graševini - sorti koja upravo u Kutjevačkom vinogorju daje najbolje rezultate. Uz uvodničare - Krešimira Macana i Anu Dijan, vinsku priču ispričali su poznati sommelieri Darko Lugarić i Siniša Lasan.

Darko Lugaric (foto Julio Frangen)Darko Lugaric (foto Julio Frangen)

Elegantne i korpulentne, vrlo pitke, prepoznatljive sortne gorčine, kutjevačke graševine dugog su potencijala starenja, ali i široke lepeze vina, pa se u podrumima ovog gradića mogu kušati pjenušci, mlada, odležana, predikatna i arhivska vina te odlične kupaže. Gotovo svaka vinarija njeguje specifičan stil i originalnu priču, poput Sontacchija i Jakobovića - malih, toplih, tradicionalnih podruma koji su bili sastavni dio vinskog itinerera na Danima hrvatskog turizma.

Eksplozija okusa

Obilazak kutjevačkih vinarija završio je bogatim slavonskim ručkom u Zlatnom lugu. Bilo je svega – od kulena, kulenove seke, kobasica, slanine, sireva, paštete do pastrve, sarmi, jela s roštilja, pečenki, tradicionalnog vinogradarskog požeškog ćevapa… do slastica svih vrsti i oblika.

(foto Josip Novosel)(foto Josip Novosel)

Za aperitiv pjenušci Josipović i mirisne rakije Šimić, a uz bogate porcije, probrana vina vinarija Tandara i Perak. Tako se to radi u Slavoniji.

„U kratkom roku, u samo nekoliko sati koliko je trajao izlet u našoj županiji, predstavili smo mogućnosti vinskog turizma kroz graševinu koja je jedan od naših najjačih aduta. Otvorili smo vrata podruma i vinarija – od starih, tradicionalnih, preko malih, obiteljskih vinarija do onog najmodernijeg. Prezentirali smo i poznata tradicijska jela koja nudimo pod brendom „Okusi Zlatne Slavonije“, a koja odražavaju našu ljepotu i bogatstvo“ istaknula je Maja Jakobović Vukušić, direktorica TZ Požeško-slavonske županije.