Grožđe se tradicionalno bere ručno, angažirano je stotinu berača na oko 165 hektara vinograda, a očekuju se odlična vina. Sve je spremno za berbu u Feričancima
Početak berbe u Feravinu u znaku je frankovke, sorte koja je nadaleko proslavila ovu slavonsku vinariju. Na prekrasnom feričanačkom položaju Mataruge na obroncima Krndije berači će sutra pobrati prve kilograme ove sorte.
„Nakon uzorkovanja i mjerenja osnovnih parametara poput slatkoće i kiselosti, u berbu se kreće s frankovkom i graševinom za pjenušava vina Francescu i Grasecco. Berba se nastavlja u prvom tjednu rujna sa sortama zweigelt, bijeli pinot i chardonnay…, za mirna vina. Prinosi će biti standardne kvalitete, ali nešto manji u odnosu na prošlu godinu koja je bila iznimno rodna. Na crnim sortama su grozdovi rastresitiji zbog čega očekujemo bolja ekstraktnija, aromatičnija i voćnija vina“, kaže Amalija Liović, voditeljica Odjela vinogradarstva te dodaje kako će berba na oko 165 hektara vinograda u Feričancima potrajati oko mjesec dana ukoliko stotinjak berača bude pratilo lijepo i suho vrijeme.
Liović ističe kako je unatoč iznimno zahtjevnoj vegetacijskoj godini s mnogo oborina i rizikom bolesti, kao i ekstremno visokim temperaturama i čestim izmjenama vrlo toplog, vlažnog i hladnog vremena, grožđe u odličnom zdravstvenom i kondicijskom stanju pa se očekuju sjajna vina.