Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019

Untouched by Light – prvo pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku

Napisao/la:  Bruketa&Žinić&Grey
(Reading time: 1 - 2 minutes)
Untouched by Light – prvo pjenušavo vino na svijetu koje se proizvodi, prodaje i kuša u potpunome mraku

Istraživanja pokazuju da izloženost vina danjem svjetlu ili umjetnoj rasvjeti rezultira svjetlom pogođenim aromama

Najbolje se stvari odvijaju u mraku, na što nas podsjeća novi brend pjenušavog vina naziva Untouched by Light (Nedirnut svjetlom), kojeg je ovog tjedna predstavila vinarija Radgonske gorice. Prema profesorici Ann C. Noble[1] izloženost vina dnevnome svjetlu ili umjetnoj rasvjeti rezultira nečime što se obično prepoznaje kao svjetlom pogođena aroma. Time se umanjuju citrusne arome, dok se intenzitet aroma kuhanog kupusa ili mokrog psa povećava. Zato su Radgonske gorice odlučile potpuno prijeći na tamnu stranu proizvodnjom svog novog pjenušavog vina.

Noćna berba chardonnaya Noćna berba chardonnaya

Untouched by Light proizvodi se od sorte grožđa chardonnay, ubranog tijekom noći, dok vino stari u potpunoj tami špilje i bit će dostupno u bocama zaštićenim od sunca i bilo kakvog svjetla, a čak bi se trebalo i posluživati u mraku. Dok je vrenje počelo prije nekoliko mjeseci i prve će boce biti dostupne za godinu dana, Radgonske gorice već su počele uzimati prednarudžbe.

Slovenske Radgonske gorice imaju 166 godina dugu tradiciju u proizvodnji pjenušavih vina, od vremena nadvojvode Ivana Habsburško-Lotarinškoga, koji je proširio proizvodnju vina na području Radgone, do vremena kada su podrumi bili u vlasništvu švicarsko-francuske obitelji Bouvier. 

Untouched by Light (Nedirnut svjetlom)Untouched by Light (Nedirnut svjetlom)Direktor vinarije Borut Cvetkovič ovom je prilikom rekao: „Untouched by Light proizvodi se slavnom francuskom metodom vrenja u boci, pri čemu koristimo samo odabrane chardonnay grozdove. Međutim, ono što ovo pjenušavo vino čini jedinstvenim je starenje u špilji Gornje Radgone u Sloveniji, gdje je netaknuto od svijeta, u potpunoj odsutnosti svjetla. Mi to zovemo metodom izrade uz pomoć mraka. Tijekom berbe, rotacije boca i pakiranja koristimo naočale za gledanje u mraku. Jednom kada izađe iz špilje, vino ćemo zaštititi crnom bocom otpornom na svjetlo pakiranom u vakuumiranu vrećicu koja dodatno sprečava kontakt sa svjetlom i zrakom.“

Gospodin Cvetković također preporučuje kušanje vina u potpunome mraku s nekime tko vam je drag. 

Ako želite biti među prvima koji će svjedoče izlasku ovog pjenušavog vina iz mraka, prednarudžbe su dostupne na untouchedbylight.com

{youtube}AJGEGUt8Yww{/youtube}