Posve novi vinski koncept u subotu ujutro zaživio je u zagrebačkoj vinoteci Witrina, na adresi Vlaška 7, okupivši brojne ljubiteljice i ljubitelje vina. Riječ je o događanju „Vinska faca poslije placa“, a oduševit će sve jutarnje tipove koji od druženja u sitne sate, uz vino više preferiraju ona dnevna.
Ideja je da naši sugrađani nakon što obave plac subotom, dobiju mjesto gdje mogu ostaviti svoje namirnice i uživati u vrhunskim vinima vinara koji će taj dan promovirati svoja vina, poručili su vlasnici ove preslatke vinoteke i dodali kako je vino dio „lifestylea“ i da ga kao takvo treba konzumirati i u njemu uživati.
U skladu s tim, vinskim facama Nikoli Benvenutiju iz Kaldira u Istri koji je predstavio 3 etikete vina Benvenuti i Ivi Matošinu koji je došao a 3 berbe svog primoštenskog babića, pridružila se još jedna zanimljiva „faca“, dizajner interijera i konceptualne arhitekture Boris Ružić.
U sinergijskom nastupu pred brojnim vinoljupcima koji su se u WITRINI okupili nakon placa, ovo troje ljudi pokazalo je da ih u vinu, odnosno arhitekturi, pokreću iste strasti – povratak korijenima, tradiciji i vrijednostima koje su od pamtivijeka dio njihovih podneblja.
Od vina Benvenuti iz Kaldira kušali smo MALVAZIJU 2018. za koju su stalno stizale pohvale, oduševio je i TERAN 2016. ANNO DOMINI koji smo premijerno kušali i CALDIEROSSO 2016. (etimološki Kaldir + crveno, tj. rosso na talijanskom) - kupažu terana, nebiolla, tempranilla i merlota – koji je publici omiljen otprije.
Iz Primoštenskog vinogorja za koje smo saznali da je i najmanje vinogorje na svijetu od samo 30ha došlo je nešto sasvim druge energije i aroma – MATOŠIN BABIĆ. Ova karakterna, ali pitoma sorta blagih kiselina koju vinari poput Ive Babić uzdižu na pijedestal gdje joj je i mjesto izazvala je iznenađujuće zanimanje publike, tim više što se mogla kušati kroz mini vertikalu 2012., 2016. i 2017.
U skladu s temom ovog druženja, a to je tradicija i povratak korijenima, sve su pratili delikatesni proizvodi domaćih obiteljskih tvrtki: nekoliko vrsta sireva s OPG-a Novković iz Slunja uključujući i famozni sir iz pepela Pepelko, dimljeni boškarin na kanapeima s rikulom te povremeni zagrizi čipsa od Zigante tartufa koji su svemu povremeno davali mali dodir uzbuđenja na nepcu.