Notice: Trying to get property 'class' of non-object in /home/getuhr/public_html/plugins/content/easyimagecaption/easyimagecaption.php on line 323
Utorak, 30 Listopad 2018

"Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije" u velikom zamahu

Napisao:  G.E.T. arhiva Kulinarske Baštine Splitsko-dalmatinske županije
(Reading time: 1 - 2 minutes)
"Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije" u velikom zamahu
Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županijeKulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije

Projekt "Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije" izuzetno se uspješno predstavila u EU parlamentu 25. 09. 2018., kao jedina do sada od svih 45 članica iz 14 država.

Tom prigodom na konferenciji je govorila i voditeljica projekta Ivanka Luetić Boban, a nakon toga slijedila je večera na kojoj su poslužena brojna jela i pića. Kuhari iz Turističko-ugostiteljske škole, koja je također članica Kulinarske Baštine, pripremili su nekoliko jela uz zaštićene proizvode Splitsko dalmatinske županije. Bila je to prava fešta hrane i pića, protkana i klapskim pjevanjem.

Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije

 Od 15. - 18. listopada predstavljen je i novi turistički proizvod PUTOVIMA KULINARSKE BAŠTINE. 70 koordinatora i članova iz Europe 3 su dana spavali, jeli, pili i nazočili raznim radionicama, isključivo na mjestima koja imaju ovu međunarodno priznatu oznaku. Obišli su Split, Klis, Trogir, Imotski, Vrgorac i otok Brač. Uz brojne OPG-ovce, među njima je bilo i političara; dožupanica iz Poljske i dvoje iz Švedske, koji su i time pokazali koliko je važan ovaj projekt. Brali su masline i gledali preradu u ulje, od kojeg je svatko dobio malu bočicu, gledali su kako nastaje Poljički soparnik, ušećereni badem, bili u vinogradu... Njihove impresije su predivne, a za mnoge od njih to je bio prvi posjet Hrvatskoj.

Kulinarska Baština Splitsko-dalmatinske županije

Ovaj projekt je nastao u Švedskoj i Danskoj s ciljem oživljavanja poljoprivrede i uvrštavanje na jelovnike domaće hrane.

"Upravo ono što i nama treba. Samo naše može proizvesti uspjeh, a nikako kopije tuđeg. Uz veću podršku svake vrste ovaj izvanredan projekt bi mogao donijeti velike koristi našoj domovini. Svaki od gostiju u prosjeku je potrošio oko 3000 eura za to vrijeme pa neka neki, kojima je to posao, računaju. A mi idemo dalje s projektom, u studenom na Rivi u Splitu Dan Kulinarske Baštine." - naglašava voditeljica projekta Ivanka Luetić Boban.