Počelo je novo izdanje najukusnijeg filmskog festivala u gradu, Food Film Festivala Zagreb sponsored by Coca-Cola. Osim u odličnim foodie filmovima u kojima hrana igra glavnu ulogu, cjelodnevnom pikniku na livadi te koncertu ženskog banda The Frajle, tijekom deset dana moći ćete uživati u street food ponudi čak 26 ugostitelja.
Kao i svaki put do sada, sa svojim uličnim pop-up restoranima i bistroima predstavit će se neki od najkreativnijih domaćih ugostitelja. Tu su El Toro, AperEATivo, Kofer., Plac, Klub ljubitelja janjetine, Istarska hiža, Arepa de Ricardo, Pani, Mc Čevap by Brko&Brko, Smyrna, Jack Daniel‘s BBQ by American bar Dollar, Cellar grill, Amelie, Trdelnik Zagreb, Servus - knedle s potpisom, Fantastic food&drinks, Beer bar, Street food The passage, Cukeraj, Vincek, Milky, Poffertjes, Nadine fritule, Klara premium store, OPG soparnik Ćorić i Rakijarnica & Mangosta bar.
Ponuda hrane:
- Chilli con carne burito, El Toro
Chef Mario Mihelj osim što je kuhinju i meni restorana u Šubićevoj posložio na najviši nivo, izuzetno dobro funkcionira i sa street food varijantom latinoameričke kuhinje. Svi njegovi dosadašnji festivalski proizvodi su bili apsolutni hit, nakon nedavne tortille, ovaj put je za El Toro priredio chilli con carne burrito za koji, naravno možete birati razne priloge i sami si ga posložiti. Osim ovog noviteta, ponovo dolazi poznata El Toro quesadilla, ovaj put u pilećoj varijanti te donut s kremom od limete i coulisom od borovnica preliven bijelom čokoladom i pistacijom s kojim se po prvi put predstavlja novi El Torov pastry chef Luka Sopta.
- Cubano sendvič, AperEATivo
Na nedavno održanom Gastro Music Festu, jedan od apsolutnih hit proizvoda bio je Cubano sendvič koji slovi za kralja svih sendviča. Osim što se njegovo meso marinira i priprema satima, upravo ovaj sendvič ima glavnu ulogu u filmu Chef s Jonom Favreauom te je tako dodatno stekao svoju globalnu popularnost.
- Janjeće pljeskavice, Klub ljubitelja janjetine
Klub ljubitelja janjetine sprema sve iz domaćeg tora i sve u znaku janjetine. Osim janjećih lollipopsa i mazalica, u svojoj ponudi imaju janjeće uštipke koji su jednostavno božanstveno slasni i dolaze u lepinji.
- Knedle – slane s čvarcima i slatke Oreo, Servus – knedle s potpisom
Pokušali smo izdvojiti samo jedne slane i samo jedne slatke knedle iz ponude ove kućice koja je novost na ovosezonskom festivalu i po prvi puta izlazi na ulicu. Knedle punjene naziva Griotte, Bounty, Oreo već čine da nam cure sline, a kad čujemo da slane varijante dolaze s čvarcima, špinatom i mozzarellom, pancetom i suhim šljivama, kulenom i Zdenka sirom te pršutom i feta sirom dođe nam želja da sve ove knedle probamo odmah sada.
- Spare ribs, Jack Daniel's BBQ by American bar Dollar
Kućica koja osim odličnih koktela na bazi Jack Danielsa ima i odličan roštilj u kombinaciji s Jack umacima, tu su naravno burgeri, ali posebnost su ekstra slasna rebarca.
- Arepe, Arepa by Ricardo
Kao što mi jedemo kruh, Indijci chapati ili Arapi pite, Venezuelanci jedu arepu. Arepa je dio kulinarske tradicije i zajedničkog nasljeđa Venezuele, Kolumbije i Paname, hrana Indijanaca tog dijela Kariba. Arepa je kruščić od prekuhanog bijelog kukuruznog brašna koji se puni raznim prilozima. Ona je kraljica doručka, ali jede se i uz druge obroke, uz jednostavne ili složene priloge. Na festival će je u raznim varijantama praviti Ricardo Luque.
- Falafel, Smyrna
Smyrna, novi domaći street food brand predstavit će istočnu kuhinju te će osim falafela u svojoj ponudi imati chicken shish kebab, kofta shish kebab te hummus za vegetarijance. Inače, falafel su pohane kuglice od boba ili slanutka s raznim začinom i smatraju se nacionalnim jelom Izraela.
- Bagel sendviči i kokosova voda, Klara premium store
Klara Premium sendviči u bagel pecivu posebnost su na FFFZ-u, a standard su globalnog street fooda, na Zrinjevcu ćemo moži uživati u losos, tuna, bresaola, pureća šunka i veganskoj varijanti. Inače bagel peciva su posebna po tome što se ubacujus u kipuću vodu kako bi se kratko prokuhala prije pečenja, to mu daje specifičnu strukturu gdje je izvana hrskav, a iznutra mekan.Osim toga, ova kućica će imati u sovjoj ponudi kokosovu vodu. Radi se neprerađenoj kokosovoj vodi gdje je kokos u svom izvornom obliku iz kojeg se pije ova zdrava tekućina
- Soparnik, OPG Soparnik Ćorić
Poljički soparnik tradicionalno je hrvatsko jelo koje se sprema u kominu, u pepelu, a čini ga tijesto s blitvom i češnjakom te puno maslinovog ulja. Da bi Zagrepčani jeli originalni soparnik potrebno je puno truda i vremena jer se soparnik svakodnevno doprema iz zaleđa Omiša.
- Trdelnik, Trdelnik Zagreb
Češka tradicionalna slastica od tijesta i cimeta koja se puni raznim punjenima, a naši je najčešće vole s neodoljivom Nutellom u zadnjih se par mjeseci nekoliko puta našla na zagrebačkim festivalima i postala hit svakog festivala.
Standardno dobru ponudu burgera, ćevapa i grilla pripremaju već svima omiljeni Plac sa svojim burgerima u bojama, Cellar grill sa svojim burgerima s umacima od tartufa, Fantastic food&drinks s velikim izborom savršenih domaćih kobasica te street food The passage + koji će osim burgera nuditi i dnevna jela i gablece sa žlicom poput punjenih paprika, graha, junećeg gulaša i sinjskih arambašića. Matija Nikolić iz Woka by Matija u suradnji s Brkom&Brkom predstaviti će novi brand McČevap by Brko&Brko i kažu kako spremaju brojna iznenađenja, a oko paviljona Zrinjevca naći će se Istarska hiža sa brojnim istarskim specijalitetima.
Tu su naravno i najpoznatije i najukusnije palačinke Milky za kojim luduju i veliki i mali, premekane i prefine Nadine fritule s cimetom, džemom ili šečerom, zatim male nizozemske palačinkice Poffertjes, torte, sladoled i slastice koje nam pripremaju najpoznatije zagrebačke slastičarnice Amelie, Cukeraj i Vincek te Beer bar koji se predstavlja sa craft pivama. Rakijarnica Mangosta je već tradicionalno sa svojom super ponudom koktela, voćnih salata i hit koktela u ananasu i lubenici te originalni Kofer. sa svijećama, sokovima i raznim varijantama neodoljivog hit ljetnog pića - gin-tonika.
Sve navedeno savršeno će tijekom najavljenog lijepog vremena ići uz ledeno osvježenje u vidu Coca-Cole koja uz mnoga od ovih jela ide u posebnom meniju. Ali ni to nije sve, na Coca-Colinoj info kućici posjetitelji će moći uz dekice, uz kauciju posuditi i piknik košaru koju će moći napuniti ovim streetfood specijalitetima te pritom tijekom cijelog dana uživati u Chill&piknik zoni by Staropramen ili se odmarati na Kotanyijevim ležaljkama.
Raspored foodie filmova:
petak, 7.9. u 20:30 - „Burek/Bourek“ (2016.)
"Burek" je komedija koja govori o ekonomskoj krizi. Na originalan i duhovit način, glumci iz Grčke, Srbije, Amerike i s Cipra, kroz priču predstavljaju svako svoj narod, što i čini srž ovog filma. U svemu tome, grupa ljudi iz cijelog svijeta, uključujući američkog milijardera, osiromašenu Grkinju i turskog dilera, sklanjaju se na grčkom otoku Kronosu, gdje svatko od tih likova upoznaje nekog novog tko mu mijenja život, a sve ih na neobičan način spaja ljubav prema bureku. U filmu glumi i Sergej Trifunović.
subota, 8. 9. u 20:30 - „Pariz može čekati/Paris can wait“ (2016.)
U redateljskom i scenarističkom filmskom debiju 81-godišnje Eleanor Coppole glavnu ulogu igra za „Oscar“ nominirana Diane Lane kao žena holivudskog producenta koja neočekivano krene na putovanje Francuskom koje će u njoj probuditi svijest o sebi i radost življenja. Anne (Lane) nalazi se na raskrižju života. U dugovječnom braku s ambicioznim, ali nemarnim filmskim producentom (Alec Baldwin), ona krene na putovanje iz Cannesa u Pariz s poslovnim partnerom svog supruga (Arnaud Viard). Ono što je trebala biti sedmosatna vožnja pretvori se u putovanje puno otkrića koje uključuje slikovite znamenitosti, finu hranu i vino, humor, mudrost i još puno toga što Anne nanovo budi osjećaje i daje novu žudnju za životom. Ono što je posebno interesantno je da je Coppola je angažirala posebnu savjetnicu koja se brinula da za točan wine pairing i uvjerljivost restoranskih scena.
nedjelja, 9. 9. u 20:30 - „Najbolji recept/Final recipe“ (2013.)
Mark je student ali i iznimno talentirani kuhar koji želi jednog dana naslijediti vođenje restorana koji je u vlasništvu njegovog djeda Haoa. Hao je samostalno odgojio svog unuka i želi da on završi prestižni fakultet i postane inžinjer, a ne da postane kuhar. Kada se djed teško razboli, a restoran dođe do bankrota i zatvaranja, Mark se odluči kockati. Prijavljuje se na televizijsko kulinarsko natjecanje koje vodi Julia, a pobjednik osvaja milijun dolara. U tom natjecanju Marku će najveći protivnik biti David Chan, buntovni kuhar čiji se otac također protivi njegovoj kulinarskoj karijeri.
ponedjeljak, 10. 9. u 20:30 emitirat će se film „Soul kuhinja/Soul kitchen“ (2009.)
Zinos Kazantsakis (A. Bousdoukos) vlasnik je neuglednog restorana u predgrađu Hamburga, inače preuređenog hangara, u koji zalazi sirotinja. Kako posao sve slabije ide, a nema baš nagovještaja da bi se situacija mogla promijeniti, Zinos odlučuje prodati restoran. Istodobno, njegova djevojka Nadine (P. Roggan) dobiva poslovnu ponudu u Šangaju te ga ostavlja i odlazi, ali odlazi i zbog toga što smatra da ju je previše zanemarivao. Da bi je vratio, odlučuje otići za njom, no prije toga zapošljava novog kuhara koji je vrlo poduzetan. Počinje kuhati izvrsna jela te uvodi DJ-a kao zabavljača. Uskoro restoran osvane u novom ruhu, dobiva nove mušterije, što sasvim izmijeni nekadašnju rupu koja je bila pred propašću... Zinos se vraća jer je ulovio djevojku s drugim tipom pa njih dvojica kreću zajedno voditi restoran…
Soul Kitchen zabavan je i dopadljiv film nadarenoga njemačkog redatelja turskog podrijetla Fatiha Akina, gledateljima najpoznatijega kao redatelja kultnoga Gegen die Wand te komedije Im Juli. Uz dobru režiju i odlično odabrane glumce (osobito sjajnoga Moritza Bleibtreua), film Soul Kitchen vesela je priča iz Akinu poznata svijeta njemačkih doseljenika, s radnjom smještenom u radničku četvrt Hamburga, koja se vrti oko neuglednog restorana. Uz redatelja, scenarij potpisuje Grk s njemačkom adresom Adam Bousdoukos, kojemu je inspiracija bila vlastita priča, jer je bio vlasnik lokala u kojemu je Fatih Akin bio redoviti gost.
utorak, 11. 9. u 20:30 - zanimljiv dokumentarac „Teatar života/Theater of life“ (2016.) koji prošle godine nije bio prikazan zbog kiše; nadamo se da to neće biti slučaj ove godine.
U izvanrednoj pučkoj kuhinji u Milanu, dva beskrajno različita svijeta sjedinila su se u jedinstvenom društvenom eksperimentu. Teatar života prikazuje nevjerojatan odnos stvoren između najboljih svjetskih chefova otmjenih restorana i najugroženijih grupa u gradu: izbjeglica, bivših ovisnika, bivših zaposlenika seks industrije i brojih drugih koji nemaju gdje. Na svjetskom sajmu Expo Milano 2015., poznati chef Massimo Bottura, čiji je restoran Osteria Francescana proglašen najboljim u svijetu 2016. godine, pozvao je svojih 60 međunarodnih kolega da mu se pridruže u transformiranju hrane namijenjene kontejneru u ukusne, hranjive obroke za najgladnije stanovnike Italije. Međutim, dokumentarac ulazi još dublje u ovu važnu priču o hrani: bilježi dirljive susrete gostiju pučke kuhinje kojima je zajednica ovdje iskazala dobrodošlicu te nam pruža uvid u njihovo srce i dušu u cijelom tom procesu.
srijeda, 12. 9. u 20:30 - fora film s Edijem Murphyjem „Mr. Church“ (2016.)
Mr. Church je priča o jedinstvenom prijateljstvu koje se razvija kada mlada djevojčica i njena majka zadrže talentiranog kuhara - Henry Joseph Church-a. Drama je inspirirana istinitim događajima, a radnja prati kuhara Henryja Josepha Churcha i rastuće prijateljstvo između njega i mlade Charlotte. Kuhar dolazi u dom obitelji Brody zbog danog obećanja da će se brinuti za Marie koja umire od raka i njenu kćer Charlotte. Kći nikako nije oduševljena ovim razvojem događaja i opire se sprijateljiti s nepoznatim kuharom. Planiranih 6 mjeseci pretvori se u 6 godina zajedničkog života Marie, Charlotte i gospodina Churcha, tijekom kojeg Church postaje iznimno važna osoba u Charlottinom životu.
Murphy je preuzeo ulogu gospodina Churcha dok Britt Robertson igra Charlotte. Uz njih u filmu glume i Lucy Fry, Natascha McElhone, Xavier Samuel te Mckenna Grace. Scenarij je napisala Susan McMartin.
četvrtak, 13. 9. u 20:30 - interesantan dokumentarac o najkarizmatičnijem Chefu svijeta Reneu Redzepiju „Mravi na škampu/Ants on shrimp“ (2017.)
U siječnju 2015. Noma, prepoznat kao najbolji svjetski restoran, koji vodi Chef René Redzepi, preselio je s cijelim timom iz Danske u Japan. Može li Redzepi, poznat po svojoj jedinstvenoj kuhinji i prenošenju danskog krajolika kao i “vremena i prostora” na tanjur, zajedno sa svojim timom primijeniti svoju filozofiju na posve strano iskustvo koristeći sastojke koje nikada prije nije vidio i sve to pod intenzivnim pritiskom i kontrolom koja dolazi s vođenjem najboljeg svjetskog restorana? Ovaj dokumentarac prepun hrane po prvi nam put pruža uvid u um jednog o najutjecajnijih ljudi u svijetu (prema Time Magazinu) i njegovog međunarodnog tima dok prihvaćaju jedan od najvećih izazova u svojim karijerama. „Mravi na škampu“ film je o istraživanju kreativnosti i inspiracije, putovanje o otkrivanju ljudi i mjesta, znamenitosti i zvukova, okusa i aroma jedne od najljepših svjetskih kultura – hrane.
petak, 14. 9. u 20:30 - „Carigradska kuhinja/Touch of spice“ (2003.)
Fanis je Grk odrastao u Istanbulu, s djedom koji je bio izvrstan kuhar i vlasnik prodavaonice začina. Slušajući djedovu filozofiju kako hrana pridonosi ljepoti života, dječak usvoji ljubav prema kuhanju, a kao malen se i zaljubi u djedovu susjedu, lijepu Turkinju Saimu. Nakon Istanbulske pobune protiv Grka 1955. godine (u kojoj je mnogo Grka bilo prisiljeno napustiti Istanbul), Fanis se s roditeljima odseli u Atenu, dok mu djed ostane u Turskoj. Trideset i pet godina kasnije Fanis je postao profesor astronomije no nikako se nije uspio pomiriti sa životom u Ateni. Odluči se vratiti u Tursku, susresti se s djedom i Saimom...
U glavnim ulogama nastupaju Grcima poznati glumci Georges Corraface, Ieroklis Michaelidis i Renia Louizidou. Film "Politiki kouzina" osvojio je nekoliko nagrada na filmskom festivalu u Solunu."Politiki kouzina" zabavan je i dopadljiv film grčkoga redatelja i scenarista Tassosa Boulmetisa. Vesela je to priča koja propagira uživanje u malim životnim radostima poput kuhanja, no s gorkom pozadinom političkog sukoba Grka i Turaka. Film tako donosi jasnu poruku mira i tolerancije, pokazujući kako sukobi na razini politike mogu upropastiti lijepe životne stvari.
subota 15. 9. - „Sushi na meksički način/East side sushi“ (2014.) ide iza koncerta popularnih „Frajli“, u 22:30
Godine rada u prehrambenoj industriji učinile su Juanine ruke jako, jako brzima. Juana zna velikom brzinom i preciznošću narezati na kriške i isjeći na kockice sve što joj se donese. Kad odustane od prodaje voća na pokretnom štandu da bi pronašla sigurniji posao, zaposli se kao pomoćnica u kuhinji u lokalnom japanskom restoranu. Upravo tamo otkriva potpuno novi svijet kuhinje i kulture, daleko drukčiji od svega što je do tada znala. Dok radi u restoranu, Juana potajno promatra sushi chefove i naposljetku sama nauči praviti sushi. Probuđena kreativnost i ponovno zapaljena strast za hranom tjera je da želi više od svog posla i života. Juana u konačnici pokušava postati sushi chef, ali to joj ne uspijeva jer ostali smatraju da pripada „krivoj“ rasi i spolu. Unatoč svim preprekama, Juana započinje putovanje samootkrivanja odlučna ne dopustiti nikom da je zaustavi u ostvarenju vlastitog sna.
I posljednji film „Okus života/Sweet bean“ (2015.) na ovogodišnjem Food film festivalu Zagreb by CocaCola prikazat će se u nedjelju 16. 9. u 20:30
Voditelj male pekarnice nađe se suočen s čudnom, ali simpatičnom staricom u potrazi za poslom. Okus njezine domaće paste od graha uvjeri ga da je zaposli, što započne odnos koji se svodi na puno više od puke hrane.
Sentaro vodi malu pekarnicu koja prodaje dorayakije – peciva punjena slatkom pastom od crvenoga graha („an“). Kad se stara Tokue ponudi pomagati u kuhinji, on nevoljko prihvati. Ali Tokue dokazuje da ima čarobne ruke kada je u pitanju pravljenje „ana“. Zahvaljujući njezinu tajnom receptu posao počne cvjetati... A s vremenom, Sentaro i Tokue otvorit će svoja srca kako bi otkrili stare rane sve dok Sentaro ne otkrije da je Tokue bolesna...