Unatoč zahtjevnoj vinogradarskoj godini Istra je opet dala velike malvazije - zaključak je zanimljive radionice održane u zagrebačkom hotelu Esplanade u okviru sedmog En primeura u organizaciji Vinistre i Udruženja vinarstva HGK.
Malvazije berbe 2017. tipične su sortne boje. Svjetlo žuta dominira, a ovisno o podneblju i tehnologiji prisutne su i zelenkaste nijanse. Vina su izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika s dominantnim voćnim mirisima breskve, jabuke, agruma i tropskog voća, potom akacije, bazge i bijelog cvijeća. Ugodno su svježa, mineralna i skladna, ujednačenih mirisno-okusnih karakteristika, zaključio je dr. sc. Mario Staver s Poljoprivrednog odjela Poreč, Veleučilišta u Rijeci na radionici 'Malvazija kroz različite terroire Istre'.
Predstavljeno je sedam zanimljivih malvazija iz pet različitih dijelova Istre, a tom je prigodom Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, kazao kako je prošla vinogradarska godina meteorološki bila zahtjevna. Unatoč tome nastala su velika vina u kojima će uživati ljubitelji najpoznatije istarske sorte. Vrhunski poznavatelji i zahtjevnija nepca osjetit će sve nijanse, pa će ovisno o boji, mirisu i okusu precizirati o kojem je dijelu poluotoka riječ – južnoj, zapadnoj, sjeverno-sjeverozapadnoj, centralnoj ili istočnoj Istri.
Tijekom vegetacije istarski vinogradari i vinari suočili su se s izrazito visokim temperaturama i sušnim razdobljem s vrlo malo kišnih dana. S druge strane, vrijeme dozrijevanja obilježeno je padom temperature i dugim kišnim razdobljem. Tako visoke ljetne temperature ubrzale su dozrijevanje grožđa pa je veći dio malvazija sazrio i ubran je prije kišnog razdoblja i pada temperature u rujnu. Malvazije koje su kasnije brane, zbog stagnacije rasta šećera pridonijele su umjerenom i ujednačenom sadržaju alkohola u vinu, istaknuo je profesor Staver.
L. P.