Ovaj ponedjeljak i utorak, 27. i 28. studenog u opatijskom hotelu Ambasador se, u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, održalo 21. Nacionalno prvenstvo sommeliera. Najboljim je proglšen sommelier Siniša Lasan, zaposlen u dubrovačkom restoranu Proto, Decanterov sudac, dobitnik priznanja Bijeli grozd za promicanje vinske kulture.
Sommelierska natjecanja duga su i iscrpna testiranja znanja i vještina koja uključuju pismene ispite, pitanja iz struke, praktični dio s posluživanjem, dekantiranjem, slijepa kušanja vina i destilata, ispravljanje vinske karte, sljubljivanje jela i vina, ophođenja s gostima, te rastakanja magnuma.
Ovogodišnje prvenstvo, održano pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH, okupilo je 24 natjecatelja zaposlenih u restoranima i hotelima diljem Hrvatske. U finale, uz Siniša Lasana, plasirali su se i Filip Savić iz rovinjske Maistre (osvojio drugo mjesto) te Marko Šram iz dubrovačkog restorana Nautika. Nagrade finalistima uručili su Franko Lukež i dr. Krešimir Mikinac, predsjednik i voditelj edukacije Hrvatskog sommelier kluba.
Siniši Lasanu ovo je drugi put da osvaja prvenstvo Hrvatske, nakon 2015. godine. Aktualni je prvak Dalmacije, a nekoliko puta osvojio je i kontinentalno prvenstvo. U restoranu Proto zaposlen je već tri godine, a dvije godine sudjeluje kao jedini hrvatski sudac na najvećem svjetskom ocjenjivanju vina Decanter World Wine Awards. Uz svakodnevno učenje i pripreme za Advanced Sommelier diplomu, korak do prestižne titule Master Sommelier, Siniša se intenzivno bavi promicanjem hrvatskih vina u svijetu, organizacijom degustacija, master classa, praktičnih radionica. Na Bijelom grozdu 2017. dodjeljeno mu je posebno priznanje za izniman doprinos u promicanju vinske kulture.
Kao ovogodišnjeg pobjednika očekuje ga studijsko putovanje u regiju Champagne, a idućih godinu dana predstavljat će Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima, među kojima je i slijedeće Svjetsko prvenstvo.