Vinarija RAAK iz Draganića kod Jastrebarskog predstavila je svoja desertna i voćna vina – od višnje i aronije/crnog ribiza – u Red red wine baru u Zagrebu (Andrije Hebranga 30). Degustaciju su vodili Boris Rak i njegova supruga Lorena, a prigodne plate sa sirevima za sljubljivanje uz vina pripremio je chef wine bara, Drago Bošnjak.
Uzvanici su se najprije upoznali s vinima RAAK, uzbudljivim desertnim i voćnim vinima kakva u Hrvatskoj još nisu rađena. U ponudi imaju jedno rijetko voćno vino koje nije slatko (pa se može slagati uz mnoga jela) – od aronije obogaćene crnim ribizom, te romantično vino od dvije vrste višanja – kontinentalnih i maraske. Potom je slijedilo uparivanje vina sa sirevima. Prvo se kušao sir mariniran u RAAK vinu od aronije/crnog ribiza, a onda plavi i kozji sir s domaćim džemom crnog ribiza i bobice aronije s limunovim sokom.
U slatkom dijelu degustacije, kombinirala su se vina sa slasticama Butika torti od vrhunske čokolade i cheesecake te originalne slastice iz Brazila, koje je pripremila Lorena Rak. Za osvježenje poslužen je čuveni brazilski koktel Caipirinha s dodirom vina RAAK, koji je pripremio mladi vlasnik wine bara Luka Elezović nakon čega je počela lagana zabava uz ritmove bossa nove.
Vinarija RAAK, u vlasništvu obitelji Rak, nazvana je po starijoj verziji njihova prezimena, pronađenoj u starim crkvenim knjigama. Jedan od članova obitelji je Lorena, 35-godišnja brazilska pravnica, koja je ostavila u Brazilu odvjetničku karijeru i udala se za Borisa Raka, a danas ravnopravno sudjeluje u obiteljskom biznisu. Zato se i ova promocija odvijala pod motom - Vinska harmonija Hrvatske i Brazila.
Lorena Rak (ranije Silva Pereira), 35-godišnja brazilska pravnica koja je ostavila u Brazilu odvjetničku karijeru i udala se u Draganić. Iako je došla iz grada Salvadora od 3 milijuna stanovnika, lijepo se uklopila u staru hrvatsku općinu s 3.000 stanovnika.
"Otkad sam došla u Hrvatsku imala sam želju raditi neke specijalne proizvode od eko voća. Kad se toj želji pridodala ljubav svekra i supruga prema crvenim vinima, nastao je jedan partnerski trio", kaže Lorena.
U vinariji Raak predani su cilju izrade vina koje je spoj inovativnih i uzbudljivih okusa s visokim hranjivim vrijednostima voća. Za vino koriste samo voće koje nikad nije bilo tretirano kemijskim sredstvima. Imaju vlastiti uzgoj voća i moderno opremljenu novu vinariju. Od izuzetne im je važnosti sačuvati vitamine i minerale koji se nalaze u voću. Stoga enološki proces vode tradicionalnim postupcima kako bi zadržali korisne tvari iz voća.
Vina Raak kupuju restorani, vinski barovi, manje trgovine domaćim proizvodima i delicijama, te slastičarnice. Prisutni su na tržištu od Varaždina do Dubrovnika i u nekoliko internet trgovina. U narednom periodu planiraju proširiti proizvodnju voća i vina, a cilj je proizvesti još nekoliko fantastičnih voćnih vina kakva u Hrvatskoj i Europi još nisu rađena.
"Većina ljudi misli da su voćna vina nešto potpuno novo, no ona su se radila još u srednjem vijeku, od višanja, ribiza i još nekoliko vrsta voća. Konkretno, upravo u Draganiću, naša stara baka nam je kazivala kako se sjeća, kad je bila djevojčica, da su između dva svjetska rata mještani radili vina od jabuke.", napominje Boris Rak iz Vinarije RAAK.